sobota, 26 listopada 2016

Torta Capresa - migdałowe ciasto czekoladowe (bezglutenowe)



Torta Capresa to migdałowe ciasto czekoladowe pochodzi z włoskiej wyspy Capri.
Przyznam się bez bicia, że to ciasto było upieczone z myślą o mnie!
...ale jest kolejnym dowodem na to, że dieta bezglutenowa nie musi być bez słodkich i dobrych wyrzeczeń, a także że zwykli zjadacze glutenu zajadają się nim bez opamiętania!

Jako że nie jestem wielką fanką zajadania się słodkościami i ciastami to zazwyczaj nawet jak upiekę coś z myślą o sobie to ja zjem jeden góra dwa kawałki a resztą zjadają to moi domownicy, goście, koleżanki i koledzy z pracy :)

Sporo było tu już wypieków bezglutenowych, ale myślę że w kolejnych odsłonach poznamy kolejne wersje ciasta mocno czekoladowego, a w dodatku bezglutenowego!

Zatem śledźcie co się tutaj zadzieje wkrótce :)
...no chyba, że moi domownicy kategorycznie odmówią jedzenia ciast czekoladowych :)




Składniki na formę średnicy 23-24 cm:
  • 250 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 170 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 220 g cukru muscovado lub drobnego nierafiowanego
  • 1 łyżka ciemnego rumu
Mielone migdały/orzechy umieścić w misce, dodać kakakoi dobrze wymieszać, odstawić.

W niewielkim garnuszku rozpuścić masło, następnie zestawić z palnika dodał połamaną czekoladę i całość odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia się czekolady. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C, termoobieg.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia resztę wypuszczając poza obręcz.

W misie miksera umieścić żółtka wraz z cukrem i utrzeć do uzyskania puszystej masy, dodać rum i wymieszać, dodać ostudzony sos czekoladowy i wymieszać, dodać migdały/orzechy z kakao i wymieszać.

W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w dwóch partiach do naszej masy i delikatnie mieszać szpatułką.

Przelać ciasto do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut, koniecznie do suchego patyczka. Nie dajcie się jednak zwieść - ciasto ma w sobie dużo czekolady i na patyczku może pozostawać.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz