niedziela, 7 maja 2017

Chleb gryczano-jaglany ver. 2 (bezglutenowy)



Wiem, wiem....
Obiecywałam, że nie będzie już więcej chlebów bezglutenowych :)
...ale musiałam bo to moje ulubione smaki - gryka i jagła :)
Wersja druga :)
Równie dobra jak pierwsza.
Do tej dodajemy preparat Colon C (do kupienia w aptece), który zawiera w sobie łupiny babki płesznik, inulinę, które bardzo dobrze wpływają na pracę naszych jelit.

Bardzo dobry chlebek, idealna alternatywa dla tych co nie jadają glutenu :)
Najlepszy oczywiście najświeższy, ja jeszcze lekko ciepły zajadałam z hummusem :)
Niestety przez to że jest mocno wilgotny może złapać szybko pleśń, zatem lepiej go zamrozić jeśli nie zjecie go przez 2 dni.


Składniki na 1 bochenek:
  • 400 g maki gryczanej
  • 200 g płatków jaglanych
  • 3 czubate łyżki Colon C
  • 9 g drożdży suchych
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)
  • 800 ml wody


Mąki wraz z solą i colon C mieszamy w misie miksera. Drożdże mieszamy wraz syropem klonowym i dodajemy do produktów sypkich, zaczynamy mieszać (ja miksowałam mikserem) i powoli dodajemy wodę. Wodę należy dodawać stopniowo, gdyż wszystko zależy od mąki ile "weźmie" wody... Konsystencja ciasta powinna być lepka ale nie płynna. 

Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy na chleb o wymiarach 23 x 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 60*C (termoobieg).

Po wyrośnięciu chleb przekładamy do piekarnika i od razu zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy około 50 minut. pop tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika i formy, stukamy w spód - chleb powinien dawać głuchy odgłos, wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.

Po wystudzeniu chleb można pokroić i zamrozić.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz