czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek z dżemem porzeczkowym i masą z advocatową



...sądząc po samej masie z advocatem to mazurek zdecydowanie dla dorosłych :)
Advocat wyczuwalny w smaku ale nie tak bardzo, bardzo... jego smak jednak bardzo ładnie łączy się z dżemem z czarnej porzeczki.

Mazurek wart zrobienia i zasmakowania, chociażby ze względu na jego wyjątkowość - krem z advocatem, jeśli oczywiście ktoś lubi :)

Zachęcam do zrobienia bo jest naprawdę bardzo smaczny i wyjątkowy!






Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy. 
Ciasto możecie uformować dowolnie :) Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :), ale może to być również okrąg o średnicy 25 cm.
Ale, żeby zrobić mazurek w kształcie jajka najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć tak, żeby powstało jajko.
Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na nadzienie:

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml advocatu
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę wsypać do niedużej szklaneczki, zalać zimną wodą, tylko do przykrycia i odstawić na 5-10 minut do namoczenia i napęcznienia.

Śmietanę umieścić w niewielkim garnuszku, pogrzać ale nie doprowadzać do wrzenia. Wyłączyć.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić albo w kąpieli wodnej albo w mikrofali - nie wolno doprowadzić do wrzenia gdyż żelatyna straci wówczas swoje właściwości.

Żelatynę przelać do ciepłej śmietany kremówki, wymieszać, dolać advocat, wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.

Na zimnego mazurka wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni. Na dżem wyłożyć stygnącą masę z advocatem. Równomiernie rozsmarować.
Włożyć do lodówki do zgęstnienia.

Przed samym podanie przyozdobobić jajkami z czekolady, bezami całymi i pokruszonymi.
Najlepiej zrobić to przed podaniem gdyż adwocat będzie rozpuszczał zarówno jajka jak i bezy.


Smacznego!





Mazurek z dżemem malinowym i kremem z mascarpone



To jeden z pierwszych mazurków jakie próbnie wykonałam przed świętami. Powstał razem z mazurkiem z marcepanem i pomarańczą
Bo ilość ciasta z poniższego przepisu jest idealna do podwojenia i zrobieia od razu 2 mazurków, bowiem z jednego przepisu wychodzi jeden nie duży mazurek.

...jeśli chodzi o smaki....
No to ile osób tyle opinii, a osób było naprawdę sporo...
2 mazurki, więc możliwość wyboru i porównania!
Dla mnie było to niesamowicie ciężkie, chyba oba były bardzo smaczne, bo oba także znacząco różniące się od siebie smakiem, konsystencją i wyglądem...
Ten jest iście delikatny ale za to bardzo smaczny...
Nie jest słodki, czym u mnie plusuje....
Dżem malinowy, zwłaszcza własnej roboty, świetnie tu pasuje i przełamuje smak!

Gorąco polecam!






Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy. 
Ciasto możecie uformować dowolnie :) Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :), ale może to być również okrąg o średnicy 25 cm.
Ale, żeby zrobić mazurek w kształcie jajka najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć tak, żeby powstało jajko.

Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut
do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na nadzienie:

  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do ozdoby: kilka pralinek rafaello, płatki migdałowe, wiórki kokosowe
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być dobrze schłodzone.
Odmierzyć i włożyć do misy miksera. Miksować do momentu aż powstanie naprawdę gęsta masa.  Dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie zmiksować razem.

Na ostudzony spód do mazurka kładziemy dżem i rozsmarowujemy równo po całości. Na to wykładamy masę z mascarpone. I teraz uwaga wyzwanie!  Bo nie jest łatwo rozsmarować ten gęsty krem po wcześniej położonym dżemiku.... Rozsmarować delikatnie i dokładne rozprowadzić po całym mazurku, trzeba uważać żeby nie mieszać za bardzo dżemy z mazurkiem, choć nie jest to do uniknięcia. Najlepiej aby warstwa było jak najbardziej biała i gładka :)

Do przyozdobienia: ja zostawiłam sobie (a raczej mi zostało) trochę masy z mascarpone, użyła 2 kolorów barwników do jej zabarwienia i robiłam wzorki jak na pisance. Dodatkowo przecięłam kilka rafaello na połówki i ładnie poukładałam. Mazurka można posypać płatkami migdałowymi lub/i wiórkami kokosowymi!

Mazurek należy przechowywać w lodówce.


Smacznego!













środa, 1 kwietnia 2015

Jajka faszerowane awokado



Chwilowa, naprawdę chwilowa przerwa w ciastach :)
Szybka propozycja na faszerowane jajka, idealne do podania na świąteczny stół, ale także poza nimi jest świetną propozycją na śniadanko!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • kolendra do ozdoby
Jajka ugotować na twardo - jajka włożyć do garnka zalać wodą, nastawić. Od zagotowania gotować 5 minut. Zdjąć z ognia wylać gorącą wodę, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.

Po wystudzeniu jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.
Żółtka wyłożyć na deskę, miejsce po żółtku nieco powiększyć - białko dołożyć do żółtek. Od spodu jajko można nieco przyciąć aby stało stabilnie na talerzu.
Żółtko i odcięte części białka posiekać na drobne kawałeczki, wrzucić do miseczki.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć środek, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do miski z posiekanym jajkiem. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do miseczki, następnie dodać wszystkie pozostałe dodatki, wymieszać delikatnie.

Łyżeczką nakładać farsz w "miseczki" z białek, rozłożyć dokładnie pomiędzy 8 połówek. Górę przyozdobić listkami kolendry.

Smacznego!




wtorek, 31 marca 2015

Mazurek czekoladowy









Ten mazurek powstał specjalnie na "jajeczko" działowe :)

Miał być dodatkiem do mazurka z masą advocatową oraz babki marcepanowej.
Wydawał się zwykłym mazurkiem z czekoladą, a okazał się pysznym mazurkiem! 

Mazurek na cieście kruchym, standardowym co wszystkie moje tegoroczne mazurki :) także jak wszystkie w kształcie jajka :) kolejna pisanka do kolekcji :)
Ciasto jest bardzo dobre, kruche ale miękkie i smaczne.
Plusem tego ciasta jest możliwość wcześniejszego (nawet kilka dni) upieczenia a przyozdobienia np wieczór wcześniej - czekolada musi zastygnąć

Warty do zrobienia i wierzcie mi, że zasmakuje nie tylko dzieciom :)

Mam nadzieję że tak Wam zasmakował że pojawi się na niejednym Wielkanocnym stole!







Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy. 
Ciasto możecie uformować dowolnie :) Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :), ale może to być również okrąg o średnicy 25 cm.
Ale, żeby zrobić mazurek w kształcie jajka najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć żeby powstało jajko.
Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na nadzienie:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 ml śmietany kremówki 36%
oraz
  • 50 g czekolady białej
  • 20 ml śmietany kremówki 36%

Czekolady wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę mleczną w jednej miseczce, białą w drugiej.
Poczekać chwilkę, aż czekolada nieco ostygnie.

Na ostygnięte ciasto mazurka wyłożyć czekoladę mleczną, wyrównać po brzegi. Na czekoladę mleczną rozłożyć w kilku miejscach czekoladę białą. Wziąć wykałaczkę i zrobić nią esy-floresy z białej czekolady.

Przyozdobić czekoladowymi jajkami lub innymi ozdobami :)

Odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!



Babka marcepanowa











Generalnie to babki rzadko piekę, ale ostatnio coś mnie wzięło...
myślę, że to na fali świątecznych wypieków...
Bo Wielkanoc to w końcu mazurek, babka i sernik obowiązkowo...
...przynajmniej w moim odczuciu i mojej kuchni :)

Babka zaciekawiła mnie składnikami i miałam przeczucie, że może wyjść całkiem ciekawa...
...ale nie myślałam, że wyjdzie aż taka dobra!
No dosłownie mnie powaliła....
i wiem, że powtórzę ja jeszcze nie jeden raz!

A nie dość że smaczna to jest puszysta i pięknie wyrośnięta!
IDEAŁ!

Zachęcam, zróbcie ją koniecznie!







Składniki:
  • 3 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g marcepanu
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Marcepan włożyć do lodówki na kilka godzin przed robieniem ciasta, powinien być chłodny gdyż lepiej będzie się tarł. Ponieważ ja o tym zapomniałam, włożyłam go zatem do zamrażalki na 30 minut.

Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka wbić do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Następnie, po woli, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując dokładnie po każdej łyżce. Nastepnie dodać żółtka i dokładnie wmiksować. Wyłączyć mikser. 
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, przyprawą korzenną oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wsypać sypkie produkty do piany, delikatnie wymieszać szpatułką. Wprost do miski zetrzeć marcepan, mieszając delikatnie co jakiś czas, tak aby marcepan nie zbił się ponownie w kulę.
Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać dokładnie aczkolwiek bardzo delikatnie.

Piekarnik nagrzać do 175ºC.

Formę na babkę z kominem (moja jest o średnicy 22cm) wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką.

Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć, odczekać chwilkę i wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!










poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek z marcepanem i konfiturą pomarańczową







Mazurki - jakoś u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, więc przygodę z nimi zaczęłam dość późno...
Swojego pierwszego mazurka upiekłam chyba 3 lata temu i był nim obecny już tutaj mazurek kajmakowy pełen bakalii. Jest tak przepyszny że od tamtej pory robię go co roku....
W tym roku postanowiłam, że nie będę się ograniczać tylko do niego, że zrobię coś nowego...

Zatem dla próby zrobiłam w weekend 2 niewielkiej wielkości mazurki...
Ja zdecydowanie bardziej preferuje mniej a większym asortymencie :)

Mazurek jest bardzo smaczny, lekki smak marcepanu a do tego przepyszna konfitura z pomarańczy!
Konfitura tak nam zasmakowała, że jeszcze dzisiaj kupię pomarańczę i zrobię jej nieco w słoiczki :)

Samo ciasto na mazurek można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać przykryte aby nie wyschło.
Nadzienie najlepiej nałożyć przed podaniem.

Tymczasem Was zapraszam do wykonania mazurka gdyż jest niesłychanie smaczny!







Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki umieścić w misce, masło pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto można wyrobić ręcznie lub tak jak ja mikserem, końcówką haka. Mój kiciuś świetnie sobie radzi z przygotowaniem ciasta kruchego, po chwili jest już zbite w kulę i gotowe do dalszej obróbki.

Z wyrobionego ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i szybko rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia, ciasto wałkowało się ładnie a i potem nie trzeba było walczyć z odlepieniem od stolnicy.

Ja przygotowałam mazurek w kształcie pisanki :) zatem najpierw trzeba przygotować sobie szablon i wyciąć go --> na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 21cm a następnie jedną stronę wydłużyć żeby powstało jajko.
Wyciąć szablon, przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć z niego kształt jajka. Odcinki połączyć ze sobą, zlepić w kulkę następnie położyć na blat i rozwałkowywać dłońmi do powstania cienkiego, długiego wałeczka. Wałkiem wyłożyć brzeg jajka i lekko docisnąć aby trzymało się ciasta. Mi pozostał jeszcze kawałek, zatem ułożyłam z niego dodatkowy wzorek.
Ciasto przełożyć, wraz z papierem, na blachę. Włożyć do lodówki na kolejną 1h.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut do złotego koloru. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na nadzienie:
  • 60 g marcepanu
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
Dodatkowo:
  • migdały blanszowane lub płatki migdałowe do ozdoby
  • kandyzowane plastry pomarańczy (przepis poniżej)
Pomarańcze i cytrynę umyć, wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Do garnuszka zetrzeć skórkę, ale tylko cieniutką warstwę, bez białej części.
Pomarańczę i cytrynę obrać bardzo dokładnie, usunąć całą białą część skóry - jest gorzka. Cząstki pomarańczy i cytryny wrzucić do garnka ze skórką. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować. Zasypać cukrem, i gotować na średnim ogniu przez 40 minut do powstania gęstej konfitury. Zestawić z ognia, ostudzić.

Na ostudzone ciasto zetrzeć na dużych oczkach marcepan, rozłożyć równomiernie.
Na niego wyłożyć naszą konfiturę pomarańczową, wyrównać.

Teraz można przyozdobić naszego mazurka. Ja ozdobiłam go kandyzowanymi plastrami pomarańczy oraz płatkami migdałowymi.

Kandyzowane plastry pomarańczy:
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Pomarańczę umyć, wyszorować, sparzyć. Pokroić na 5mm plastry.
Do garnka z szerokim dnem wlać wodę i wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia cukru, włożyć plastry pomarańczy tak aby nie leżały na sobie tylko obok siebie. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1h, przewracając co jakiś czas pomarańcze z jednej strony na drugą. Po tym czasie wyjąć pomarańcze i ułożyć na papierze do wystudzenia. Jeszcze lekko ciepłe ułożyć na konfiturze pomarańczowej.


Smacznego!













niedziela, 29 marca 2015

Babka z advocatem i krówkami



Po ostatniej babce drożdżowej o smaku cytrynowym zachciało mi się zrobić nieco inną babkę :)
Babka z dodatkiem advocatu oraz krówek...
Zdecydowanie to advocat mnie przekonał do jej wykonania:)
...ale dodatek krówek też zapowiadał się całkiem nieźle...

Babka zalicza się do tych bardziej wilgotnych, ma wyraźny smak advocatu (moim dzieciom w ogóle to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie mocno nalegały na dokładkę), ale nie za mocny, taki akurat.

Krówki są ciekawym dodatkiem...
Babka podatna na zakalec, choć to domena wszystkich babek ucieranych.
Przy babkach ucieranych najważniejszym elementem jest temperatura pokojowa składników.
....oraz dobrze upiec ją w formie z kominem - mniejsza powierzchnia do upieczenia. Można także upiec w formie muffinek.

Polecam bo połączenie smaków bardzo ciekawe.


Składniki:
  • 150 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 125 ml advocatu/ajerkoniaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g krówek - cukierki
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, to połowa sukcesu upieczenia bez zakalca babki ucieranej :)
Wyjmij produkty z lodówki na przynajmniej 2h przed szykowaniem ciasta.

Krówki pokrój na drobną kostkę, odłóż na bok.

Piekarnik rozgrzej do 175ºC.

Do misy miksera wrzuć masło, dodaj cukier, ucieraj razem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, wkręcając każde dokładnie. Dodaj advocat i dokładnie zmiksuj.

Wyłącz mikser.

Dodaj do misy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką do dobrego połączenia produktów. krówki oprósz mąką i dorzuć do ciasta, wymieszaj.

Formę na babkę (moja miała 22 cm średnicy i była idealna) wysmaruj bardzo dokładnie masłem i obsyp kaszą manną lub mąką lub bułką tartą.
Trzeba bardzo dobrze wysmarować i obsypać formę gdyż krówki będą opadać i nie mogą przykleić się do formy.

Ciasto przelej do formy, delikatnie wyrównaj.

Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka, u mnie zajęło to 45 minut.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i formy, studź na kratce.
Lekko ciepłą babkę oblej lukrem (1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki wrzącej wody, wymieszać do pożądanej gęstości), jeśli chcesz ozdób od razu aby ozdoby trzymały się lukru.


Smacznego!










sobota, 28 marca 2015

Chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym



Od dłuższego już czasu miałam ochotę na nowy chlebek...
Już kilka propozycji na oku było tylko zawsze coś....
Aż w końcu, całkiem przypadkiem padło na ten właśnie przepis...
...i powiem szczerze - wybór doskonały!

Chleb mięsisty i baaardzo smaczny a do tego po 3 dniach (tak tyle się utrzymał) wciąż świeży jak dnia pierwszego!
A jeszcze jedną zaletą jest że wychodzi z niego albo 1 duży bochen lub 2 mniejsze...

Naprawdę bardzo smaczny i do tego szybki do zrobienia!
Na pewno pojawi się na naszym śniadanku nie jeden jeszcze raz.



Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki:
  • 450 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki golden syropu
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 40 g płatków owsianych
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 7 g drożdży suchych
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego

Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane do złotego koloru, zestawić z ognia, ostudzić.

Zakwas wymieszać z wodą, dodać obie mąki, suche drożdże i golden syrop. Miksować mikserem z końcówką haka przez 8 minut, następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do ciasta uprażone płatki owsiane i sól, miksować kolejne 5 minut.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2h. 

****************

Jeśli szykujecie ciasto w maszynie do chleba to należy do niej wrzucić wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Maszynę ustawić na program wyrabiania i wyrastania ciasta - u mnie trwa on 1h 15min. Po tym czasie ciasto wyjąć z maszyny i postępowac dalej z instrukcją.

*****************

Ciasto wyjąć i odgazować (wyrobić przez chwilkę aby pozbyć się powietrza). następnie przełożyć do formy. Jeśli robicie 1 bochenek tak jak ja, to moja forma (garnek rzymski) ma wymiary 32x20 cm, jeśli natomiast szykujecie 2 bochenki to będziecie potrzebować 2 form o wymiarach 23x13 cm.
Formę w zależności od potrzeb, należy wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi, a następnie przełożyć do nie ciasto na chleb.
Chleb przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Przed pieczeniem chleb smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypujemy siemieniem lnianym i złotym lnem.

Jeśli pieczecie w garnku rzymskim pamiętajcie żeby wstawić chleb do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 200ºC i piec około 40 - 45 minut.

Jeśli pieczecie w normalnych formach piekarnik należy wcześniej rozgrzać do 240ºC, wstawić naczynie żaroodporne z wodą gdyż chleb pieczemy z parą.
Po nagrzaniu piekarnika chleb wstawić do piekarnika i temperaturę od razu zmniejszyć do 200ºC. Piec przez 35-40 minut.

Po upieczeniu chleb od razu wyjąc i studzić na kratce.


Smacznego!








piątek, 27 marca 2015

Zakwas na żur



Święta już całkiem blisko...
U nas obowiązkowo żurek z białą kiełbaską i jajkiem :)
...no więc postanowiłam, że zakwas na żur w tym roku zrobię sama....
zobaczymy co z niego wyjdzie :)




Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 500 ml ciepłej wody
  • 7 łyżek mąki żytniej jasnej (720)



Do słoika wsypać mąkę, zalać ciepłą wodą. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
W tym czasie przemieszać nas zakwas, codziennie, co 12 godzin.





środa, 25 marca 2015

Pieczone bataty - frytki lub talarki




Bataty - to najzdrowsze ziemniaki :)
Są bardo zdrowe i sprzyjają odchudzaniu ze względu na niski indeks glikemiczny. Bogate między innymi w potas, karoten, witaminę C i witaminy z grupy B.
Są tak zdrowe, że zaleca się zatrzymanie wody z ich gotowania i użycie do zup czy sosów.

W smaku zupełnie nie przypomina ziemniaka, bardziej dynię...
...a dla śledzących blog to oczywiste że musiał nam zasmakować :)

U nas jako pierwszy został upieczony z dodatkiem odrobiny oliwy i rozmarynu, także w formie frytek.
Cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci!
...i takie frytki to lubię jak jedzą :)

Bataty są baaaardzo syte.

Myślę, że pokaże się tutaj jeszcze nie jeden raz :)



Składniki dla 4 osób:
  • 2 bataty
  • odrobina oliwy
  • rozmaryn lub tymianek (najlepiej świeży)

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Bataty myjemy, obieramy i kroimy na plastry lub frytki.
Blachę z piekarnika można wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy na nim plastry batata, jeden obok drugiego, raczej aby się nie dotykały. 
Bataty skropić oliwą, ale naprawdę bardzo delikatnie i posypać rozmarynem lub tymiankiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut.


Smacznego!