czwartek, 29 grudnia 2016

Sernik dekadencki ver.2



Zdecydowanie sernik dekadencki w wersji klasycznej jest moim największym faworytem wśród serników.
Jest wiele serników które lubię, baaa nawet bardzo lubię, ale ten jest zdecydowanie numer 1!
Zatem w mojej głowie pojawił się chytry plan, że na święta przygotuję wersję 2, tak dla porównania.
Jakie różnice?
nieco inny skład masy serowej...
na nim mus orzechowy...
...potem polewa czekoladowa...
...do ozdoby posiekane orzeszki ziemne solone...
Trochę jest z nim zabawy, ale warto :)

Sernik jest przepyszny...
...ale musicie mi wybaczyć gdyż ilość jedzenia w święta nie pozwala mi wydać opinii czy jest lepszy lub przynajmniej równie dobry jak wersja klasyczna....
No cóż oznacza to że trzeba będzie zrobić go raz jeszcze :)



Składniki na spód:
  • 250 g ciasteczek owsianych lub Digestive w polewie czekoladowej
  • 175 g słonego masła orzechowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
Przygotować tortownicę o szerokości 24cm, wyłożyć samo dno papierem do pieczenie, a papier wypuścić spodem, poza obręcz.

Ciasteczka pokruszyć (najlepiej malakserem, ale można także blenderem lub łyżką) oraz wymieszać dokładnie z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Powinna powstać gęsta masa. Wyłożyć nią dno tortownicy i boki do połowy, mocno docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki na czas szykowania masy serowej.


Składniki na masę serową:
    • 500 g sera dwukrotnie mielonego
    • 500 g serka Philadelphia
    • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
    • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 jajek
    • 2 żółtka
    • 60 ml śmietany kremówki 36%

     Wszystkie składniki na masę serową MUSZĄ BYĆ w temperaturze pokojowej, należy zatem wyjąć je z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem ciasta.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C, grzałka górna i dolna.


    Do misy miksera włożyć ser i serek Philadelphia, zmiksować do połączenia, dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia. Następnie dodawać po 1 jaku i żółtku miksując po każdym kilkanaście sekund. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i zmiksować do połączenia.

    Całość wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut, po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120*C i piec kolejne 70 minut.

    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w zamkniętym piekarniku sernik przez 5 minut. Następnie stopniowo otwieramy drzwiczki dalej studząc sernik. Wyjąć sernik z piekarnika, postawić w tortownicy na kratce do studzenia, całkowicie wystudzić. Po tym czasie zdjąć obręcz z sernika i wstawić sernik do lodówki - nie wolno nakrywać sernika. Chłodzić w lodówce minimum 6 godzin.


    Składniki na mus orzechowy:
    • 400 ml śmietany kremówki 36% (zimna)
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 5 łyżek masła orzechowego
    • 2 łyżeczki żelatyny
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 10 minut.
    Śmietanę wraz z cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubić na sztywno, następnie dodać masło orzechowe i dalej ubijać do dokładnego połączenia.
    Namoczoną żelatynę rozpuścić w małym garnuszku lub mikrofali - pamiętajcie że nie można doprowadzić żelatyny do wrzenia gdyż straci swoje właściwości żelujące, ostudzić.

    Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę musu orzechowego, wymieszać, dodać drugą, wymieszać, dodać trzecią i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do misy miksera z musem i miksujemy do połączenia.

    Mus orzechowy wykładamy na schłodzoną masę sernikową, wyrównujemy i wstawiamy z powrotem do lodówki.

    Składniki na polewę czekoladową:

      • 150 g mlecznej czekolady
      • 4 łyżki śmietany kremówki 36%
      • 2 łyżki masła
      Dodatkowo: 50 g orzeszków ziemnych solonych (drobno posiekane)

      Czekoladę, śmietanę i masło umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i dobrego połączenia wszystkich składników. Przestudzić. Polewę wyłożyć na mus orzechowy, wyrównać i od razu ozdobić posiekanymi orzechami ziemnymi.

      Wstawić do lodówki.

      Smacznego!






      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz