Przyszła kolej na kolejna odsłonę hummus'a :)
Tym razem z pieczoną papryką, a jako że bardzo lubię paprykę w wersji pieczonej nie zastanawiałam się długo co by tą wersji spróbować!
Dzięki pieczonej papryce hummus ma lekko słodki i bardzo przyjemny smak, a do tego miły kolor :)
Natychmiast zyskał wielbicieli w moim domu i zniknął ekspresowo - kolacja i śniadanie i miseczka pusta :)
Idealne smarowidło na pyszny świeży chlebek!
Do hummus'a możecie wykorzystać zarówno ciecierzycę z puszki jak i samemu ją przygotować - instrukcja tutaj :)
Zachęcam do wykonania i skosztowania
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub 250g ugotowanej
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- odrobina soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienie.
Położyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec przez około 15 minut - skórka powinna się brązowić. Paprykę wyjąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i zdjąć skórkę.
Paprykę i wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i zblendować na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub oliwy.
Przełożyć do miseczki i podawać z pieczywem czy warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz