poniedziałek, 20 października 2014

Ciasteczka owsiane z sezamem i rodzynkami



...ciasteczka owsiane nie dość że zdrowe to i pysznee....
Zdecydowanie jest to jedna z tych rzeczy gdzie poszukuję ideału....
Te są bliskie :)
Naprawdę są bardzo dobre ani za kruche ani za mokre, takie w sam raz...
Dużo w nich sezamu a rodzynki dodają słodkości!
Idealna przekąska dla tych na diecie i nie :)

Zapraszam!




Składniki na 22 ciasteczek:
  • 150 g sezamu
  • 100 g masła
  • 200 g płatków owsianych
  • 40-50 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki płynnego miodu




Sezam prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając do uzyskania złotego koloru. Następnie przesypujemy do miseczki i odstawiamy.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i smażymy aż się zarumienią. Dosypujemy brązowy cukier i cały czas delikatnie mieszamy do momentu roztopienia się cukru.

Płatki przesypujemy do miseczki z sezamem, dodajemy rodzynki i mieszamy.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. 
Dodajemy do miski z sezamem i płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy.
W oddzielnej misce wbijamy jaja i roztrzepujemy wraz z miodem. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie mieszamy.

Na blachę wyłożoną papierem do  pieczenia wykładamy po czubatej łyżeczce masy, lekko rozpłaszczamy i formujemy w ładny okrągły kształt.


Piekarnik nagrzać do 160°C z funkcją termoobiegu.

Wstawić ciasteczka do piekarnika i piec 15 minut.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przełożyć i ostudzić na kratce.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz