środa, 22 listopada 2017

Sernik z musem Baileys



Kolejny serniczek do kolekcji.
Śmiało mogę powiedzieć, że miłe zaskoczenie.

Zaczęło się od tego, iż jestem fanką Baileys'a i postanowiłam pewnego razu kupić smak inny niż klasyczny, no i....
...zawiodłam się i to strasznie!
Ni jak mi ten smak nie wchodził!
Już zdążyłam wypić ze 2 butelki klasyka, a ten za nic!

Trochę podpili go inni, ale wciąż dna nie widać a butelka miejsce zajmuje....
Więc coś trzeba było z niego zrobić :)
I proszę powstał sernik z musem z Baileys!
Wybór bardzo dobry.
sernik nas bardzo miło zaskoczył, połączenie idealne.

Sernik - wilgotny i pyszny, pieczony z parą aby był równy jak stół :)
Potem szykujemy mus i wszystko wstawiamy do lodówki a przed podaniem posypujemy tart a czekoladą lub wiórkami z czekolady.
...i nie pozostaje nic innego jak delektować się tym połączeniem 😀

P.S. z połowy porcji wyjdzie mniejsza wersja - 16 cm.



Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 160 g ciasteczek owsianych lub digestive
  • 30 g roztopionego masła

Przygotować formę o średnicy 23 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, a nadmiar wypuścić poza obręcz.

Ciasteczka roztłuc lub zmielić w malakserze na drobny piasek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i ugnieść, wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.


Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie (Wieluń, Piątnica, President - te polecam, kolejność ma znaczenie)
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C.
Jako, że sernik będziemy piec z parą przygotować naczynie żaroodporne które przed włożeniem sernika należy włożyć do piekarnika piętro niżej niż sernik i zalać wrzącą wodą.

Wszystkie składniki na ser włożyć do misy miksera i wymieszać bardzo powoli tylko do połączenia składników - zbyt długie mieszanie spowoduje wtłoczenie zbyt dużo powietrza do sera i sernik mocno urośnie a potem brzydko opadnie 😟
Tak przygotowaną masę serową przełożyć na nasz ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
Upieczony sernik powinien być upieczony i sprężysty pośrodku.
Tak upieczony sernik przestudzić przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i ostudzić całkowicie (cały czas trzymać w tortownicy).

Składniki na mus z Baileys:
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki przesianego kakao
  • 4 łyżki przesianego cukru pudru
  • 125 ml Baileys


Żelatynę wsypać do małej miseczki zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia (10 minut).

Śmietanę wraz z kakao i cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubić do 3/4 jej sztywności.
W międzyczasie napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (UWAGA!  żelatyny nie wolno zagotować bo straci swoje właściwości) następnie dodać 2 łyżki Baileys'a do żelatyny wymieszać i wlać żelatynę do pozostałego Baileysa, wymieszać. Teraz cienką strużką wlewać Baileysa do ubitej śmietany mieszając delikatnie cały czas do dokładnego połączenia.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na całkowicie ostudzony (to bardzo ważne) sernik, wyrównać i wstawić na kilka godzin a najlepiej całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady lub tartą na dużych oczkach czekoladą.




Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz