sobota, 28 czerwca 2014

Placki ziemniaczane



Takich placków chyba nie trzeba Wam przedstawiać.
Przepis powstał przy okazji wykonywania placka po cygańsku.

Ja jadam placki ziemniaczane z cukrem :) 
...i niektórych bardzo to dziwi... :)



Składniki dla 6 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z olejem.
Za jednym razem możemy smażyć kilka placków, na jeden placek kładę 2 łyżki masy na placki. Smażyć z każdej strony do zrumienienia. 

Placki można podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, jeść z cukrem lub gulaszem lub jak to lubi....

Smacznego.


piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z budyniem i truskawkami



Nie wiem czy mi uwierzycie, ale były przesmaczne :)

Drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami....
Aż miło się je zjadło....




Składniki na 12 bułeczek:
  • 300 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, za wyjątkiem roztopionego masła, i wyrobić, na końcu dodać roztopione masło.
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i miękkie.
Uformować kulę, włożyć do miski uprzednio wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h, do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować budyń:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej.
200 ml mleka zagotować w garnuszku. Do pozostałych 100 ml wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać. Gdy mleko się nam zagotuje wlać do niego naszą mieszankę i cały czas gotując mieszać do zgęstnienia jak budyń. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia.

Gdy minie czas wyrastania, ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, uformować z nich okrągłe bułeczki.
Kłaść na 2 blachach uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.

Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, przykryte ściereczką.



Przygotować kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki połączyć w miseczce i pokruszyć palcami na kruszonkę, odstawić.


po 30-40 minutach wyrastania bułeczek za pomocą szklanki z dużym dnem (u mnie o średnicy 7 cm) robić w każdej bułeczce wgłębienia aż do samego dna.

Nakładać do nich po 1 łyżce budyniu a na niego układać po 3 truskawki.
Wysmarować brzegi bułeczek jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypywać obficie kruszonką.


Piec przez 23-25 minut w temperaturze 190ºC, do zrumienienia. Studzić na kratce.


Smacznego





Arbuzowy smoothie



Przypomniało mi się, że mam w lodówce arbuza, a w koszu z owocami pozostały się pomarańcze po ananasowym smoothie.

No więc wyszło niesamowicie chłodzące i bardzo smaczne smoothie z arbuza...

Najtrudniejsza z tego robota to usunięcie pestek, ale jakoś w miarę szybko poszło...


Składniki na 1 litr:
  • 1 kg arbuza, mocno schłodzonego
  • sok z 2 pomarańczy (moje były bardzo soczyste)
Arbuza umyć, obrać skórę, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i wrzucić do blendera kielichowego. Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, dodać do arbuza.

Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitego płynu.

Przelać do szklanek i pić od razu.

Smacznego.


Smoothie z ananasem i bananem



Smoothie to zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców, o gęstej i kremowej konsystencji. Owoce można dobierać sobie dowolnie.

Ten chodził za mną kilka dni :)
Jest dość sycący, może służyć za lekkie drugie śniadanie lub deser.

Polecam.


Składniki na 1,5 litra:
  • 1 świeży ananas
  • 4 banany
  • sok z 4 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn
Ananasa obrać, wykroić twardy środek i podzielić na małe kawałki, wrzucić do blendera kielichowego.
Banan obrać pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do blendera. Wszystko razem zmiksować do powstania gładkiego puree.

Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn, dodać do owoców, zmiksować do dobrego wymieszania.

Najlepiej smakuje schłodzony, ale taki od razu zrobiony z drobno pokruszonym lodem też jest pyyyycha.

I jak używacie słomki to tylko grubej, cienka sobie nie poradzi :)

Smacznego!





czwartek, 26 czerwca 2014

Sałatka z kuskus i bobem



Różności z bobem - dobra sprawa, ma ciekawy smak w połączeniu z innymi produktami.
Oto nasza ulubiona sałatka :)

Z kaszą kuskus, bobem, winogronami, szpianakiem i serem feta.

Zachęcam do zrobienia, naprawdę dobra :)



Składniki na 4 osoby:
  • 120 g kaszy kuskus
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 300 g bobu
  • 150 g szpinaku
  • 1 ząbki czosnku
  • 300 g czerwonych lub różowych winogron
  • 180 g sera feta
  • bazylia

Składniki na sos:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Kaszę kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem, wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia.
Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić troszkę i obrać (sałatka jest dobra z jeszcze lekko ciepłym bobem). 
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki. Włożyć na patelnię, dodać posiekany czosnek, posolić, popieprzyć. Smażyć na patelni ale tylko do momentu aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć z wody i grubo pokroić.
Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę.

Do miski włożyć kaszę kuskus i rozdrobnić ją widelcem, dołożyć do niej bób, szpinak, winogrona i ser feta. 

Przygotować sos mieszając wszystkie składniki razem.
Dodać sos do sałatki i wszystko delikatnie wymieszać. Na górę wrzucić listki bazylii.

Od razu podawać.



Smacznego.



Lody jogurtowe o smaku cytrynowym



Obiecane lody jogurtowe o smaku cytrynowym.
Obiecane przede wszystkim Emilce, że je zrobię zanim na obóz wyjedzie, więc można by powiedzieć że w ostatniej chwili...

Mi te lody straszliwie zasmakowały!
Do tego stopnia, że na pewno na cytrynowych nie zaprzestanę.
A te są niesamowicie chłodzące, idealne na upalne dni.

A teraz zapraszam do wykonania i degustacji.
Pamiętaj, że nie musisz mieć maszyny do lodów aby je wykonać, instrukcja na końcu przepisu :)




Składniki na około 1 litr:
  • 2-3 cytryny
  • 600 ml gęstego jogurtu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru

Cytrynę umyć, sparzyć i wycisnąć z nich sok.
W misie miksera umieścić jogurt, kremówkę, sok z cytryn i cukier puder.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Mieszaninę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przez kilka godzin. 
Następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.


Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów możesz zrobić je bez niej:
Schłodzone składniki należy zmiksować i przelać do pojemnika w którym będą się zamrażać. Wstawić do zamrażalki i co 30 minut w pierwszych 3 godzinach musisz wyjmować lody z zamrażalki i je miksować - redukujesz w ten sposób kryształki lodu, co powoduje że lody będą kremowe i puszyste.


Smacznego.





środa, 25 czerwca 2014

Prosty i szybki dżem :)



Postanowiłam wypróbować najprostszy i najszybszy sposób na dżem :)
Zakupiłam cukier żelujący, który jest mieszanką cukru i pektyny.
Teoretycznie można to zrobić samemu, ale jeśli ktoś nie ma pektyny może się wspomóc takim gotowym produktem.

Wybrałam opcję 3:1, aby dżem był jak najmniej słodki.

...i niestety tak się zapędziłam w tym robieniu dżemów że wszystko zamknęłam w słoiczkach, nie zostawiając nic swoim domownikom do spróbowania :)
No nic, będą musieli trochę poczekać z degustacją :)



Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g cukru żelującego 3:1

Truskawki umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka, dosypać cukier, wymieszać wszystko dokładnie.
Odstawić na 30 minut - 1 godziny aż puszczą trochę soku.
Po tym czasie nastawić dżem na ogień i gotować ciągle mieszając do czasu zagotowania.
Jak dżem się zagotuje to nieco zmniejszyć ogień i dalej cały czas mieszając gotować jeszcze 3 minuty.
Po tym czasie gorący jeszcze dżem wlewać do wyparzonych i suchych słoików i ustawiać do góry dnem (na pokrywce). Po 20 minutach ustawić normalnie i zostawić o wystudzenia.

Ja dodatkowo, aby mieć pewność że dżemy przetrwają dodatkowo długo pasteryzuje je w piekarniku nagrzanym do 120ºC przez 20 minut, studzę w otwartym piekarniku.

Smacznego.






Kokosowo-pomarańczowy sernik na zimno



Pozostało mi nieco sera po ostatnim serniku z musem truskawkowym postanowiłam zatem zrobić nieco inny dla odmiany.

Sernik z dodatkiem mleczka kokosowego, choć jest tu mało wyczuwalne i sokiem z pomarańczy, która daje bardzo ciekawy smak.

Sernik przybrany truskawkami - także wciśnięte w środek sernika, na górze widać frużelinę truskawkową, a boki obłożone pokruszonym batonikiem Princessa kokosowa, a wszystko na spodzie z kokosowych herbatników....

Bardzo ciekawy smak i połączenie....

Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na spód:

  • 170 g herbatników kokosowych
  • 70 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć i wraz z masłem zmiksować w malakserze do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej samo dno a papier wypuścić dołem).
Na jej spód wyłożyć zmiksowane ciasteczka z masłem i wgnieść je w spód, wyrównać. Wstawić do lodówki i schłodzić przez 30 minut.



Składniki na sernik:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Do misy miksera włożyć ser i zmiksować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć i dodać do masy serowej, z pomarańczy wycisnąć sok i zostawić na później.

Białą czekoladę rozpuścić na parze (włożyć w metalową miskę i postawić na garnku z wodą, gotować do rozpuszczenia, mieszając co chwila) lub w mikrofali.

Otworzyć puszkę z mleczkiem kokosowym, gęstą część dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.

Żelatynę wsypać do większej miseczki i zalać pozostałym płynem z puszki z mleczkiem kokosowym, odstawić na 10 minut aż napęcznieje.
Po tym czasie dolać do niej sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzać (albo na parze jak czekoladę) albo w mikrofali. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny i uzyskania jednolitej konsystencji. Nie można doprowadzić żelatyny do wrzenia bo starci swoje właściwości. Od razu po rozpuszczeniu żelatyny dodać do niej rozpuszczoną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dołożyć do żelatyny 3 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Teraz można żelatynę (wraz ze wszystkimi dodatkami) wmiksować w masę serową. 

Masę można przelać na nasze schłodzone herbatniki w tortownicy. 
Jeśli macie słabą tortownice i obawiacie się czy masa nie wypłynie można na kilka minut włożyć masę serową w misie miksera do lodówki do lekkiego stężenia i dopiero potem przelać na herbatniki.

W masę serową powciskać połówki truskawek.

Wstawić do lodówki na przynajmniej 3h do całkowitego zastygnięcia.

oraz 
  • 400 g świeżych truskawek
  • frużelina truskawkowa przygotowana wg tego przepisu
  • wiórki kokosowe do posypania frużeliny
  • batonik Princessa kokosowa - pokruszyć do obłożenia boków

Przed podaniem wyjąć z obręczy tortownicy i dowolnie udekorować :)
Można boki obłożyć pokruszonym batonikiem Princessa :)

Smacznego.








wtorek, 24 czerwca 2014

Lody czekoladowe



...dla wielbicieli lodów czekoladowych MUST EAT :)

Już sama masa przy mieszaniu była tak dobra, że chyba "wyrównując" ją zjadłam ze 2 kulki :) 
...a wielkim wielbicielem czekoladowych nie jestem...

Idealne w połączeniu z lodami truskawkowymi....
Idealna na nadchodzące ciepłe dni....

Łatwa w zrobieniu, jeśli już poćwiczyliście z wcześniejszymi...

A jutro... będę kręcić lody jogurtowe o smaku cytrynowym :)



Składniki na około 700 ml:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej 
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii


W garnku z grubym dnem wymieszać śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia.

Żółtka ubić z cukrem w miseczce na białą, puszystą masę. Wlać do mleka, wymieszać, postawić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, wrzucił połamaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia.
Następnie zmiksować blenderem ręcznym na gładką jednolitą masę.

Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc do porządnego schłodzenia. Masa powinna zgęstnieć.
Po schłodzeniu wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Smacznego.



poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mocno popieprzony kurczak z nutką cytrynową



Danie godne polecenia....
Kurczak - dowolne jego części, mocno popieprzone i upieczone w garnku rzymskim z dodatkiem cebuli, rodzynek i.... cytryn, które dają całemu daniu bardzo dobry smak.

...a garnek rzymski jak zwykle powoduje soczystość i aromat potraw.

Do tego mimo dużej ilości użytego pieprzu, moje dzieci zjadły bez marudzenia.
Polecam spróbować.

Oczywiście jeśli nie macie garnka rzymskiego możecie danie przygotować w zwykłym naczyniu żaroodpornym.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzie, skrzydełka)
  • 3 spore cebule
  • 1/2 szklanek rodzynek
  • 1/2 wyszorowanej cytryny ze skórką
  • 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki oleju

Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie.

Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. 
Kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut.

Na patelni rozgrzać masło klarowne, obsmażyć na nim kurczaka na rumiano z obu stron i przełożyć do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem.
Na pozostałym maśle obsmażyć cebulę, dosłownie przez minutę.
Cytrynę wraz ze skórką pokroić w małe kawałki.

Cebulę, cytrynę oraz rodzynki dodać do kurczaka, wszystko razem delikatnie wymieszać.

Garnek rzymski wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 170ºC i piec przez 1,5h-2h.

Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez 1h.

Podawać z ryżem oraz sałatką z sałaty i sosu winegret.


Smacznego!