Czy z nadzieniem czy bez cieszą się powodzeniem :)
...nawet nie tylko dzieci... dorośli też po nie chętnie sięgają :)
Tym razem wersja lekko tylko słodkich migdałowych drożdżówek z migdałową kruszonką, pomyślałam że dobrym pomysłem będzie włożenie w środek truskawki :)
Pomysł bardzo dobry bo urozmaiciła smak, zamiast truskawki możan dac inny owoc, lub powidła, ale myślę że samodzielnie też będą świetnie smakować :)
....bo ta kruszonka.... sama w sobie jest obłędna :)
Składniki na 16 bułeczek:
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 70 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
- 50 ml amaretto (lub zamiennie 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego)
Do większej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz suche drożdże i wymieszać (jeśli używacie świeżych drożdży najpierw trzeba z nich zrobić rozczyn).
Dodać roztrzepane jajka, mleko i amaretto. Wyrabiać ręką lub mikserem z końcówką haka, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1h do wyrośnięcia.
część trzeba najpierw rozpłaszczyć na dłoni, na środek położyć nadzienie (1 łyżeczkę dżemy, truskawkę wcześniej obtoczoną w mące ziemniaczanej itp) i dokładnie zlepić boki a następnie uformować kulkę i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
Bułeczki układać w odległościach bo będą jeszcze rosły.
Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Przygotować kruszonkę.
- 50 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- odrobina cynamonu
- 35 g roztopionego masła
- 40 g cukru demerara
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać do uzyskania kruszonki. Jeśli masa jest zbyt lepka dodać więcej mąki.
Bułeczki po wyrośnięciu smarować roztrzepanym jajkiem i obsypywać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz