sobota, 4 października 2014

Krem z dyni z wanilią



Urządzamy w domu taki mini ranking z zup dyniowych :)
Dzisiaj lekko słodka, z waniliowym posmakiem...
W zeszłym roku był to HIT moich córek, ale że smaki się zmieniają w tym roku okazało się, że plasuje się na nieco dalszej pozycji.

Oczywiście nie oznacza to, że nie jest dobra, bo jest!
I na pewno warto jej spróbować.



Składniki dla 4 osób:
  • 500 g dyni
  • 2 łyżka oliwy
  • 2 cebule szalotki
  • gorący bulion lub wywar z warzyw
  • sól
  • 1 laska wanilii

Dynię pokroić na mniejsze kawałki i przygotować z niej puree - ułożyć na blasze z piekarnika na skórce i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika. Piec, w zależności od dyni, od 30-60 minut aż dynia będzie miękka. 
Następnie wyjąć dynię i przerzucić miąższ (bez skórki, jeśli nie jest jadalna) do miski. rozgnieść widelcem.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na oliwę i zeszklić. Dodać dynię, dotować razem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Następnie dodać wywar/bulion w takiej ilości aby zakrył całkowicie dynię w garnku. Gotować 10 minut na małym ogniu. PO tym czasie dodać wyłuskane z laski nasiona wanilii oraz pustą laskę. gotować kolejne 10 minut.
Następnie wyjąć pustą laskę i przy pomocy blendera zmiksować zupę na krem.
Jeśli macie chwilkę czasu to najlepiej wrzucić teraz z powrotem laskę do garnka, garnek przykryć pokrywką i odstawić na jakiś czas.

Przed podaniem podgrzać i usunąć i wyrzucić pustą laskę.

Wyśmienicie smakuje z grzankami.


Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz