...ciasteczka owsiane nie dość że zdrowe to i pysznee....
Zdecydowanie jest to jedna z tych rzeczy gdzie poszukuję ideału....
Te są bliskie :)
Naprawdę są bardzo dobre ani za kruche ani za mokre, takie w sam raz...
Dużo w nich sezamu a rodzynki dodają słodkości!
Idealna przekąska dla tych na diecie i nie :)
Zapraszam!
Składniki na 22 ciasteczek:
- 150 g sezamu
- 100 g masła
- 200 g płatków owsianych
- 40-50 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1-2 łyżki płynnego miodu
Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie przesypujemy do miseczki i odstawiamy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i smażymy aż się zarumienią. Dosypujemy brązowy cukier i cały czas delikatnie mieszamy do momentu roztopienia się cukru.
Płatki przesypujemy do miseczki z sezamem, dodajemy rodzynki i mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Dodajemy do miski z sezamem i płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy.
W oddzielnej misce wbijamy jaja i roztrzepujemy wraz z miodem. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżeczce masy, lekko rozpłaszczamy i formujemy w ładny okrągły kształt.
Piekarnik nagrzać do 160°C z funkcją termoobiegu.
Wstawić ciasteczka do piekarnika i piec 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przełożyć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz