Madera - kulinaria ciąg dalszy...
Na dziale rybnym mogłabym spędzać godziny...
Zwłaszcza, że większości tych ryb nie zobaczymy w Polsce...
Wczoraj na obiad ryba, którą znajdziemy wprawdzie w Polsce, ale jakoś ja zawsze ograniczałam się do wersji w puszce...
...może cena świeżego tuńczyka mnie po prostu odstraszała.
Tutaj na targu jest to jedna z bardziej imponujących ryb...
Ryba dużych rozmiarów i ciekawego mięsa, krojona najczęściej na steki, a rozebranie jej to nie lada gratka... panowie używają takich tasaków aby poradzić sobie z wielkimi ośćmi...
Ryba ta, jak większość ryb tu zresztą, należy do tańszych okazów.
Postanowiliśmy zatem skosztować świeżego tuńczyka, ugrillowanego wraz z mango....
Połączenie bardzo dobre, zachęcam do skosztowania.
Danie szybkie w przygotowaniu.
- 500 - 600 g steka z tuńczyka
- 1 mango
- sól, pieprz
- oliwa
- limonka
- sałata
Przygotować patelnię grillową, nastawić aby się dobrze rozgrzała.
Mango umyć, obrać i pokroić w plastry, odłożyć na talerzyk i odstawić.
Tuńczyka delikatnie posolić, popieprzyć, posmarować oliwą. Położyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony maksymalnie 3 minuty.
Odłożyć na talerz z liściem sałaty.
Na tej samej patelni ugrillować mango, posolić i popieprzyć. Mango grillujemy tylko chwilkę, jeśli jest dojrzałe to bardzo szybko będzie gotowe.
Przełożyć na talerz w okół tuńczyka.
Podawać z ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz