piątek, 4 września 2015

Konfitura pomarańczowa



...przyszła mi na myśl bo przeglądałam przepisy i wpadłam na mazurki :)
Tam iście przepyszny mazurek z marcepanem i właśnie z konfiturą pomarańczową...

Więc czemu by kilku słoiczków nie zrobić.... więc zrobiłam :)
Będzie do herbaty, drożdżówek i nie wiem do czego jeszcze ich użyjemy :)
Smak konfitury bardzo przyjemny gdyż do pomarańczy dodajemy tu także cytrynę i cienko startą z nich skórkę...
Owoce trzeba dobrze obrać, dokładnie usuwając albedo - biała część skórki, która jest gorzka i popsułaby smak konfitury.


Składniki na około 4 słoiczki:
  • 8 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 400 g cukru (w zależności od słodkości owoców)

Pomarańcze i cytrynę umyć, wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Do garnuszka zetrzeć skórkę, ale tylko cieniutką warstwę, bez białej części (zwanej albedo).
Pomarańczę i cytrynę obrać bardzo dokładnie, usunąć całą białą część skóry - jest gorzka. 
Cząstki pomarańczy i cytryny wrzucić do garnka ze skórką. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować. 
Zasypać cukrem, i gotować na średnim ogniu przez 60-90 minut do powstania gęstej konfitury. 
Gorącą konfiturę nakładać do gorących wysterylizowanych słoiczków, zakręcać i wstawiać do pasteryzacji.

Jak sterylizować i pasteryzować słoiczki napisałam na dole przepisu na dżem jabłkowo-jeżynowy.





SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz