sobota, 24 maja 2014

Koktajl truskawkowy




...z dnia na dzień truskawki coraz tańsze, coraz ładniejsze i coraz słodsze...

Dzisiaj kupiłam 2kg :)

Coś mi się zdaje, że będą teraz u mnie ostro na tapecie :)
...mam już kilka pomysłów na nie na najbliższe dni :)

Zaczniemy od naszego ulubionego koktajlu, w lato i wiosnę idealny, orzeźwiający i smaczny...
...z dodatkiem banana który daje fajny posmak i gęstość, jeśli nie piliście warto spróbować.
Ja, pomimo iż za bananem nie przepadam, uważam że w tym koktajlu naprawdę jest idealny.

Zapraszam.







Składniki na 4 porcje:
  • 600 g truskawek
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru (lub tyle ile lubicie na słodkość)
  • 650 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki


Wszystkie składniki włożyć do misy miksera kielichowego i zmiksować. :)
Z powyższych składników wyszło nam 1,5 litra koktajlu.



Smacznego.


piątek, 23 maja 2014

Bułeczki z siemieniem lnianym



To chyba bułeczki, które są w naszej czołówce tych NAJ.
Mix mąki pszennej jasnej z pełnoziarnistą i z.... mielonym siemieniem lnianym, który daje naprawdę niesamowity smak....
Idealna na śniadania, mi smakuje najlepiej z samym masłem i pomidorkiem :)

Składniki na 16 bułeczek:

  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki zmielonych ziaren siemienia lnianego
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych

Ponadto: 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak i siemię lniane do posypania


Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (jasną i pszenną), zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól i jajko. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.


^^^^^^^^^^
Jeśli używacie maszyny do chleba, należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej i włączyć program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego/chleba.
^^^^^^^^^^^


Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić.
Podzielić na 16 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym i makiem.
Piec około 15-20 minut.

Smacznego.


Powiadomienia




Już kilka osób prosiło mnie o uruchomienie notyfikacji na Facebooku o nowym wpisie na blogu....

Łatwo nie jest, bo na Facebooku nie ma mnie...
Ale już robię rozeznanie co i jak i dam Wam znać.

Tymczasem uruchamiam notyfikację na maila, wystarczy po prawej stronie (pod moim zdjęciem) wpisać swój adres mailowy, potem potwierdzić subskrypcję i na maila będziecie dostawać co zostało wpisane dnia poprzedniego i powiem Wam, że całkiem fajnie to wygląda :)

Myślę, że na razie jest to dobre rozwiązanie.

...i idę cały czas do przodu, dziękuję zatem za pomyły i uwagi.

Pamiętajcie także, że jakbyście mieli jakieś, uwagi czy sugestie koniecznie dawajcie mi znać, Wy zawsze inaczej patrzycie na bloga i wpisy niż ja :)

czwartek, 22 maja 2014

Krem szparagowy



Sezon szparagowy w pełni a tu dawno nic ze szparagami nie było :)
Śpieszę zatem ekspresowo z kremem.....


Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula szalotka
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 800 ml buliony drobiowego lub warzywnego, oczywiście najlepszy własnej roboty :)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie: 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Szparagi dokładnie umyć, odłamać stwardniałe końcówki, pokroić w 3 cm kawałki.
W garnku roztopić masło z oliwą, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i w plasterki pora, zeszklić. Trwa to około 4 minut.
Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Dodać szparagi i smażyć razem około 3 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wlać bulion i zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 4 minuty do czasu, aż szparagi będą miękkie.
W połowie gotowania dodać bazylię i dokładnie wszystko wymieszać.

Zupę zmiksować na krem wraz ze śmietanką, jeśli używamy.

Podawać ciepłe. Na wierzch można podać śmietankę bądź tak jak u mnie piankę z ubitego mleka oraz utrzeć świeżego pieprzu.

Smacznego.





Popękane ciasteczka czekoladowe



Tak dzisiaj bardzo słodko i ciasteczkowo się tu zrobiło:)
...ale obiecywałam, że będą jedne po drugich :)

Te ciasteczka robię już od ponad 3 lat i nic a nic się nam nie znudziły.
Są ładne i efektowne przez popękania na cukrze pudrze, a do tego są smacznie czekoladowe z lekkim smakiem kawowym...

Im świeższe tym lepsze, ale po kilku dniach, jeśli się ostaną, też dobre :)





Składniki na około 25 sztuk:
  • 50 g masła
  • 75g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • szczypta  soli
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obtoczenia ciastek

Czekoladę, kawę, masło topimy w kąpieli wodnej (wkładamy w miseczkę, najlepiej metalową a miseczkę na niewileki garnuszek, tak aby miska się na nim opierała, z wodą i gotujemy).
Odstawiamy aż przestygnie.

Jajka, cukier, sól miksujemy około 5 min, dodajemy masę czekoladową i mieszamy.


Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy do masy i wyrabiamy. 


Całą masę stawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ładnie popękają. 

Na drugi dzień formujemy kulki, obficie obtaczamy w pudrze i pieczemy :) 11 min w 180ºC. Nie można piec ich dłużej do wtedy nie będą miękkie w środku!


Smacznego.



Pełnoziarniste ciasteczka z kardamonem



Nadszedł czas na uzupełnienie naszego pojemnika na ciasteczka :)

Są to ulubione ciasteczka Natalki, do tego stopnia że sama potrafi i lubi je zrobić.
Dodatkowym ich atutem jest całkiem niezła zabawa w stempelkowanie :)
...a już przy tej czynności robi się tłum chętnych...
Stempelek Biscuits także został kupiony dla naszego łasucha - Natalki, bo to jednak ona najczęściej zagląda do tego pojemnika.

...ale ciasteczka te, wraz z kolejnymi, które zaraz tu dołączą, zostały zrobione także jako mały podarek dla moich znajomych :)
Mam nadzieję że Wam smakowały...

...ale tak się rozpisała, że prawie bym nie napisała, iż ciasteczka są baaardzo zdrowe, bo z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem kardamonu co czyni ich smak jeszcze ciekawszym...



Składniki na około 16 sztuk:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej razowej (może też być orkiszowa razowa)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu (można zastąpić cynamonem)
  • 2 łyżki mleka

W misie miksera masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kardamonem, dodać mleko i wymieszać (można jeszcze nieco zmiksować). Od momentu połączenia się składników ugniotłam je już rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 miut.

Z ciasta odrywać 30 g kawałki i formować je w kulki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstępy nie muszą być bardzo duże.
Przyciskać stempelkami, przed każdym dociśnięciem stempelek dobrze jest opruszyć mąką, tą samą z której są ciasteczka, aby ciasto się do nich nie przyklejało).

Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut lub do zbrązowienia brzegów.
Studzić na kratce.

Smacznego.






środa, 21 maja 2014

Chleb polski



...dawno nie było tu żadnego nowego chleba... :)
Śpieszę zatem z nowym wypiekiem i przepisem...

Chleb polski, jak zwykle na zakwasie, mące pszennej z dodatkiem otrąb owsianych i czarnuszką, ale wy nie musicie jej dodawać, smakuje wyśmienicie....

Wychodzi dość spory zatem piekę go w moim garnku rzymskim, starcza nam go na 2 dni.



Składniki na 1 większy bochenek:
  • 300 g letniej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru demerara
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g otrąb owsianych
  • 200 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki drożdży suchych
  • opcjonalnie: 2 łyżki czarnuszki lub kminku

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać a następnie zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 2 - 2,5h do wyrośnięcia. Złożyć w tym czasie 2-3 razy.


^^^^^^^^^^^^
Jeśli przygotowujesz chleb w maszynie do chleba, wrzuć do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Włącz maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15minut). Po tym czasie wyjmij ciasto z maszyny, złóż je aby odgazować i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h godzin, składając je jeszcze jednokrotnie w tym czasie. 
^^^^^^^^^^^^

Po tym czasie ukształtuj z ciasta bochenek i umieść go w koszu do wyrastania chleba lub jak ja w formie, w której będziesz go piec. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 - 1,5h do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie szybko naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230ºC piekarnika i piec 30 minut. Chleb ten pieczemy z parą i studzimy na kratce.

Smacznego.







Kokilki rozmaitości - pełne ryb i owoców morza



Rzeczywiście są to kokilki rozmaitości...
Znaleźć w nich można krewetki, małże, dwa rodzaje ryb a wszystko w sosie z dodatkiem białego wina...
Zapiekane w piekarniku pod cienkimi paskami ciasta francuskiego.

Szybkie do zrobienia, idealna do smaku jest kolendra, ale jeśli jej nie macie natka pietruszki także dobrze tu pasuje.



UWAGA! Istotne jest pilnowanie podanego w przepisie czasu, aby ryby  nie były rozgotowane.

Chyba wielbicieli ryb i owoców morza nie muszę bardzo namawiać na to danie....


Składniki na 4 osoby:
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g krewetek, sparzonych, obranych, bez ogonków
  • 500 g ryby (ja daję dwa rodzaje najczęściej jest to łosoś, dorsz lub halibut)
  • 200 g małży (ja kupuję opakowanie mrożonych)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1 limonka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki natki pietruszki lub kolendry
  • 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/2 dużego arkusza ciasta francuskiego
  • 4 łyżki roztopionego masła


Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić mieszając co jakiś czas, zajmie nam to około 7 minut.
Krewetki obrać, umyć osuszyć, ryby umyć, osuszyć, usunąć z nich ości i pokroić w kostkę. Małże rozmrozić, ale mogą być nieco zmrożone.

Do cebuli i czosnku dodać krewetki, ryby i małże i gotować razem 30 sekund, posolić popieprzyć, wlać wino i zagotować, gotować 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodać sok i skórkę z limonki, śmietanę kremówkę i musztardę. Gotować wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Na sam koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Zawartość patelni rozłożyć do kokilek.
Ciasto francuskie kroić w cienkie, długie paski.
Układać na wierzchu kokilek składając je w kokardki. Posmarować paski ciasta roztopionym masłem.

Zapiekać w piekarniku przez 15 minut do czasu aż ciasto ładnie urośnie i się zarumieni.

Smacznego.





wtorek, 20 maja 2014

Cytrynowa strucla drożdżowa z serem





Ta strucla już po raz kolejny pojawia się u nas w domu.
Cytrynowe, nie za słodkie ciasto drożdżowe, a w środku waniliowy twaróg.
Naprawdę bardzo dobre połączenie.
Przepis jest na dwie spore strucle, zazwyczaj robię jedną, z połowy porcji, chyba że drugą kogoś obdarowuje....










Składniki na 2 strucle:

  • 1/2 szklanki letniej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g (4 łyżki) roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości.

***********
Jeśli korzystacie z maszyny do pieczenia chleba należy wszystkie skłądniki wrzucić w kolejności podanej powyżej i włączyć program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
***********



Nadzienie z twarogu:
  • 500 g białego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytry
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny


W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać.


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt wymiarów 25x35cm, delikatnie posypując mąką. Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć połowę
przygotowanego twarogu, wzdłuż długiego boku. 
Na nadzienie położyć jedną część pozostałego ciasta, następnie zwijamy jak roladę, boki składamy pod spód.


Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.






W tym czasie przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki
  • 25 g roztopionego masła
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć i zrobić z nich kruszonkę, one po połączeniu same się kruszą.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC.


Przed samym pieczeniem struclę przekroić wzdłuż w połowie, zostawiając około 5cm od każdego brzegu.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką.

Piec około 30 minut, do złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.








Smacznego.











poniedziałek, 19 maja 2014

Pani Walewska



To było ciasto urodzinowo-imieninowe mojej mamy....
...i wcale nie od tego ta nazwa :)
Ciasto zwane też jest Pychotką i coś w tym jest - jest naprawdę bardzo pyszne. 
Na spodzie ciasto kruche, posmarowane kwaśnawym dżemem z czarnej porzeczki, na to cienka słodka beza, potem krem budyniowy i ponownie 3 warstwy takie jak na dole... a wszystko w delikatnym migdałowym smaku...
Przez tyle różnorodnych warstw jest wysokie ale i prezentuje się znakomicie.

Dodatkowo nie jest trudne w zrobieniu bowiem 3 pierwsze warstwy pieczemy za jednym razem, do tego jeśli posiadamy 2 takie same blachy oba blaty możemy upiec od razu - polecam, zaoszczędzimy przy tym sporo czasu.
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, a kremem przełożyć na drugi dzień rano i dopiero schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Składniki na kruchy spód:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść. Podzielić na 2 części.


Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po woli, po 1 łyżce cukru, za każdym razem wmiksowując go dobrze. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie i delikatnie wymieszać, ale już łyżką.
UWAGA! Jeśli nie macie dwóch takich samych foremek aby piec oba blaty na raz lepiej przygotować bezę w 2 częściach, drugą z połowy powyższej porcji tuż przed pieczeniem 2 blatu.


Ponadto:
  • Duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych


Formę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej jeśli macie od razu 2 takie blachy). 1 połową ciasta wyłożyć spód formy, na nią wyłożyć pół słoiczka dżemu i dokładnie rozsmarować. Na dżem wyłożyć połowę bezy, posypać połową płatków migdałowych.
Piec około 40 minut w temperaturze 175ºC. Identycznie postąpić z drugą częścią jeśli pieczemy jeden blat po drugim.

Budyniowa masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem oraz cukrem migdałowym.
Drugą szklankę mleka zmiksować z żółtkami oraz z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać do gotującego się mleka. Mieszać cały czas na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje (tak jak budyń). Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć na puch masło, dodawać po woli ostudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. 

Gotowe, ostudzone blaty naszego ciasta przełożyć kremem.
Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

SMACZNEGO :)