....w ramach poszukiwania przepisów na chlebek orkiszowy natrafiłam na taki oto z miodem....
Bardzo smaczny i zdrowy....
Do tego jak widać pięknie wyrośnięty....
No wyszedł po prostu wzorcowy!
Nie mogłam się na niego napatrzeć :)
No wyszedł po prostu wzorcowy!
Nie mogłam się na niego napatrzeć :)
....zagości w naszych brzuszkach nie jeden jeszcze raz....
Po wielu razach na pewno jest jednym z naszych ulubionych :)
Po wielu razach na pewno jest jednym z naszych ulubionych :)
Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g wody
Składniki w wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 h
Składniki na ciasto właściwe:
- 275 g wody
- 30 g miodu
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka drożdży suchych instant
- 1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej
Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto właściwe. Można zagniatać ręcznie (10-15 minut) lub mikserem (6-7 minut) do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do miski, miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Chleb jak najbardziej można wyrobić w maszynie do chleba.
Formę o wymiarach 30x15 cm smarujemy olejem lub masłem roślinnym i wysypujemy otrębami lub płatkami owsianymi. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 230ºC.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200ºC i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i studzimy na kratce
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz