wtorek, 16 grudnia 2014

Chleb orkiszowy z miodem



....w ramach poszukiwania przepisów na chlebek orkiszowy natrafiłam na taki oto z miodem....
Bardzo smaczny i zdrowy....
Do tego jak widać pięknie wyrośnięty....
No wyszedł po prostu wzorcowy!
Nie mogłam się na niego napatrzeć :)

....zagości w naszych brzuszkach nie jeden jeszcze raz....

Po wielu razach na pewno jest jednym z naszych ulubionych :)




Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g wody

Składniki w wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 h


Składniki na ciasto właściwe:

  • 275 g wody
  • 30 g miodu
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych instant
  • 1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej

Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto właściwe. Można zagniatać ręcznie (10-15 minut) lub mikserem (6-7 minut) do czasu, aż ciasto będzie gładkie. 
Ciasto przekładamy do miski, miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Chleb jak najbardziej można wyrobić w maszynie do chleba.

Formę o wymiarach 30x15 cm smarujemy olejem lub masłem roślinnym i wysypujemy otrębami lub płatkami owsianymi. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i przykrywamy ściereczką.


Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny

Piekarnik nagrzewamy do 230ºC.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200ºC i pieczemy kolejne 30 minut.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i studzimy na kratce




Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz