czwartek, 21 stycznia 2016

Ryba po grecku



Ryba po grecku to jedno z tych dań które robię "na oko" i zawsze wychodzi wyśmienicie.
Bardzo lubię rybę po grecku, tą dużą pierzynę uduszonych warzyw z lekkim pomidorowym smakiem która przykrywa dorsza, dobrze usmażonego!
Do ryby po grecku robię tylko dorsza, to połączenie jest idealne.

Myślę że pewnie każdy z Was zrobił nie raz rybę po grecku i ma na nią swoje sposoby.
Poniżej mój, szybki i prosty w wykonaniu :)
...choć nie wiem czy taki do końca mój :)
Część rzeczy wynosi się z domu, i chyba ryba po grecku jest w moim przypadku tym czymś co wyniosłam ze swojego domu, bo mama ją często robiła i to właśnie tak jak ja teraz:)



Składniki na 6-8 porcji:
  • 800 g filetów z dorsza
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • 1 większa cebula
  • 5 marchewek (0,5 kg)
  • 2 pietruszki (150 g)
  • kawałek selera (około 100 g)
  • 1 mały por
  • odrobina wody
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz

Filety z dorsza myjemy suszymy (możemy użyć także mrożonych, należy je wcześniej odmrozić), obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Układamy w docelowym naczyniu jeden kawałek obok drugiego.


Cebulę kroimy na półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu do miękkości - 5-7 minut.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Pora myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
Warzywa dodajemy do cebuli, dolewamy odrobinę wody, tak 1/3 szklanki. Przykrywamy garnek zostawiając lekko uchylony, dusimy warzywa do miękkości. Jeśli woda wyparuje dodać odrobinę aby warzywa się nie przypaliły. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeszcze ciepłe warzywa wykładamy na rybę, wyrównujemy. Schładzamy i wstawiamy do lodówki. Rybę po grecku najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce aby nabrała smaku.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz