niedziela, 26 października 2014

Wytrawne placuszki dyniowe z natką pietruszki



Były przepysznie dobre i szkoda że tak ich mało na naszą czwórkę :)
Ale po nich postanowiłam przygotować wersję wytrawną :)
...bogatą w natkę pietruszki!
Mi smakowały bardzo, Emilce nieco mniej, pewnie dlatego że nie były słodkie....
Mimo to także zniknęły błyskawicznie :)
Dyni jeszcze sporo w sklepach i bazarkach, zachęcam do kupienia i zrobienia czegoś smacznego.....



Składniki na 15 sztuk placuszków:
  • 500 g dyni
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ z pestkami, obrać ze skórki.
Zetrzeć dynię na tarce z grubymi oczkami.
Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do dyni, wymieszać.
Dodać mąkę, wymieszać.
W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka, dodać do dyni, wymieszać dokładnie, posolić, popieprzyć, wymieszać.



Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu, zmniejszyć ogień do średniego.
Nakładać na 1 placuszek 1 łyżkę naszej masy, rozpłaszczyć łyżką, aby nie był za gruby. Smażyć do złotego koloru z obu stron.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz