wtorek, 16 czerwca 2015

Grillowany tuńczyk z mango



Madera - kulinaria ciąg dalszy...
Na dziale rybnym mogłabym spędzać godziny...
Zwłaszcza, że większości tych ryb nie zobaczymy w Polsce...

Wczoraj na obiad ryba, którą znajdziemy wprawdzie w Polsce, ale jakoś ja zawsze ograniczałam się do wersji w puszce... 
...może cena świeżego tuńczyka mnie po prostu odstraszała.
Tutaj na targu jest to jedna z bardziej imponujących ryb...
Ryba dużych rozmiarów i ciekawego mięsa, krojona najczęściej na steki, a rozebranie jej to nie lada gratka... panowie używają takich tasaków aby poradzić sobie z wielkimi ośćmi...
Ryba ta, jak większość ryb tu zresztą, należy do tańszych okazów.

Postanowiliśmy zatem skosztować świeżego tuńczyka, ugrillowanego wraz z mango....

Połączenie bardzo dobre, zachęcam do skosztowania.
Danie szybkie w przygotowaniu.


Składniki dla 2 osób:
  • 500 - 600 g steka z tuńczyka
  • 1 mango
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • limonka
  • sałata

Przygotować patelnię grillową, nastawić aby się dobrze rozgrzała.

Mango umyć, obrać i pokroić w plastry, odłożyć na talerzyk i odstawić.
Tuńczyka delikatnie posolić, popieprzyć, posmarować oliwą. Położyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony maksymalnie 3 minuty.
Odłożyć na talerz z liściem sałaty. 

Na tej samej patelni ugrillować mango, posolić i popieprzyć. Mango grillujemy tylko chwilkę, jeśli jest dojrzałe to bardzo szybko będzie gotowe.
Przełożyć na talerz w okół tuńczyka.

Podawać z ryżem.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz