sobota, 11 października 2014

Ciabatta



...ostatnio uwielbiamy bagietkę i te dwie co robię to starczają na kanapki szkolno-pracowe :)
Jako, że lubię próbować nowe rzeczy, postanowiłam zrobić tą Ciabattę.
Ten rodzaj pieczywa zawsze był moim wyzwaniem, miękkie, pełne powietrza ciasto, które rośnie zostawiając takie oto dziury :)
Przepis bardzo prosty, bo oryginalną ciabattę łatwo nie jest zrobić...
A ta zachęca dodatkowo tym, że mieszasz składniki wieczorem, miskę przykrywasz, zostawiasz na noc a rano pieczesz i na śniadanko świeże pyszne pieczywko.
Ciabatta duża nie jest więc niewiele po niej już zostaje po naszym 4-osobowym śniadanku.
Ciabattę robiłam już dwukrotnie, raz typową jasną a drugi raz całkowicie razową, jeszcze czeka mnie przygotowanie miksu :)



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 g drożdży suchych lub 6 g drożdży świeżych

Jeśli używacie mąki tylko razowej to pamiętajcie o dodaniu nieco więcej wody, tak dodatkowo 20-30 g.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc (8-12h).


Rano rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą do pieczenia do temperatury 230ºC.

Następnie papier do pieczenia rozkładamy na dużej desce lub ja położyłam na drugiej blasze do pieczenia. Obsypujemy go obficie mąką.
Wykładamy na papier nasze ciasto na ciabattę. Nie układamy go jakoś specjalnie. obsypujemy ciabattę mąką. Odstawiamy na 30 minut by nieco jeszcze podrosła.

Po tym czasie otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy gorącą blachę z piekarnika i delikatnie zsuwamy na nią naszą ciabattę wraz z papierem do pieczenia.
Wsuwamy szybko do piekarnika i zamykamy go.
Pieczemy 15-20 minut, nie więcej.
Ciabatta się Wam nie zarumieni więc nie trzymajcie jej za długo w piekarniku bo będzie za twarda.


Odczekać chwilkę aż przestygnie i można jeść!

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz