sobota, 27 grudnia 2014

Kapusta z grzybami


Wigilia to czas kiedy pewnie na większości stołów pojawiła się kapusta z grzybami....
...zapewne zarówno w formie takiej najzwyklejszej, lub jako część pierogów, uszek czy krokietów....

U nas bardzo lubiana, stąd często pojawia się także poza Wigilią :)
A wcale nie należy do trudnych do przygotowania...
Nasza była tylko z grzybów leśnych suszonych, bez dodatku pieczarek i taka jest najlepsza.....

Zachęcam do przygotowania....
...nie tylko na Wigilię....



Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
Grzyby suszone wrzucić do rondelka i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na kilka godzin do namoczenia lub najlepiej na całą noc.
Po tym czasie grzyby w garnku zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż będą miękkie.

Kapustę przełożyć do durszlaka, opłukać zimną wodą, dokładnie odcisnąć. Położyć na desce i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do większego garnka.

Wyłowić z rondla grzyby łyżką cedzakową i położyć na deskę, pokroić na mniejsze kawałki, odstawić. Wodę po moczeniu grzybów przecedzić przez drobne sitko do garnka z kapustą.
Kapustę nastawić na ogień, do zagotowania trzymać garnek otwarty, następnie zmniejszyć ogień a garnek przykryć. Dusić kapustę przez 1 godzinę, mieszając co jakiś czas aby się nam nie przypaliła. Jeśli zajdzie potrzeba dodać odrobinę wody.

Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Dodać do kapusty na 15 minut przed końcem duszenia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją na niewielkim ogniu, trwa to około 7 minut.
Cebulę wraz z grzybami dodać do kapusty, wymieszać dokładnie i gotować na niewielkim ogniu jeszcze przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Ciepłą kapustę można od razu wekować.
Jeśli jednak ma być wkrótce zjedzona to najlepiej a by przynajmniej 1-2 dni postała sobie w chłodzie.

Tak przygotowana kapusta jest idealna do pierożków, uszek czy krokietów.

Kapustę z grzybami można także zamrażać.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz