niedziela, 24 stycznia 2016

Gofry na maślance


Specjalnie dla nich zakupiłam maślankę :)
Przepis na nie wyglądał bardzo ciekawie więc pewnego pięknego wieczoru postanowiłam zrobić je na kolację. 
Dodatków do nich nie mieliśmy zbyt wiele i bardzo wyszukanych.
Okazało się jednak, że w sumie to bardzo dobrze bo świetnie smakowały z cukrem pudrem, powidłami śliwkowymi i duszonym jabłuszkiem. 
Zniknęły ekspresowo.


Składniki na 7-8 sztuk (w zależności od wielkości gofrownicy):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki lekko czubate mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do misy miksera włożyć wszystkie składniki oprócz białka.
Zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Zacząć rozgrzewać gofrownicę.

W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dołożyć do masy gofrowej i bardzo delikatnie w nią wmieszać łyżką.

Piec w gofrownicy około 3-4 minut. 
Studzić na kratce (choć u nas to nie bardzo jest co studzić, znikają ciepłe :))


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz