Robiąc szynkę miodową z filetu indyka pozostało mi nieco mięsa i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić żeby zrobić coś nowego...
Pomyślałam zatem że może w połączeniu z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym będą dobrą propozycją na obiad.
Tak też finalnie było i bardzo mnie ucieszyło, że moja rodzinka miała tego dnia akurat co innego do zjedzenia, były tylko dla mnie... :)
Tak bardzo mi zasmakowały że na dniach zrobię je po raz kolejny.
Obecność sosu powoduje że jako dodatek można użyć wiele rzeczy, ja polecam jedną ze zdrowych kasz lub tagliatelle marchewkowe i z cukinii jak w tym przepisie :)
Pomyślałam zatem że może w połączeniu z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym będą dobrą propozycją na obiad.
Tak też finalnie było i bardzo mnie ucieszyło, że moja rodzinka miała tego dnia akurat co innego do zjedzenia, były tylko dla mnie... :)
Tak bardzo mi zasmakowały że na dniach zrobię je po raz kolejny.
Obecność sosu powoduje że jako dodatek można użyć wiele rzeczy, ja polecam jedną ze zdrowych kasz lub tagliatelle marchewkowe i z cukinii jak w tym przepisie :)
Składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 300 g mielonego mięsa z indyka (filet lub udziec)
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej lub ostrej, jak wolicie)
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania (ryżowa w wersji bezglutenowej)
- puszka pomidorów krojonych w puszce
- zioła prowansalskie lub szklanka listków bazylii
- passata pomidorowa (ewentualnie jeśli sos będzie za gęsty lub będzie go za mało, ja dodałam połowę)
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni wraz z wyciśniętym czosnkiem, odstawić do ostudzenia.
Ugotowaną kasze jaglaną rozdrobnić wraz z natka pietruszki blenderem lub malakserem.
Do miski z mielonym mięsem dodać kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub dłonią.
Z mięsa formować niewielkie, okrągłe pulpeciki, obtaczać delikatnie w mnące i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
Pomidory wkładamy do garnka, przyprawiamy solą pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut od zagotowania, aby odparować nadmiar wody. Następnie zmiksować blenderem. Jeśli sosu jest dla Was zbyt mało lub jest zbyt rzadki można dodać pomidorową passate i ponownie doprawić.
Do przygotowanego sosu wkładamy pulpeciki, gotuje,my jeszcze około 8 minut, przekręcając w międzyczasie raz.
Podawać z ulubionymi dodatkami, polane sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz