wtorek, 12 stycznia 2016

Serowe paluchy z ciasta fracuskiego



Serowe paluchy francuskie, zaraz za szpinakowym słoneczkiem, cieszyły się dużym powodzeniem wśród gości :)
Okazało się, że pomysł na wytrawne przekąski to był bardzo dobry pomysł.

Paluchy bardzo proste i szybkie w wykonaniu, idealne na przekąski na imprezę czy niespodziewaną wizytę gości.
Paluchy spokojnie można przygotować wcześniej i podawać zimne.
...myślę że idealnie będą pasowały do piwa....



Składniki na około 30 sztuk:
  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • ser cheddar (w kawałku, do starcia)
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 jajko

Jajko roztrzepać, odstawić.
Na blacie rozłożyć pierwszy arkusz ciasta francuskiego, posmarować go po całości roztrzepanym jajkiem, następnie posypać gęsto starty cheddar i całość oprószyć papryką. Docisnąć ręką po całej powierzchni.
Położyć drugi arkusz ciasta francuskiego, ponownie posmarować jajkiem, obsypać startym cheddarem i papryką, docisnąć dłonią.

Tak przygotowane placki kroić wzdłuż krótszego boku na 1,5 cm paski.
Każdy pasek łapać z jednej i drugiej strony i zawijać w przeciwnych kierunkach tworząc świderki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia dociskając
końcówki do papieru. Układać obok siebie zachowując niewielkie odstępy pomiędzy.

Piekarnik rozgrzać do 200*C (termoobieg), paluchy piec około 15 minut do ładnego zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.



SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz