środa, 9 lipca 2014

Bezowe serduszka i kwiatuszki



Kolejna propozycja na bezy i wykorzystanie białek.

Jeśli nie macie ochoty na zabawę z większymi bezami jest to całkiem dobra propozycja na wykorzystanie białek i bardzo smaczną niespodziankę...

...do tego zabawa z barwnikami i rękawem cukierniczym czyni je bardziej ciekawszymi :)
Choć zwykłe białe też mają swój urok.
U mnie w dwóch kolorach i dwóch wzorach.

Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru
  • dowolny barwnik w żelu

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować rękaw cukierniczy lub szprycę z w miarę grubym otworem (1cm), od wewnętrznej strony zrobić kilka pasków barwnikiem, aby robiony wzór wychodził w paski.

Białka wbić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach. Następnie, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę nieduże wzorki, w niewielkich odstępach od siebie.
W razie konieczności, przy kolejnym napełnianiu rękawa zrobić paski z barwnika na nowo.

Piekarnik nagrzać do 90ºC, beziki, w miejscach bez barwnika, suszone w tej temperaturze będą miały ładny biały kolor.
Suszyć przez 60 - 75 mnut.

Wystudzić w otwartym piekarniku i przechowywać w szczelnej puszce aby nie nabrały wilgoci.

Smacznego!







wtorek, 8 lipca 2014

Tarta z kurkami na cieście francuskim



Ta tarta zdecydowanie w moim rankingu pozostawiła wszystkie pozostałe w tyle...

Jest po prostu powalająca...
To połączenie wszystkich składników i dodatków jest idealne!
A wszystko na cieście francuskim i wykończone rukolą...

Musicie jej spróbować w tym sezonie kurkowym!
Jest na prawdę prosta i szybka do zrobienia!

Koniecznie nie możecie pominąć obecności orzechów włoskich i jeśli lubicie sera koziego, ja leciałam po nie specjalnie do sklepu, ale warto było....


Składniki na 4 porcje:
  • 250 g ciasta francuskiego mrożonego
  • 400 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • skórka strata z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 g sera koziego (rolada typu camembert) 
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki podprażonych orzechów włoskich
  • 50 g rukoli

Ciasto wyjąć z zamrażalki 15 minut wcześniej aby zmiękło.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24-26 cm, wyłożyć na nią ciasto francuskie tak, aby pokryć nim całe dno i boki.
Ciasto przykryć dokładnie papierem do pieczenie, dno i boki, obciążyć dno - poprzez wrzucenie specjalnych ceramicznych obciążników lub zwykłej fasoli lub ryżu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez  18 minut.

W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać pokrojony w plastry czosnek i smażyć go na małym ogniu przez 5 minut, dodać kurki i dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Odstawić z ognia.
Do miseczki zlać sos z patelni, odstawić na chwilkę aby nieco przestygł. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano, dokładnie wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię, podgrzać przez chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać pokrojony w kostki ser oraz pokrojone w plastry oliwki, doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążnikami. Wstawić formę z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut do zarumienienia ciasta.
Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć na nie farsz, posypać rozmarynem, orzechami i parmezanem.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC i wstawić od razu do niego tartę, piec 10 minut.
Po wyjęciu odczekać chwilkę, aby nadzienie nieco stężało, posypać tartę rukolą i po chwili kroić i podawać.


Smacznego.


Buchty z twarogiem



To były bułeczki, które umiliły nam weekendowy wypad pod nieobecność dziewczyn.

Buchty są to bułeczki drożdżowe, połączone ze sobą bokami, tak aby można je było od siebie odrywać.
Samo ciasto jest delikatnie słodkie, bo słodyczy dodaje mu nadzienie.
U mnie dla urozmaicenia część zrobiona z białym twarogiem a druga część z powidłami śliwkowymi.

Zrobiłam z połowy porcji, żeby było ich nie dużo...
...wyszło aż 8 sztuk :)

Dzisiaj po prawie roku zrobiłam je ponownie, tym razem z całej porcji ale także mieszane smaki. Wydaje się że mojej rodzince zdecydowanie bardziej smakuje wersja z powidłami.
Ach muszę się nieco wytłumaczyć z tej erotycznej formy niektórych bułeczek :)
TE są z serem - jakoś chciałam je wyróżnić :)






Składniki na około 16 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży świeżych lub 13 g drożdży suchych

Dodatkowo:
  • 125 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
wszystkie składniki połączyć ze sobą, odstawić.
  • 125 g powideł śliwkowych


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn: drożdże świeże pokruszyć do niewielkiej miseczki, dodać łyżeczkę cukru i odstawić na kilka minuty. Kiedy drożdże się rozpuszczą w cukrze, dodać mleko i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać  i odstawić na 15 minut.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i jeśli używamy drożdży suchych, wymieszać je dokładnie z mąką. Dodać masło, jajka, resztę cukru, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytrynu oraz nasz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych.

Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem - końcówki haka do uzyskania sprężystego i miękkiego ciasta. Gdy ciasto będzie już gładkie i lśniące uformować z niego kulę i przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 60 minut do wyrastania.


Przygotować formę do pieczenia, może to być tortownica 30cm lub kwadratowa o podobnych wymiarach.
Formę wysmarować olejem lub  wyłożyć papierem do pieczenia.

Odrywać od ciasta kawałki o wielkości 50-55 g, rozpłaszczać je na dłoni, na środek kłaść 1 łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi ponad nadzieniem, uformować w kształt kuli, kłaść na blachę zlepieniem do dołu. Zachowywać około 1-2 cm odstępów pomiędzy nimi.

Przykryć ściereczką lub ponownie folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.


Piekarnik rozgrzać do 160ºC.
Rozpuścić odrobinę masła (2 łyżki) i posmarować nim nasze bułeczki tuż przed włożeniem do piekarnika.
Piec 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Można posypać cukrem pudrem (ja go pominęłam tym razem ze względu na to że jechały w podróż), odrywać po wystudzeniu lub jeszcze lekko ciepłe.

SMACZNEGO!







czwartek, 3 lipca 2014

Biała Pavlova



Nie dziwię się, że nazywana jest Królową wśród Bez...
Jest po prostu powalająca!
Zjadasz jeden kawałek i już myślisz o drugim!

Ta została przygotowana na świetowanie zakończenia roku szkolnego z baaaaardzo dobrymi wynikami i tym samym na cześć początku wakacji!

Wchodząc z nią do rodziców usłyszałam od mamy "...mi malutko bo muszę schudnąć..." po czym pierwsza prosiła jednak o dokładkę....
To całe sedno...

A rzeczywiście wyszła idealna!
A idealna Pavlova to chrupiący wierzch i puszysta pianka w środku.
I wszyscy jej wybaczają, że pęka czy źle się kroi, jej smak wynagradza wszystko :)





Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Dodatkowo:
  • 300 - 500 ml śmietany kremówki (w zależności od upodobań, ja daję zawsze mniej)
  • Świeże owoce sezonowe

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Kolejną łyżkę dodajemy dopiero jak dokładnie wkręcimy w białka poprzednią. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, dokładnie zmiksować.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia a na nim narysować okrąg o średnicy około 23-25cm średnicy.
Wyłożyć na niego masę białkową. Masa powinna być tak sztywna, że powinna dobrze ułożyć się w wyrysowanym okręgu. Poprawić boki podciągając je ku górze, nie układać masy zbyt długo powinno się to zrobić pojedynczymi ruchami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150ºC. i piec przez 1,5h. 
Studzić w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.


Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, przed samym podaniem ubić kremówkę (nie dodawać cukru), a na nią wyłożyć sezonowe owoce.




Smacznego!







Frittata z kurkami i serem kozim



Niesamowicie wspaniały pomysł na wykorzystanie kurek :) 
...i zjedzenie czegoś naprawdę pysznego!

Obłędne połączenie z serem kozim, naprawdę warto go kupić i dodać!

Muszę przyznać, że potwornie mi smakowało!
Na pewno zjemy jeszcze niejednokrotnie.



Składniki dla 2 osób:
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g kurek
  • 125 g koziego sera (roladka) lub ewentualnie camembert
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Przygotować patelnię, którą można wstawić do piekarnika.
Kurki umyć i osuszyć, większe przekroić.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na grubsze plastry.
Ser kozi pokroić na plasterki.

W misce roztrzepać widelcem lub trzepaczką jajka ze śmietaną, doprawić solą.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki i przesmażyć przez około 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (w ogóle nic nie ruszając) na niewielkim ogniu, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem.

Podawać ze świeżym pieczywkiem lub tostami, oliwą z oliwek i jeśli ktoś jeszcze potrzebuje solą i pieprzem.


Smacznego!






środa, 2 lipca 2014

Sos śmietanowy z kurkami




Uwielbiamy kurki! 
Wszyscy w domu, tu nikt się nie wyłamuje.
Zatem potwornie cieszymy się że właśnie rozpoczął się na nie sezon :)

Najczęściej jadamy je w sosie śmietanowym, jako dodatek do mięs ale także do samego makaronu...

Zachęcam do wykonania i zjedzenia apetycznego dania z ich udziałem.




Składniki dla 4 osób:

  • 500 g kurek
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz


Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na większej patelni rozgrzać masło, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić - trwa to około 7 minut.

W tym czasie umyć kurki, większe pokroić, osuszyć.

Dorzucić kurki na patelnię i wciąż na małym ogniu chwilkę pogotować - około 15 minut. Kurki puszczą sporo wody, ale nie odlewać jej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać połowę posiekanej natki pietruszki, posolić, popieprzyć do smaku. Poddusić około 5 minut i wyłączyć.

Jak wspomniałam wcześniej taki sos jest doskonały do mięs, my najczęściej jemy go z polędwicą wieprzową, ale także ze schabem. Idealny jako sos do makaronu.

Smacznego!







Mini pączusie z serkiem homogenizowanym



Te pączusie pamiętam jeszcze z dzieciństwa...
Jak robiłam je z mamą pomiędzy ciasteczkami z maszynki a biszkoptem...
I strasznie się cieszę, że kilka lat temu znalazłam ten przepis i mogą co jakiś czas pojawiać się i w moim domu :)

Czasem specjalnie, a czasem, tak jak i teraz, z konieczności wykorzystania serka z lodówki :)

Pączusie są nieziemsko smaczne, dzieci (te małe i te duże) je uwielbiają...
Puszyste w środku, nie nasiąkają tłuszczem...

Robi się je ekspresowo...
...a jedyna w nich wada....
...nie można się od nich oderwać podczas jedzenia...



Składniki, wyszło mi ich dokładnie 40 sztuk:
  • 300 g serka homogenizowanego (może być sam waniliowy, ja zazwyczaj mieszam naturalny z waniliowym pół na pół)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Do posypania:
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cynamonu
cukier wymieszać w talerzu z cynamonem, odstawić. Będziemy w nim obtaczać nasze pączusie :)



Serek wymieszać z jajkami trzepaczką. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać widelcem.

W szerokim i płaskim garnku (ja robię to we frytownicy) rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Trzeba cały czas utrzymywać taką samą temperaturę, aby pączusie nam się dobrze smażyły, ani za słabo - bo będą za bardzo nasiąkać olejem, ani za mocno - będą przypiekać się za szybko z zewnątrz i nie dopiekać wewnątrz. Frytownica jest o tyle bardziej wygodna, że sama pilnuje utrzymywania temperatury.

Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru, obracając je w garnku. Łyżkę co jakiś czas maczać w oleju by ciasto się do niej bardzo nie kleiło podczas nakładania.

Usmażone pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczać w przygotowanym wcześniej cukrze z cynamonem.












Smacznego.




Bułeczki z przedziałkiem :)



Dla urozmaicenia jedzącym pomiędzy pieczeniem chleba piekę bułeczki :)
Mam wprawdzie swój TOP 3, ale czasami sięgam po coś zupełnie nowego.

Te są bardzo przyjemne, mięciutkie w środku i chrupiąca skórka.
Takie bardzo dobre codzienne bułeczki.



Składniki na 10 bułeczek:
  • 175 ml ciepłej wody
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 400 g mąki chlebowej
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych

Mąkę przesiać wraz z solą do dużej miski, dodać cukier, po środku zrobić wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w mleku, następnie wlać do dołka i lekko posypać z wierzchu mąką. Zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać wodę, wymieszać i uformować miękkie i wilgotne ciasto.
Przenieść je na stolnicę i lekko podsypując mąką wyrabiać 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5h, do podwojenia objętości.

***********
Jeśli używacie maszyny do pieczenia chleba to należy wrzucić do niej wszystkie składniki zgodnie z podaną powyżej kolejnością.
Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
***********

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5
minut. Następnie ciasto podzielić na 10 części, z każdej z nich formować okrągłe bułeczki a następnie lekko zrolować nadając im owalny kształt. Ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie, obsypać delikatnie mąką.
Przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie należy zrobić w bułeczkach przedziałek, prawie do samej blachy, używając do tego końca np. drewnianej łyżki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 220ºC.
Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - bułeczki te pieczemy z parą.
Wstawić bułeczki i piec 13-15 minut.

Wyjąc z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego.




wtorek, 1 lipca 2014

Quiche ze szparagami



Jeśli gdzieś jeszcze natraficie na szparagi i nie będziecie wiedzieli co z nich zrobić to może skusicie się na quiche :)

Quiche to kruche ciasto, warzywa, mięso i ser zalane śmietanowo-jajeczną masą. Quiche jest rodzajem tarty, ale występuje tylko w formie wytrawnej i zalana jest masą jajeczną. 

U nas ze szparagami, szparagi dodajemy surowe, dzięki temu będą chrupiące i smaczne.
Całość posypana podprażonymi płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.

Zapraszam.



Składniki dla 4 osób:


Składniki na spód dla formy 26-28 cm:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Formę na tartę wysmarować masłem.
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Masło rozcierać palcami z mąką lub zmiksować mikserem do czasu aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko. Miksować dalej lub ręką formować ciasto w kulę, wyrabiać jak najkrócej się da. Gładkie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 3 mm i o średnicy większej niż średnica tarty (ma starczyć na dno i boki). Ciasto przenieść delikatnie do formy. Dno nakłuć widelcem, wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC (dolna i górna grzałka). Ciasto nakryć dokładnie folią aluminiową, przykrywając dno i boki, obciążyć dno ciasta ceramicznymi kulkami lub fasolą lub ryżem, rozprowadzić równomiernie. Piec przez 15 minut, następnie wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć folię aluminiową z obciążnikami i ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 13 minut, do lekko złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.


Składniki na farsz:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 60 g pokrojonego w kosteczkę sera brie lub camembert
  • sól, pieprz
Do posypania:
  • 70 g płatków migdałowych
  • tarty parmezan
  • świeży tymianek

Piekarnik nastawić na 150ºC.

Wbić jajka do miski i wymieszać je trzepaczką razem ze śmietaną, startym parmezanem oraz brie lub camembert. Doprawić solą i pieprzem.

Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce, podzielić w zależności od ich wielkości na 2 lub 3 kawałki. Ułożyć na spodzie quiche.
Wlać na nie masę śmietanowo-jajeczną i bardzo delikatnie włozyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Wyjąć z piekarnika, posypać parmezanem, lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi (robimy to ciut wcześniej na suchej patelni, mieszając cały czas) oraz świeżym tymiankiem.

Koniecznie odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

Smacznego.






Pączki



To były moje pierwsze pączki....
...i nie ostatnie!

Wyszły cudowne...
Nadziałam je marmoladą, bo na więcej sił mi zabrakło :)
...bo miał być budyń, ale to next time :)

Na górze niecodzienna polewa pomarańczowa...


Składniki na 11-15 pączków:
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 30 g roztopionego masła
  • 250 g mąki pszennej tortowej lub do ciast drożdżowych
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • termometr cukierniczy do kontroli temperatury oleju
  • marmolada do nadziania


Ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn: podgrzać mleko (ma być ciepłe ale nie gorące), wlać do miseczki i dodać pokruszone drożdże świeże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. 
Jeśli używacie suchych drożdży nie musicie robić powyższego zaczyny, drożdże mieszacie z mąką.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę, zaczyn lub drożdże, wymieszać z pozostałymi składnikami (za wyjątkiem masła), ciasto zagnieść lub mieszać mikserem do czasu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli ciasto jest mocno zbite można dodać jeszcze kilka łyżek ciepłego mleka. Na koniec dodać roztopione, ostudzone masło, wyrobić bardzo dokładnie.

Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić na 1,5h, do podwojenia objętości.

***************
Jeśli korzystacie z maszyny składniki na ciasto należy do niej wrzucić w kolejności podanej powyżej.
Nastawić maszynę na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego)
***************

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką.
Ciasto wyrabiać przez około 2 minuty aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm.
Z ciasta wykrawać koła o średnicy 5 cm (najlepiej większym kieliszkiem lub małą szklaneczką), pozostałe ciasto zbierać, wałkować i znowu wykrawać krążki.

Krążki poukładać na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Na 10 minut przed końcem wyrastania rozgrzać olej w garnku lub frytownicy do temperatury 180ºC.

Smażyć pączki przez 2 minuty z każdej strony. Należy bardzo zwracać uwagę aby temperatura oleju ani bardzo nie wzrastała ani nie spadała.
Idealny pączek powinien mieć białą oponkę w koło :)
Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Odłożyć do wystudzenia.

Po wystudzeniu nadziewać marmoladą używając do tego szprycy.

Lukier pomarańczowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Cukier puder przesiać przez sito, dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać i rozetrzeć grzbietem łyżki aby  nie było grudek.
Gdyby lukier był zbyt rzadki dodac cukier puder, zbyt gęsty - dodać odrobinę soku z pomarańczy.

Pączki maczać w lukrze i odkładać do zastygnięcia lukru.

Smacznego.