poniedziałek, 6 czerwca 2016

Bezglutenowe gofry kokosowe



Odkąd zakupiłam gofrownicę Dezal (o niej możecie poczytać w zakładce Takie tam...) gofry pojawiają się u nas zdecydowanie częściej.
Zazwyczaj w wersji słodkiej na śniadania a wytrawnej na kolację.

Gofry są dobrą alternatywą, aby urozmaicić nasze dania, czy zastąpić pieczywo jeśli akurat nam go braknie.

Te gofry okazały się bardzo leciutkie, puszyste, chrupiące a poprzez dodatki zachęcające i oczywiście apetyczne!
Oj ciężko mi było zrobić zdjęcia....

Jak szykowałam dodatki na talerzu Emilki i Natalki, dziewczynki stały nade mną i zachwycaly się jak ze zwykłe gofra może powstać takie cudo!
Dreptały nogami potwornie, na co Nata mówi: "....nie będziesz mam nadzieję chciała robić teraz zdjęć?"
Oczywiście że usłyszała nie pocieszająca odpowiedź...

Ale czekały przy stole w pełnej gotowości, kiedy ucichnie spust migawki...
Nawet nie wiecie jakie to trudne, na szybko robić zdjęcia bo taka presja....


Są pyszne!
Warto spróbować :)



Składniki na 11-12 sztuk:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 170 g maki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Mleko kokosowe delikatnie podgrzać w garnuszku, aby zrobiło się płynne, zestawić z ognia, jeśli jest za ciepłe przestudzić. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe, olej i likier jeśli używamy. Zmiksować na gładką masę i odstawić na 30 minut.



Po tym czasie zacząć rozgrzewać gofrownicę (trzeba ją bardzo dobrze rozgrzać) i delikatnie smarujemy olejem przed pierwszym pieczeniem.
Białka wraz ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie zmiksować.
Gofry smażyć około 3 minut w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Podawać z bitą śmietanką kokosową, świeżymi owocami np. truskawkami lub dżemem np. truskawkowym.

Jak przygotować bitą śmietankę kokosową?
Puszkę z mleczkiem kokosowym włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie delikatnie otworzyć puszkę i zebrać gęstą część, wodę kokosową użyć do czegoś innego lub wylać, nie będzie potrzebna.
Gęstą część mleczka włożyć do misy miksera i ubijać z cukrem pudrem (1-2 łyżki powinny starczyć, w zależności od Waszych upodobań) przez około 3 minuty aż będzie gęsta.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz