A dzisiaj na specjalne życzenie Patrycji i Beaty, jeszcze przed weekendem, może się skusicie i zrobicie!
Tarta migdałowa z truskawkami!
Bardzo dobra, idealne połączenie truskawek z migdałami...
...i wiecie co bardo pasują te małe listeczki mięty, nie tylko wizualnie ale i smakowo.
Łatwa do zrobienia, szybka do zjedzenia :)
Uwaga! Przy robieniu kremu zostaną Wam białka, broń boże ich nie wyrzucać, tylko zrobić bezę :) Jeśli jednak tyle ciast na weekend to za dużo, białka możecie spokojnie zamrozić i zrobić bezę w przyszły weekend.
Do dzieła dziewczyny.
Składniki na kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść lub zmiksować malakserem. Następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Przygotować formę na tartę o średnicy 25cm.
Jeśli forma tego wymaga wysmarować ją masłem i oprószyć mąką.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, spód i boki, nakłuć widelcem.
Na ciasto położyć papier do pieczenia, zakrywając także brzegi (one najszybciej się przypiekają), wysypać kulki ceramiczne w celu obciązenia (może to być także ryż lub fasola).
Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec 15 minut, po tym czasie usunąć z ciasta papier do pieczenia wraz z obciążnikami, piec dalej przez 10-15 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć na talerz.
Składniki na krem migdałowy:
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 16 g cukru migdałowego
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 100 g masła (zwykłego nie roślinnego ani nie margaryny)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą jasną masę, dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, mieszać jak budyń, aż zgęstniej. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło, mieszać do rozpuszczenia i połączenia z masą.
Jeszcze ciepłe położyć na spód tarty, wystudzić i schłodzić w lodówce.
Ponadto:
- 500 g truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki i posypać podprażonymi płatkami migdałowymi, przyozdobić małymi listkami mięty.
Smacznego.