wtorek, 29 listopada 2016

Korzenna babka z żurawiną




Idealna na nadchodzące święta - babka korzenna, wypełniona świeżą i suszoną żurawiną, a także migdałami...
Jest naprawdę baaardzo smaczna!

Ciasto idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju form na babki gdyż bardzo dobrze odwzorowuje ich kształt, co widać na powyższym obrazku.

Babki....
...a raczej formy na nie - to moje szaleństwo (jedno z kilku :), na tym zdjęciu jest jeszcze kolejne :) - patery)

Przed Wielkanocą wpadłam w szał kupowania foremek na babki o różnych kształtach, nazbierałam ich naprawdę wiele :)
Obejrzeć je możecie w zakładce Słodko_Babki.

Ta oto jest ostatnim nabytkiem, jak ją zobaczyłam, w moim ulubionym sklepie, od razu wzięłam. Potem krzątałam się między półkami i rozważałam - po co mi kolejna....
...ale była taka śliczna...
...i to mojej ulubionej firmy...
...i do tego bardzo tania :)

No więc nie było wyjścia - wzięłam :)
Baaa, tej firmy mam jeszcze 2 na oku, ech...

Babkę zróbcie koniecznie, jest fajną alternatywą dla piernika.
Zapach przy pieczeniu roznosi się po całym domu....


Składniki na formę 2,4 litra:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki cukru nierafinowanego demerara
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu 
  • 1 szklanka świeżej lub rozmrożonej żurawiny
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka posiekanych migdałów

Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej 2h przed szykowaniem babki.

Formę na babkę wysmarować bardzo dokładnie masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C (termoobieg).

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy przesiać do miski, dodać mielone migdały i wymieszać, odstawić.

W misie miksera utrzeć (rózgą) masło z cukrami do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym bardzo dokładnie. Dodać ekstrakt i jogurt wymieszać (mieszadłem) do połączenia składników, dodać sypkie produkty i także wymieszać tylko do połączenia składników. 

Dodać żurawinę świeżą lub mrożoną ale wcześniej rozmrożoną, suszoną i posiekane migdały, wymieszać szpatułką .

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Teraz stuknąć formą o stół, aby ciasto pozbyło się pęcherzyków i dobrze rozprowadziło we wszystkich zakamarkach formy.

Wstawić do piekarnika i piec w tej temperaturze 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175*C i piec kolejne 30 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić w formie na 15 minut, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz