piątek, 29 stycznia 2016

Gofry bezglutenowe ze szpinakiem (wytrawne)



Co zrobić gdy jest niedziela rano, zaraz trzeba lecieć na basen, a w domu nie ma chleba...
Nie upiekę - za długo...
Do sklepu - też za daleko...
To może wytrawne gofry... może ze szpinakiem...
To niech będą bezglutenowe to i ja zjem :)

Tylko wyszły dziwnie jasne - nic a nic nie chciały się zrumienić, ale chrupiące i dobre.
Do jajecznicy pasowały idealnie :)


Składniki na 4 sztuki:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 175 ml wody
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść świeżego szpinaku


W misie miksera zmiksować jajko z olejem i wodą do roztrzepania , dodać wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na jednolitą masę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać na drobno. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.

Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec około 4-5 minut.

Studzić na kratce, zjeść najlepiej od razu po upieczeniu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz