Gofry czekoladowe - takich jeszcze u nas nie było :)
No więc się pojawiły, zwłaszcza, że była ku temu okazja!
A z tą okazją było tak, że na listopadowy weekend pojechaliśmy ze znajomymi nad morze, wynajęliśmy sobie wspólne mieszkanko i miło spędzaliśmy czas a głównie odpoczywaliśmy i wdychaliśmy jod na długich spacerach po plaży.
Jak to bywa nad morzem dziewczynom (wszystkim pięciu) włączyła się chęć zjedzenia.... GOFRA!
Gofra poszukiwały codziennie, ale niestety już po sezonie i po gofrach pozostały zamknięte budki...
Ponieważ wcale nie przyszło mi do głowy aby na ten wyjazd zabrać gofrownicę bo przecież na 100% pewne było że wszystko będzie pozamykane obiecałam dziewczynom że zrobimy po powrocie wieczór gofrowy!
Zatem trzeba było kuć żelazo póki gorące już w kolejny weekend spotkaliśmy się na wieczorze gofrowym!
I te właśnie gofry obok naszych ulubionych drożdżowych pojawiły się na stole!
Gofry mocno czekoladowe - pyszne!
Wielbiciele czekoladowych smaków będą zachwyceni.
Zachęcam do wykonania.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 55 g roztopionego masła
- 450 g maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać, odstawić.
W misie miksera zmiksować żółtka z przestudzonym, roztopionym masłem, maślanką i ekstraktem. dodać suche składniki i dokładnie zmiksować. Odstawić na 5 minut.
Rozgrzać gofrownicę.
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę.
Pianę dodać do masy, dodać także czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką w ciasto.
Tak przygotowane ciasto piec w gofrownicy około 3-4 minut, aż gofry będą ładnie odchodziły od gofrownicy i będą chrupiące :)
Podawać i zjadać ciepłe :)
Mniam!
Dziewczyny, kiedy powtórka?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz