Makowa panienka - to ciasto makowe z kremem budyniowym i dodatkiem konfitury żurawinowej, nasączone limoncello.
Całość bardzo wyważona smakowa, w ogóle nie słodka, a dodatkowo dodatek konfitury żurawinowej łagodzi i podkręca smak.
Ciasto jest bezglutenowe, co na pewno ucieszy osoby unikające glutenu.
Jest też bardzo dobrą propozycją na stół świąteczny.
Szybka i łatwa w przygotowaniu, polecam wypróbowaniu.
Składniki na formę 25x25 cm:
- 8 białek
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 150 g suchego maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g mielonych migdałów/mąki migdałowej
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C (termoobieg).
Białka umieścić w misie miksera i wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie bardzo po woli, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu przez dłuższą chwilę. Po dodaniu cukru dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki oraz mielone migdały wymieszać i dodać bardzo ostrożnie do masy piankowej, wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 2 równe blaty.
Poncz:
- 50 ml limoncello
- 50 ml wody
Wymieszać ze sobą w niewielkiej szklaneczce, odstawić.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka konfitury z żurawiny
- wiórki kokosowe
Szykujemy krem. Mleko zagotować i zestawić z ognia. W międzyczasie żółtka umieścić w misie miksera i ucierać z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na jasną i puszystą masę, następnie dodać budyń w proszku i zmiksować. Do powstałej masy dodać 200 ml gorącego mleka i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do garnka z pozostałym mlekiem i postawić z powrotem na palnik i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Następnie zdejmujemy z palnika, przykrywamy krem folią do żywności tak aby dotykała kremu, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie masło wraz z sokiem i skórką z cytryny ubijamy do uzyskania jasnej i puszystej masy, dodać masę budyniową w 3 turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
Dolny blat naszego makowego ciasta nasączyć połową ponczu, następnie wyłożyć na niego cienką warstwę żurawiny i dokładnie rozsmarować po całości. Na żurawinę wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, równo rozprowadzić po całości. Na krem położyć drugi blat, nasączyć pozostałym ponczem. na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać, obsypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz