sobota, 18 kwietnia 2015

Strucla drożdżowa z marmoladą



Marmolada została z Tłustego Czwartku i tak od tamtej pory miałam ochotę zrobić tą struclę...

No trochę mi się zeszło, bo to tak zawsze coś innego w końcu było robione....
Aż wczoraj....
w ramach relaksu i odpoczynku po południowego :)
W końcu zrobiłam!

Z przepisu wychodzą dwie strucle, dwie porządne!
Jako, że drożdżowe najlepsze świeże więc jedna pojechała ze mną do pracy.
Bo tam zawsze można liczyć na koleżanki i kolegów że nie pozwolą się jej zeschnąć.
Tak też było i tym razem :)
Strucle zrobiła wieczór wcześniej, na drugie wyrastanie wstawiłam do lodówki a z samego rana już tylko upiekłam.
Tak naprawdę to jeszcze lekko ciepła dojechała do pracy.

Zostałyśmy przywitane naprawdę radośnie!
Od razu pełna organizacja, jedna osoba poleciała po nóż, druga po talerzyki, ja po herbatkę....
I okazało się, że zanim zrobiłam sobie herbatkę strucla została rozdzielona :)
Cieszy mnie niesamowicie bo znaczy to że była dobra i wszystkim smakowała!

Jest naprawdę bardzo smaczna i zachęcam Was do jej zrobienia gdyż świetnie smakuje z herbatką czy kawką :)



Składniki na 2 strucle:
  • 750 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
  • Dodatkowo: marmolada, mleko

Przygotować blachę o wymiarach 38x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenie.

Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić zaczyn). W środku zrobić dołek, wlać mleko wymieszane z cukrem i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić (najlepiej
mikserem z końcówką haka) do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.

Po tym czasie wyjąc ciasto na stolnicę, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na prostokąt długości blachy i grubość 4 mm.
Następnie wyłożyć na nią marmoladę i dokładnie rozsmarować. Zwinąć w roladę, położyć łączeniem do dołu i podwinąć końcówki, przełożyć do blachy.
Z drugą zrobić to samo. Ułożyć strucle obok siebie w odległości.

Blachę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h lub do lodówki na całą noc.




Po tym czasie zrobić w strucli nacięcie, nacinając prawie do samego spodu, zostawiając około 5 cm odległości od każdego końca.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.

Strucle zostawić tak przez chwile aby nieco rozeszła się na boki.
W tym czasie przygotować kruszonkę.


Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę umieścić w misce, połączyć i rozkruszyć.
Ciasto posmarować mlekiem i obsypać kruszonką.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

SMACZNEGO!



piątek, 10 kwietnia 2015

Muffinki owsiane (dietetyczne)



....po Świętach to dobra propozycja na coś słodkiego i miłego dla podniebienia :)
A tak naprawdę to świetna propozycja na śniadanko ze szklanką mleka....
...lub drugie śniadanie do szkoły...
...lub lekki podwieczorek :)

Nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami owsianymi...
...pełne zdrowych dodatków :)

Naprawdę są bardzo smaczne i moja rodzinka powiedziała, że takie dietetyczne to oni mogą a i codziennie :)



Składniki na 12 sztuk:
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki mleka

Płatki owsiane wrzucić do większej miski (tej w której docelowo będziemy mieszać wszystkie składniki) dodać jogurt, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
w drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać do niej pokrojone na małe kawałki morele, płatki migdałowe, rodzynki i żurawinę, wymieszać.
W kolejnej misce wbić jajko, dodać olej, miód i melasę roztrzepać razem widelcem do dokładnego połączenia. Dodać do płatków owsianych i wymieszać.
Następnie dodać do nich miskę z sypkimi składnikami, wymieszać.

Masa będzie gęsta, ale jeśli będzie za gęsta dodać odrobinę mleka.

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Przygotować formę i/lub papilotki na muffiny.
Napełnić je do 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!




czwartek, 9 kwietnia 2015

Bezowy tort cytrynowy



To zdecydowanie jedna z naszych ulubionych wersji bez...
Niesamowite połączeni słodkości bezy z lemon curd'em...
...powala chyba nie tylko wielbicieli cytrynowych smaków!

Idealna na większe lub mniejsze okazje...
Za każdym razem, kiedy się pojawi na stole zdobywa nowych wielbicieli...

Zachęcam Was zatem do wykonania i skosztowania :)



Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

W misie miksera umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Następnie bardzo po woli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładni wmiksować w pianę.

Piekarnik rozgrzać do 180*C

Na papierze do pieczenia namalować dwa okręgi o średnicy 23 cm (ja robię  to na dwóch oddzielnych papierach a potem blachach). Blachy wysmarować masłem, położyć papier z narysowanymi okręgami.
Na okręgi wyłożyć naszą pianę, po równo na każdy, wyrównać.

Blachy wstawić do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec w niej nasze bezy przez 90 minut. 

Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i wystudzić w nim blaty. Najlepiej zostawić je tak na całą noc.

Krem z lemon curd:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 g lemon curd 
  • 250 ml śmietany kremówki 36%


    Dodatkowo - 3 łyżki lemon curd

    W miseczce połączyć i dokładnie wymieszać serek z lemon curd.
    W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę śmietanę. Następnie dodawać ją do mieszanki sera z lemon curde. Bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.

    Na paterę położyć blat bezowy, na niego wyłożyć cały krem z lemon curd. Dokładnie rozprowadzić i wyrównać.

    Odłożone 3 łyżki lemon curd włożyć do rękawa cukierniczego. Połowę wycisnąć na krem robiąc zygzaki po całej powierzchni. Położyć drugi blat. Na górę wycisnąć pozostały lemon curd ponownie robiąc zygzaki.


    Smacznego!




     


    poniedziałek, 6 kwietnia 2015

    Sałatka z rukoli i mango




    Idealny dodatek do dan obiadowych, świetnie pasuje do drobiu.
    Polecam, jeśli nie wiecie co przygotować do obiadu!
    Ostra rukola w połączeniu z soczystym i słodkim mango smakuje bardzo dobrze.



    Sałatka z rukoli i mango:
    • Rukola
    • Mango
    • Sos do sałatki: 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, sól, pieprz
    Rukolę myjemy i suszymy. Wkładamy do miski, dodajemy starte na tarce z grubymi oczkami mango - jeśli mango jest bardzo miękkie lepiej pokroić je w drobną kostkę nożem.
    Składniki sosu mieszamy razem w miseczce i dodajemy do sałatki tuż przed podaniem. Mieszamy wszystko razem.

    niedziela, 5 kwietnia 2015

    Żurek na zakwasie



    Już można chyba powiedzieć, że to tradycja :)
    Co roku, po święceniu jajek w naszym domku na obiad chyba nie da się już obejść bez żurku :)
    W tym roku powstał całkowicie inaczej niż do tej pory...
    ....zakwas... miseczki z chleba...jajka przepiórcze... biała kiełbaska...żeberka...
    Na bogato!

    Można by rzec, że to dla nas początek świąt!
    Po porannym bieganiu, zdobieniu pisanek, ostatnich zakupach...
    Wspólna chwila przy stole, przy posiłku....

    Tak, dla mnie nasze wspólne posiłki to coś świętego!
    Moment, przy którym wszyscy zbierają się w jednym miejscu, odrywają od swoich rzeczy, żeby zasiąść razem przy stole i zjeść... 
    ...pobyć razem, porozmawiać, pośmiać, posprzeczać....

    A do tego święta i posiłki są czymś szczególnym!
    Nasze świętowanie rozpoczęliśmy już dzisiaj tym oto właśnie daniem...
    Żurek zrobiony na własnym zakwasie, ale możecie go przygotować także na zakwasie kupnym!

    Było cudnie przepysznie!


    Składniki dla 4-6 osób:
    • 2 litry wywaru warzywnego
    • 500 g białej kiełbasy, surowej
    • 500 ml zakwasu na żur
    • 1 ząbek czosnku, w łupinie
    • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    • 3 łyżeczki majeranku
    • sól, pieprz
    • 4 łyżki śmietany 30%
    • Opcjonalnie: wędzone żeberka lub boczek

    Ugotować wywar - włoszczyznę zalać 2 litrami wody, posolić. Od zagotowania gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa, przecedzić.
    Dodać kiełbasę i gotować razem przez 1h. Na 15 minut przed końcem dodać pokrojone żeberka/boczek. Wyjąć kiełbasę i odłożyć na bok.
    Po tym czasie dodać zakwas na żur, mieszając go dokładnie przed wlaniem. Po wlaniu dodać chrzan, majeranek, sól, pieprz i  zagotować, następnie gotować przez 2 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry i dodać do żurku. Śmietanę przełożyć do miseczki dodać do niej 4 łyżki żurku, po każdej mieszając i wlać do zupy, wymieszać. 

    Żurek podawać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
    Żurek można podawać z ziemniakami lub w miseczkach chlebowych.



    Smacznego!

    A chlebowe miseczki można zjeść dowolnie :)

     

    sobota, 4 kwietnia 2015

    Chlebowe miseczki



    Postanowiłam wczoraj, że zrobię dzisiaj niespodziankę swoim pociechą...
    Jako, że w Wielką Sobotę, po święceniu jajek, musi być u nas w domu żurek...
    ...to chciałam go podać w takich oto chlebkach...
    Dziewczyny zawsze lubiły tak podany żurek w restauracji.... więc czemu nie zrobić go w domu, skoro tyle chleba wypiekam w miesiącu :)

    Ten jest idealny do zupek czy gulaszy, ma świetnie chrupiącą skórkę.... nic a nic nie przemaka, nawet po dokładce...

    Nie są zbyt wielkie, takie w sam raz...

    Bardzo ciekawa forma pieczenia, trzeba jednak ustawić dobrze od samego początku bo wraz z rośnięciem nieco potrafią się wykrzywić...
    Nic to jednak nie przeszkadza, wystarczy potem tylko dobrze przyciąć wieczko...

    Chlebowe miseczki zrobiły furorę... każdy chciał zjeść swój "talerz", każdy miał na to inny sposób i nie wszyscy dali radę :)

    Jak już wszyscy byli po dokładce i zabrali się za konsumpcję talerzy, ja nagle zapytałam - Ktoś chce jeszcze jedną dokładkę?
    Na co Maciek mówi - Ale my już nie bardzo mamy w czym ją zjeść... :)

    Chlebki same w sobie są bardzo smaczne, nawet miąższ zniknął, a skórka idealnie chrupiąca!

    Zachęcam do wykonania do żurku, gulaszu czy zupy cebulowej.




    Składniki na 4 chlebki:
    • 300 g wody
    • 1 jajko
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 700 g mąki pszennej (można zrobić mix z mąką żytnią maksymalnie 50/50)
    • 10 g drożdży suchych

    Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy najlepiej mikserem z końcówką haka. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste - trwa to około 15 minut.

    Po tym czasie zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1h do wyrośnięcia.

    Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić w maszynie do chleba. Wrzucamy wszystkie składniki w kolejności - płynne, jajko, cukier, sól, mąka drożdże i nastawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego.

    W czasie wyrastania szykujemy obręcze do wyrastania chlebków.
    Wycinamy z papieru do pieczenia 15 cm szerokości paski (na długość papieru), składamy je na 3 tak aby był 5 cm szerokości i końce zszywamy spinaczem, ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

    Gdy minie godzina wyrastania lub nasz program w maszynie się zakończył wyjmujemy ciasto, szybko wyrabiamy aby je odgazować. Dzielimy na 4 części, od każdej odrywamy niewielki kawałek na kuleczki.

    Z każdego kawałka formujemy kulkę i wkładamy w obręcz, na górze kładziemy kuleczkę i lekko dociskamy. Trzeba zobaczyć czy na pewno nasze obręcze dobrze stoją - rosnące ciasto będzie je przekrzywiać... wiem coś o tym :)
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrastania.

    Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

    Smarujemy górę białkiem lub całym roztrzepanym jajkiem.
    Wstawiamy chlebki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut (moje piekły się 40 minut).

    Po około 25-30 minutach można zdjąć obręcze żeby cała skórka dobrze się dopiekła.

    Po upieczeniu od razu wyjąć i ostudzić na kratce.

    Jak ostygną odciąć górę tworząc przykrywkę, wydrążyć miąższ.
    Aby miseczki nie przeciekały należy przed podaniem posmarować wnętrze białkiem i wstawić do piekarnika na 5 minut. 
    Po tym czasie od razu nalewać zupę/gulasz i podawać. Koniecznie przykryte :)


    Mam nadzieję że i Wam uda się niespodzianka z takimi miseczkami :)

    Smacznego! 







    Sałatka nicejska



    Idealna na śniadanie, idealna na przekąskę w ciągu dnia, idealna na kolację.....
    Długo jej u nas nie było i tak sobie pomyślałam że to świetny pomysł na śniadanko w przed dzień świąt :)
    Jest i akcent jajeczny :)

    Sałatce dużego uroku dodaje sos winegret, oczywiście własnej roboty, dzięki dodaniu syropu klonowego ma lekko słodki posmak, który idealnie komponuje się z całością.

    U nas podana z grahamkami, świeżutkimi...
    Idealne, lekkie śniadanko :)



    Składniki dla 2 osób:
    • 2 garście mixu sałat (z roszponką)
    • 1/3 - 1/2 żółtej i czerwonej papryki (w zależności od wielkości, ja dałam po 1/3)
    • 1 mała cebula dymka
    • 5 czarnych oliwek
    • 2 pomidorki koktajlowe
    • 1/2 puszki tuńczyka sałatkowego
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • odrobina szczypiorku z dymki

    Sos winegret: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (można zastąpić miodem), sól i pieprz

    Wszystkie składniki na sos włożyć do miseczki, dokładnie wymieszać i odstawić.

    Sałatę włożyć do miski. 
    Papryki pokroić w kostkę (tak 0,5x0,5cm), wrzucić równomiernie na sałatę. 
    Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, rozłożyć równomiernie na sałatkę. 
    Teraz sałatkę skropić po całości całym, przygotowanym wcześniej sosem winegret. NIE MIESZAĆ.
    Rozłożyć tuńczyka - u nas po przekątnych.
    Oliwki pokroić w plasterki, rozłożyć na sałatce pomiędzy tuńczykiem.
    Jajko pokroić na ćwiartki i rozłożyć na sałatce.
    Całość przyozdobić ćwiatrkami pomidorków. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem!

    Podawać ze świeżym pieczywem a najlepiej bułeczką :)

    SMACZNEGO!




    czwartek, 2 kwietnia 2015

    Mazurek z dżemem porzeczkowym i masą z advocatową



    ...sądząc po samej masie z advocatem to mazurek zdecydowanie dla dorosłych :)
    Advocat wyczuwalny w smaku ale nie tak bardzo, bardzo... jego smak jednak bardzo ładnie łączy się z dżemem z czarnej porzeczki.

    Mazurek wart zrobienia i zasmakowania, chociażby ze względu na jego wyjątkowość - krem z advocatem, jeśli oczywiście ktoś lubi :)

    Zachęcam do zrobienia bo jest naprawdę bardzo smaczny i wyjątkowy!






    Składniki na ciasto:
    • 175 g mąki pszennej
    • 25 g cukru pudru
    • 100 g schłodzonego masła
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • 1 żółtko

    Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
    Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

    Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy. 
    Ciasto możecie uformować dowolnie :) Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :), ale może to być również okrąg o średnicy 25 cm.
    Ale, żeby zrobić mazurek w kształcie jajka najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć tak, żeby powstało jajko.
    Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
    Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

    Piekarnik nagrzać do 200ºC.

    Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


    Składniki na nadzienie:

    • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    • 125 ml śmietany kremówki
    • 125 ml advocatu
    • 1 łyżka żelatyny
    Żelatynę wsypać do niedużej szklaneczki, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia i odstawić na 5-10 minut do namoczenia i napęcznienia.

    Śmietanę umieścić w niewielkim garnuszku, pogrzać ale nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć.
    Napęczniałą żelatynę rozpuścić albo w kąpieli wodnej albo w mikrofali - nie wolno doprowadzić do wrzenia gdyż żelatyna straci wówczas swoje właściwości.

    Żelatynę przelać do ciepłej śmietany kremówki, wymieszać, dolać advocat, wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.

    Na zimnego mazurka wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni. Na dżem wyłożyć stygnącą masę z advocatem. Równomiernie rozsmarować.
    Włożyć do lodówki do zgęstnienia.

    Przed samym podanie przyozdobobić jajkami z czekolady, bezami całymi i pokruszonymi.
    Najlepiej zrobić to przed podaniem gdyż adwocat będzie rozpuszczał zarówno jajka jak i bezy.


    Smacznego!





    Mazurek z dżemem malinowym i kremem z mascarpone



    To jeden z pierwszych mazurków jakie próbnie wykonałam przed świętami. Powstał razem z mazurkiem z marcepanem i pomarańczą
    Bo ilość ciasta z poniższego przepisu jest idealna do podwojenia i zrobieia od razu 2 mazurków, bowiem z jednego przepisu wychodzi jeden nie duży mazurek.

    ...jeśli chodzi o smaki....
    No to ile osób tyle opinii, a osób było naprawdę sporo...
    2 mazurki, więc możliwość wyboru i porównania!
    Dla mnie było to niesamowicie ciężkie, chyba oba były bardzo smaczne, bo oba także znacząco różniące się od siebie smakiem, konsystencją i wyglądem...
    Ten jest iście delikatny ale za to bardzo smaczny...
    Nie jest słodki, czym u mnie plusuje....
    Dżem malinowy, zwłaszcza własnej roboty, świetnie tu pasuje i przełamuje smak!

    Gorąco polecam!






    Składniki na ciasto:
    • 175 g mąki pszennej
    • 25 g cukru pudru
    • 100 g schłodzonego masła
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • 1 żółtko

    Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
    Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

    Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy. 
    Ciasto możecie uformować dowolnie :) Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :), ale może to być również okrąg o średnicy 25 cm.
    Ale, żeby zrobić mazurek w kształcie jajka najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć tak, żeby powstało jajko.

    Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
    Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

    Piekarnik nagrzać do 200ºC.

    Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut
    do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


    Składniki na nadzienie:

    • 3-4 łyżki dżemu malinowego
    • 125 g serka mascarpone
    • 125 g śmietany kremówki 36%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Do ozdoby: kilka pralinek rafaello, płatki migdałowe, wiórki kokosowe
    Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone.
    Odmierzyć i włożyć do misy miksera. Miksować do momentu aż powstanie naprawdę gęsta masa.  Dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie zmiksować razem.

    Na ostudzony spód do mazurka kładziemy dżem i rozsmarowujemy równo po całości. Na to wykładamy masę z mascarpone. I teraz uwaga wyzwanie!  Bo nie jest łatwo rozsmarować ten gęsty krem po wcześniej położonym dżemiku.... Rozsmarować delikatnie i dokładne rozprowadzić po całym mazurku, trzeba uważać żeby nie mieszać za bardzo dżemy z mazurkiem, choć nie jest to do uniknięcia. Najlepiej aby warstwa było jak najbardziej biała i gładka :)

    Do przyozdobienia: ja zostawiłam sobie (a raczej mi zostało) trochę masy z mascarpone, użyła 2 kolorów barwników do jej zabarwienia i robiłam wzorki jak na pisance. Dodatkowo przecięłam kilka rafaello na połówki i ładnie poukładałam. Mazurka można posypać płatkami migdałowymi lub/i wiórkami kokosowymi!

    Mazurek należy przechowywać w lodówce.


    Smacznego!













    środa, 1 kwietnia 2015

    Jajka faszerowane awokado



    Chwilowa, naprawdę chwilowa przerwa w ciastach :)
    Szybka propozycja na faszerowane jajka, idealne do podania na świąteczny stół, ale także poza nimi jest świetną propozycją na śniadanko!


    Składniki:
    • 4 jajka
    • 1 dojrzałe awokado
    • 1 mała cebula szalotka
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka soku z limonki
    • sól, pieprz
    • kolendra do ozdoby
    Jajka ugotować na twardo - jajka włożyć do garnka zalać wodą, nastawić. Od zagotowania gotować 5 minut. Zdjąć z ognia wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.

    Po wystudzeniu jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.
    Żółtka wyłożyć na deskę, miejsce po żółtku nieco powiększyć - białko dołożyć do żółtek. Od spodu jajko można nieco przyciąć aby stało stabilnie na talerzu.
    Żółtko i odcięte części białka posiekać na drobne kawałeczki, wrzucić do miseczki.
    Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć środek, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do miski z posiekanym jajkiem. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do miseczki, następnie dodać wszystkie pozostałe dodatki, wymieszać delikatnie.

    Łyżeczką nakładać farsz w "miseczki" z białek, rozłożyć dokładnie pomiędzy 8 połówek. Górę przyozdobić listkami kolendry.

    Smacznego!