sobota, 20 grudnia 2014

Makowiec - najszybszy i niezawodny





...nie jest to typowy makowiec (nie rolada), ale baaardzo dobry, wilgotny, smaczny, apetyczny i inny...
...a przede wszystkim szybki w wykonaniu!
Idealny dla zapracowanych w świąteczne przygotowania!
U nas gościł na stole świątecznym rok temu i cieszył się bardzo dużą popularnością.

Nadaje się także do wykonania i podania poza okresem świątecznym.
Polecam serdecznie!




Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów - włoskich lub laskowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 150 g czekolady gorzkiej, posiekanej


Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam dół, wypuszczając papier poza blachę. Boki tortownicy wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Piekarnik nagrzać do 170ºC, termoobieg.


Masę makową włożyć do misy miksera, dodać zmielone migdały i zmiksować na niskich obrotach. Dodawać po jednym jajku, miksując bardzo dokładnie po każdym. Dodać rodzynki i pozostałe bakalie.
Na koniec wmiksować śmietanę kremówkę i posiekaną gorzką czekoladę.

Masę włożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut.
Po tym czasie wyjąć makowiec z piekarnika i pozostawić na blacie, bez przykrycia na kilka godzina a najlepiej na całą noc.


Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, na niego zetrzeć czekoladę i świetnie do niego pasują wiśnie kandyzowane, ułożyć po brzegach (u mnie niestety ich już zabrakło), ale wypróbowaliśmy z frużeliną wiśniową i też świetnie pasuje! :)


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz