Kolejna propozycja serniczka.
Lekko cytrynowa masa serowa, pokryta cytrynowym lemon curdem a wszystko na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem nutelli.
Całość komponuje się idealnie.
Sernik ma kremową konsystencję i je się go z wielką przyjemnością
Składniki na spód:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki nutelli
Masło roztopić, ciasteczka pokruszyć i wymieszać z nutellą i masłem, ucierać łyżką do powstania gęstej masy o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, papier wypuścić bokiem.
Dno tortownicy i do połowy boki wyłożyć masą ciasteczkową, wciskając ją w tortownicę, wyrównać.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
- 250 g serka philadelphia
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 36%
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 150ºC.
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym z nich, następnie dodać śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciasteczkami, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1h.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty w środku.
Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak wystudzić sernik.
Składniki na lemon curd:
- 45 g masła
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić, ostudzić.
Jajko roztrzepać trzepaczką w miseczce (najlepiej szklanej lub metalowej), połączyć z cukrem, ostudzonym masłem, skórką i sokiem z cytryny.
Przygotować kąpiel wodną - do garnka, o średnicy zbliżonej do naszej miski (tak aby miska się o niego opierała), wlać wodę i zagotować. Miskę z naszą mieszanką postawić na garnek z gotującą wodą. Gotować w kąpieli wodnej do zgęstnienia, mieszając cały czas. Przestudzić.
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić i wyrównać.
Wstawić całość do lodówki na około 12h a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz