Któż nie miałby ochoty na taki deser....
Panna cotta potrójnie czekoladowa i jeszcze w takiej formie...
Panna cotta już u nas była, w nieco mniejszych ilościach i w nieco mniejszym składzie czekoladowym...
Tym razem potrójnie czekoladowa z połączenia czekolady gorzkiej, mlecznej i białej. I wierzcie mi jest to wielka rozkosz jedzenia :)
Poniższy przepis jest na dużą formę babkową o objętości 2L dla kilku osób. Do deseru, bez względu na wielkość, najlepiej użyć formy silikonowej bo po stężeniu wsadzamy formę do zamrażalnika, aby nieco mocniej się ścisnęła i łatwo będzie można ją wycisnąć z formy.
Te mini deserki zroiłam z 1/4 porcji i wyszło mi 6 sztuk, a niżej macie zdjęcie kwiatuszka który był zrobiony z połowy porcji.
Deser świetnie odwzorowuje wzór formy i pięknie się prezentuje.
Tym razem potrójnie czekoladowa z połączenia czekolady gorzkiej, mlecznej i białej. I wierzcie mi jest to wielka rozkosz jedzenia :)
Poniższy przepis jest na dużą formę babkową o objętości 2L dla kilku osób. Do deseru, bez względu na wielkość, najlepiej użyć formy silikonowej bo po stężeniu wsadzamy formę do zamrażalnika, aby nieco mocniej się ścisnęła i łatwo będzie można ją wycisnąć z formy.
Te mini deserki zroiłam z 1/4 porcji i wyszło mi 6 sztuk, a niżej macie zdjęcie kwiatuszka który był zrobiony z połowy porcji.
Deser świetnie odwzorowuje wzór formy i pięknie się prezentuje.
Składniki na część białą:
- 200 ml śmietany 36%
- 200 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
- 12 g żelatyny
- 150 g białej czekolady
Żelatynę zalać wodą, odstawić.
Mleko wraz ze śmietanką wlać do garnka, podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do ciepłego dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do formy, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Składniki na część czekoladową mleczną:
- 200 ml śmietany 36%
- 200 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
- 12 g żelatyny
- 150 g mlecznej czekolady
Żelatynę zalać wodą, odstawić.
Mleko wraz ze śmietanką wlać do garnka, podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do ciepłego dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do formy, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
- 150 ml śmietany 36%
- 150 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
- 12 g żelatyny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
Żelatynę zalać wodą, odstawić.
Mleko wraz ze śmietanką wlać do garnka, podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę i kakao, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do ciepłego dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do formy, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Po zgęstnieniu można wstawić na chwilkę do zamrażalnika, wówczas masa się zamrozi i będzie łatwiej wydobyć ją z formy silikonowej bez naruszenia struktury. Po wyjęciu z formy można pozostawić na blacie aby deser się rozmroził a następnie wstawić do lodówki lub podawać.
Mleko wraz ze śmietanką wlać do garnka, podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę i kakao, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do ciepłego dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do formy, wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Po zgęstnieniu można wstawić na chwilkę do zamrażalnika, wówczas masa się zamrozi i będzie łatwiej wydobyć ją z formy silikonowej bez naruszenia struktury. Po wyjęciu z formy można pozostawić na blacie aby deser się rozmroził a następnie wstawić do lodówki lub podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz