Szybko, prosto i pysznie
To zdecydowanie 3 najważniejsze cechy, które charakteryzują to ciasto 😁
Banany kupuję czasami, choć mało kto je u nas w domu jada, ja w ogóle. Czasem (raz na pół roku)zjem jednego, ale takiego dopiero co żółtego, bardziej dojrzałych nie tykam...
Dziewczyny.... chyba z braku inwencji co zjeść to wtedy sięgną po banana.
Zatem jakiekolwiek banany leżą i leżą i czekają i jak już zaczną brązowieć to codziennie myślę coś z nich trzeba zrobić....
Wyrzucić szkoda...
Najczęściej pada na koktajl lub smootha w towarzystwie innych owoców, ale tym razem chciałam powtórzyć ciasto które robiłam chyba ze 2 razy już i nigdy nie zrobiłam zdjęcia.
Ciasto ucierane, zatem bardzo proste i szybkie w wykonaniu, na nie pokrojone banany a na wierzch cukier z cynamonem i do piekarnika!
Ciasto wychodzi puszyste - choć tutaj zaletą jest cienkie ciasto!
Bardzo smaczne, u nas pierwsze kawałki znikają jeszcze lekko ciepłego.
Spróbujcie je kiedyś zrobić, jak już Wasze banany będą mocno przejrzałe i będziecie się obawiać że wkrótce same wyjdą z kuchni 😉
Ja miałam tylko (albo aż) 2 baaardzo dojrzałe banany, zatem zrobiłam ciasto z połowy porcji w formie 20x20 cm ale tortownica 20cm (lub nieco większa) tez będzie dobra
A teraz do dzieła.
Składniki na formę 25x30cm:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g śmietany 18%
- 4-5 bardzo dojrzałych bananów
Dodatkowo: 3 łyżki cukru demerara + 1 łyżka cynamonu
Jako, że to ciasto ucierane wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej - należy je zatem wyjąć z lodówki na 2h przed szykowaniem ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170*C (może być termoobieg).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki (żeby nie jeździł użyj 8 spinaczy do bielizny 😀), odstaw.
Mąki odważyć do miseczki, wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło wraz z drobnym cukrem i ucierać do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodać pojedynczo jajka, ucierając po każdym bardzo dokładnie.
Teraz dodać w trzech partiami mix mąk naprzemiennie ze śmietaną i mieszać już tylko szpatułką i tylko do dokładnego połączenia.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy, wyrównać.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek (czyli z 1 banana powstają 4 części). Banany ułożyć na cieście rozcięciem do góry.
Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Jest idealne lekko ciepłe...
Jest idealne na drugie śniadanie...
Jest idealne do kawki czy herbatki w ciągu dnia....
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz