sobota, 23 stycznia 2016

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorem



Bakłażan zalegał w lodówce, już dość długo....
....czas więc był zlitować się nad nim...
Lubię bakłażany, ale....
...nie za bardzo...
....bardziej lubię cukinię...

Choć taki faszerowany jak ten oraz z ricottą były bardzo dobre :)


Składniki dla 2 osób:
  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzać do 200*C (termoobieg).

Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połówki.

Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do góry. Piec przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wydrążyć miąższ pozostawiając go nieco 0,5 cm od brzegu.


Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dusić na małym ogniu przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać farsz z bakłażana, posolić popieprzyć dodać przyprawy.Smażyć wszystko razem przez około 2 minuty.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, zestawić z ognia.

Do patelni dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Przygotowany farsz wykładać na połówki bakłażana.
Jeśli ktoś może wierzch można posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C i zapiekać przez 12 minut.

Wyjąć z piekarnik i od razu podawać.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz