środa, 22 listopada 2017

Sernik z musem Baileys



Kolejny serniczek do kolekcji.
Śmiało mogę powiedzieć, że miłe zaskoczenie.

Zaczęło się od tego, iż jestem fanką Baileys'a i postanowiłam pewnego razu kupić smak inny niż klasyczny, no i....
...zawiodłam się i to strasznie!
Ni jak mi ten smak nie wchodził!
Już zdążyłam wypić ze 2 butelki klasyka, a ten za nic!

Trochę podpili go inni, ale wciąż dna nie widać a butelka miejsce zajmuje....
Więc coś trzeba było z niego zrobić :)
I proszę powstał sernik z musem z Baileys!
Wybór bardzo dobry.
sernik nas bardzo miło zaskoczył, połączenie idealne.

Sernik - wilgotny i pyszny, pieczony z parą aby był równy jak stół :)
Potem szykujemy mus i wszystko wstawiamy do lodówki a przed podaniem posypujemy tart a czekoladą lub wiórkami z czekolady.
...i nie pozostaje nic innego jak delektować się tym połączeniem 😀

P.S. z połowy porcji wyjdzie mniejsza wersja - 16 cm.



Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 160 g ciasteczek owsianych lub digestive
  • 30 g roztopionego masła

Przygotować formę o średnicy 23 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, a nadmiar wypuścić poza obręcz.

Ciasteczka roztłuc lub zmielić w malakserze na drobny piasek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i ugnieść, wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.


Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie (Wieluń, Piątnica, President - te polecam, kolejność ma znaczenie)
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*C.
Jako, że sernik będziemy piec z parą przygotować naczynie żaroodporne które przed włożeniem sernika należy włożyć do piekarnika piętro niżej niż sernik i zalać wrzącą wodą.

Wszystkie składniki na ser włożyć do misy miksera i wymieszać bardzo powoli tylko do połączenia składników - zbyt długie mieszanie spowoduje wtłoczenie zbyt dużo powietrza do sera i sernik mocno urośnie a potem brzydko opadnie 😟
Tak przygotowaną masę serową przełożyć na nasz ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
Upieczony sernik powinien być upieczony i sprężysty pośrodku.
Tak upieczony sernik przestudzić przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i ostudzić całkowicie (cały czas trzymać w tortownicy).

Składniki na mus z Baileys:
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki przesianego kakao
  • 4 łyżki przesianego cukru pudru
  • 125 ml Baileys


Żelatynę wsypać do małej miseczki zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia (10 minut).

Śmietanę wraz z kakao i cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubić do 3/4 jej sztywności.
W międzyczasie napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali (UWAGA!  żelatyny nie wolno zagotować bo straci swoje właściwości) następnie dodać 2 łyżki Baileys'a do żelatyny wymieszać i wlać żelatynę do pozostałego Baileysa, wymieszać. Teraz cienką strużką wlewać Baileysa do ubitej śmietany mieszając delikatnie cały czas do dokładnego połączenia.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na całkowicie ostudzony (to bardzo ważne) sernik, wyrównać i wstawić na kilka godzin a najlepiej całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady lub tartą na dużych oczkach czekoladą.




Smacznego!









poniedziałek, 20 listopada 2017

Rolada biszkoptowa z jabłkami





Wyśmienita propozycja na niedzielne popołudnie 
do przepysznej kawki czy herbatki!

U nas powstała bardzo przypadkowo i spontanicznie...
Głównie dlatego, że robiąc w sobotę rano pancakes'y dla moich córek na śniadanie podałam im do nich różne dżemy, jogurt, golden syrop, ale także duszone jabłuszka własnej roboty.

No i okazało się że jabłuszka cieszyły się najmmniejszym powodzeniem 😔
Hmmmm....
Czas aby coś z nich zrobić, aby się nie zmarnowały...
Szarlotka? Nie wolę taką ze świeżych jabłek...
Crumble? Też nie bardzo mi podchodziło...
Może jakieś mini babeczki z jabłkami i bezą? Hmmm to była całkiem ciekawa propozycja, ale czasu miałam mało...
...może zatem rolada? ...z jabłkami zamiast kremu?
I zaraz kręciłam już biszkopt :)

To był świetny pomysł - niby takie proste połączenie biszkopt i duszone jabłka ale jakie nieszablonowe - rolada!

Szybka i łatwa w wykonaniu, pod warunkiem że użyjemy do  gotowych jabłek duszonych - własnej roboty lub sklepowych.

Zróbcie koniecznie!




Nadzienie jabłkowe:
  • 800 g duszonych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 0,5 szklanki gorącej wody
Jabłka włożyć do garnka, dodać cynamon, podgrzać.
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, dokładnie wymieszać.
Ostudzić i wstawić do lodówki aby zgęstniała, ale nie za bardzo - musimy móc ją rozsmarować na biszkopcie.


Składniki na roladę biszkoptową:
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g drobnego cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: drobny cukier do podsypania oraz cukier puder do posypania 😀



Mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać łyżka po łyżce cukier i dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.
Dosypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do 180*C (termobieg).


Blachę o boku 28x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie macie takiej blachy wystarczy na zwykłej blasze z piekarnika wyznaczyć taki rozmiar papierem do pieczenia, zaginając go w tych miejscach, ja tak zrobiłam. Ciasto biszkoptowe jest gęste i ładnie ułoży się w tak wyznaczonym polu, nie będzie się rozlewało na boki.

Piec 10-12 minut, musicie pilnować ciasta, jest cienkie a więc piecze się dość szybko, upieczone ciasto będzie miało ładny złoty kolor, nie można go przypiec za bardzo bo będzie pękać przy zwijaniu.
W tym czasie przygotować sobie ściereczkę kuchenną, najlepiej lnianą, obsypać ją drobnym cukrem.
Po upieczeniu biszkoptu natychmiast należy położyć go na ściereczce, wierzchem do ściereczki na cukrze,  natychmiast zdjąć papier.
Szybko zwinąć, wzdłuż dłuższego boku, razem ze ściereczką w rulon. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia.


Po wystudzeniu biszkoptu i zgęstnieniu masy jabłkowej szykujemy ciasto - rozwijamy biszkopt, od razu na całości rozprowadzamy jabłka i ponownie biszkopt zwijamy w rulon, przekładamy na talerz złączeniem do dołu i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem.



Miłego popołudnia!









niedziela, 19 listopada 2017

Pierożki ze szpinakiem, fetą i ricottą w cieście filo



Idealna propozycja na obiad czy kolację, ale także świetnie nadaje się na przekąskę w mniejszym lub większym gronie - na imprezę czy przyjęcie!
U nas wszelkie pyszności nadziane szpinakiem z dodatkiem sera mile widziane :)
Te zatem były przywitane równie entuzjastyczne.
Nasze nadzienie otulone tym razem w ciasto filo - ciasto rzadko spotykane aczkolwiek warte poszukania, można zamiennie użyć ciasta francuskiego, ale filo to zupełnie inne ciasto, warto go poszukać.

W przeciągu 2 tygodni robiłam je trzykrotnie!
...i za każdym razem były równie smakowite!

Nie pomińcie do nich konfitury gruszkowej, pasuje tutaj wyśmienicie...
Na dole przepis na konfiturę gruszkową z tymiankiem choć także możecie zrobić gruszkową z imbirem.


Zapraszam na ciepłą przekąskę 😊



Składniki:
  • 250 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 150 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce oregano, estragonu, tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • roztopione masło do smarowania


Szpinak umyć, osuszyć, oderwać łodyżki i wrzucić do garnka, gotować tylko przez chwilkę, do czasu aż zwiędnie. Od razu przełożyć na sitko i odcisnąć z wody. Posiekać i włożyć do miski. Dodać oba sery i przyprawy, wymieszać.

Jeśli używacie ciasta mrożonego musicie je wcześniej oczywiście rozmrozić.

Piekarnik rozgrzać do temp 200*C (termoobieg).

Arkusz ciasta pokroić na podłużne paski szerokości około 3-4 cm. Na jednym końcu ułożyć łyżeczkę farszu i zawijać pierożki po trójkącie aż do końca ciasta.

Gotowe pierożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 15 minut.




Konfitura gruszkowa z tymiankiem:
  • 700 g gruszek
  • 3 łyżki cukru demerara
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Gruszki umyć, obrać przekroić na pół a następnie na ćwiartkę, usunąć gniazda nasienne przekroić po raz kolejny i następnie pokroić w poprzek na niewielkie kwadraciki, wrzucić do garnka.
Dodać cukier i tymianek, wymieszać i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu do całkowitego rozpadnięcia się gruszek. Usunąć gałązki tymianku, podawać lub zapasteryzować.
Gotowanie można rozłożyć na 2 razy.



Smacznego!




piątek, 17 listopada 2017

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem



Niestety zdjęcie nie należy do najlepszych, ale tak to bywa jak szykuje coś późnym wieczorem na obiad dla moich pociech na kolejny dzień, w międzyczasie zapach przyciąga do kuchni wszystkich i chcą TYLKO spróbować....
Zatem wiedząc, że resztę zjedzą na obiad dnia kolejnego - wyjścia nie ma, trzeba robić takie.
Bo chciałam je Wam pokazać - danie ekspresowe w przygotowaniu i do tego baaardzo smaczne!

Idealne na obiad czy kolację!

Zapiekany makaron, z filetem z kurczaka, szpinakiem i sosem serowym - mniaaam 😀


Składniki dla 4 osób:
  • 220 g makaronu (penne lub fusilli, u nas pełnoziarnisty)
  • 2 większe pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietany 18%
  • mozzarella pokrojona w kostkę
  • odrobina sera lazur lub gorgonzola
  • cheddar lub parmezan tarty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy. Odstawiamy.

Szpinak myjemy, suszymy i wrzucamy do garnka, dusimy tylko do momentu zwiędnięcia, przekładamy na talerz, odstawiamy.
Suszone pomidory kroimy drobno, dodajemy do szpinaku.

Makaron gotujemy al dente, przelewamy na sitko.

W garnku po makaronie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy, następnie dodajemy szpinak z suszonymi pomidorami.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C (termoobieg).

W rondelku rozpuszczamy sery ze śmietaną, solimy, pieprzymy.

Do garnka dodajemy makaron i sos, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym cheddarem/parmezanem i zapiekamy przez około 15 minut.

Smacznego!









poniedziałek, 13 listopada 2017

Ptysie wytrawne



Bardzo, ale to bardzo Was zachęcam do tej przekąski!
Jest naprawdę rewelacyjna...

Do tej pory ptysie robiłam tylko w wersji słodkiej, ale 

Zrobiłam ją jako jedną z kilku na urodziny Emilki, postawiłam na stole  i poszłam wyjąć kolejne danie z piekarnika....
i jak wróciłam to połowy już nie było!

Są naprawdę bardzo smaczne i warto zrobić tak jak w przepisie z dwoma farszami, bo to miłe urozmaicenie.
Które lepsze?
Hmmmmm szczerze mówiąc to kwestia gustu, mi ciężko podjąć taką decyzję bo oba mi bardzo smakują :)

Spróbujcie sami!





Składniki na około 30 sztuk:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła roślinnego lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Wodę wraz z masłem zagotować w garnku do rozpuszczenia się masła.
Dodać mąkę i od razu mieszać cały czas do powstania gładkiej, błyszczącej i odchodzącej od miski masy. Zestawić z ognia i całkowicie ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 200*C (termoobieg).

Po tym czasie wkręcić w masę jajka.
Masa powinna być gęsta ale nie za bardzo. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub okrągłą. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie okrągłe porcje ciasta (pamiętajcie że to mają być finalnie mini ptysie, takie na raz góra dwa razy).

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut do lekkiego zezłocenia.
Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Nadzienie łososiowo-chrzanowe:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g serka chrzanowego (lub śmietankowy + 2 łyżeczki chrzanu)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Dodatkowo: świeży koper do ozdoby

Łososia i koper siekamy bardzo drobno, dodajemy serek chrzanowy i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chłodzimy do czasu przekładania ptysi.

Nadzienie feta z awokado:
  • dojrzałe, duże awokado
  • 1/2-3/4 kostki sera feta (użyłam niebieskiej Mlekovity)
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo: świeży ogórek pokrojony na ćwierć plasterki do ozdoby (warto dodać bo smakowo tez ma wartość dodaną)

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę a cały miąższ wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem do uzyskania puree (ważne zatem aby awokado było dojrzałe).
Dodajemy pozostałe składniki i razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ptysie przekrawamy na pół i przekładamy farszem oraz ozdabiamy odpowiednio koperkiem lub ćwierć plasterkami świeżego ogórka.



Miłej imprezy!



wtorek, 7 listopada 2017

Masło czosnkowo-ziołowe



To masło prawie na stałe weszło do naszego menu.
Nie tylko dlatego że jest własnej roboty...
Nie tylko dlatego że jest w pięknej maselnicy 😉😊
...ale głównie dlatego że strasznie nam smakuje i posmarowana kromka chleba (zwłaszcza świeżego) jest z nim zdecydowanie lepsza.

Ja swoje masło robię za pomocą thermomixa ale można je zrobić zwykłym mikserem, przecież masło to nic innego jak zważona śmietana kremówka :)
Pewnie z raz się Wam to przydarzyło podczas ubijania śmietany 😉


Składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce świeżego lub suszonego tymianku, bazylii, oregano 
Śmietanka powinna być w temperaturze pokojowej - szybciej się zważy - należy ją zatem wyjąć z lodówki na 2h przed szykowaniem masełka.

Czosnek obrać i wycisnąć do misy miksera, dodać zioła, wlać śmietankę i zacząć miksować.

Miksować tak długo, aż masa się zważy i powstaną widoczne grudki masła pływające w maślance... (wcześniej będzie etap ubitej śmietany).
Maślankę można zlać i wykorzystać, aczkolwiek pamiętajcie że jest ona czosnkowo-ziołowa.

Do powstałego masła wlać odrobinę zimnej wody i przepłukać masło, wylać wodę, czynność powtórzyć kilkakrotnie do momentu aż woda będzie już przezroczysta.

Powstałe masło przełożyć do maselnicy lub miseczki lub uformować z niego osełkę. 
Przechowywać w lodówce.



Miłego dnia!



wtorek, 24 października 2017

Sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem



Tak, to zdecydowanie moje smaki!
...sernik...
...dynia...
...kajmak...
...cynamon...

..no i na jesienne dni pasuje idealnie!

Kolor sernika jest cudy a sam sernik w smaku rewelacyjny!

Polecam Wam  serdecznie ten sernik w nieco innej odsłonie, nam smakował baaardzo! 

Sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej.
Ja wykorzystałam funkcje pieczenia z parą w swoim piekarniku, aczkolwiek bez tej funkcji wystarczy poziom niżej umieścić naczynie żaroodporne wypełnione po brzegi gorącą wodą.




Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 150 g ciasteczek owsianych lub digestive z czekoladą
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g roztopionego masła
Tortownicę o wymiarach 23/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dni i najlepiej boki także. Aby sernik był idealnie piękny po bokach po upieczeniu najlepiej użyć papieru rantowego lub z papieru do pieczenia wyciąć paski szerokości takiej jak wysokość tortownicy)

Ciasteczka wraz z orzechami zmielić w malakserze na drobno, przesypać do miski, dodać roztopione masło i dokładnie razem wymieszać.
Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać, odstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera dwukrotnie mielonego (używam Wieluń lub Piątnica lub President - kolejność ma znaczenie, podałam w kolejności od najlepszego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g puree z dyni
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: cynamon do oprószenia wierzchu, orzechy włoskie do ozdoby.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zatem należy wyjąć je z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C (termoobieg lub pieczenie z parą).

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i powoli wymieszać do dokładnego połączenia, ale nie mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzać masy. 

Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać.
Wstawić do piekarnika (jeśli pieczecie z naczyniem żaroodpornym to wstawcie je teraz wraz z wrzącą wodą do piekarnika - poziom niżej).
Piec przez 10 minut, a następnie temperaturę obniżyć do 130*C i piec kolejne 30-40 minut, do całkowitego ścięcia w środku.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić a następnie (wciąż w tortownicy) wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przed podaniem sernik wyjąć z formy, oprószyć cynamonem i ozdobić orzechami włoskimi!

Smacznego!








piątek, 6 października 2017

Cytrynowe babeczki z lemon curd i bezą włoską



Te babeczki skradną serce każdemu wielbicielowi cytrynowych smaków 😍

Babeczka jogurtowa o smaku cytrynowym, na nim lemon curd (znany już z niejednego przepisu) a na zwieńczenie.... beza włoska części starszego pokolenia znana jako ciepłe lody.

Babeczki wykonałam jako test przed dniem nauczyciela bo posypały się zamówienia i pomyślałam że może być świetnym prezentem!
Nie dość że smakowita to jeszcze ładnie się prezentuje.

Jako że babeczek wyszło mi sporo - dokładnie 16 to zjedzenie ich zostało podzielone na mniejsze podgrupy 😉
Część została w domu - no inaczej być nie mogło, achom i ochom końca nie było... 
część pojechała do moich rodziców, jak tylko dojechały to od razu musiały być skosztowane i rodzice dzwonili, że przepyszne no i standardowe pytanie mojej mamy, a może bardziej stwierdzenie "...że Tobie się chce..." dobrze, że nie wiedziała, że tego samego dnia zrobiłam ponad 80 mini muffinek dla mojej bratowej na targi....
No i część pojechała dla moich przemiłych koleżanek i kolegów z pracy, mam nadzieję, że im też zasmakuje....

Babeczki przez warstw kilka trochę skomplikowane w przygotowaniu. Przygotowanie należy rozłożyć na 2 dni.
Dzień przed podaniem należy przygotować lemon curd - on musi się dobrze schłodzić.
W dniu podania pieczemy babeczki, studzimy, nakładamy lemon curd i ozdabiamy bezą włoską, podajemy i zjadamy :)

Warte spróbowania!


Składniki na lemon curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Jajka i żółtka wbić do rondelka, dodać cukier, roztrzepać za pomocą rózgi lub widelca. Nastawić ogień, od razu dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia.
Od razu przetrzeć przez sito do słoiczka (pozbywamy się skórki z cytryny), odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.


Składniki na 12-16 babeczek:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g drobnego cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki na przynajmniej 2h przed szykowaniem babeczek.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165*C, grzałka góra i dół.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą wymieszać i przesiać, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, dodawać po jednym jajku miksując dokładnie po każdym. Dodać przesianą mąkę wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia, następnie dodać jogurt i skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać.

Przygotowane ciasto przekładać do papilotek, nieco więcej niż 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika, odczekać chwilkę i przełożyć muffiny w papilotkach na kratkę do całkowitego wystudzenia.


Beza włoska:
  • 3 białka
  • 30 g drobnego cukru
  • 195 g cukru
  • 45 ml wody
195 g cukru umieścić w rondelku wraz z wodą, nastawić i gotować na średnim ogniu, nie mieszając ani razu do uzyskania 118*C.
Gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 100*C zacząć ubijać białka na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce miksując po każdej bardzo dokładnie.
Gdy syrop osiągnie 118*C natychmiast zdjąć go z palnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wolnym strumieniem wlewać syrop cukrowy, po całkowitym wlaniu zwiększyć obroty miksera (prawie na maks) i miksować przez 8 minut do całkowitego wystudzenia bezy.

Przełożyć do rękawa z końcówką.

Na wystudzone babeczki wykładać łyżeczkę lemon curd, rozprowadzić po całości oraz wyciskać bezę włoską, którą opalamy palnikiem.

Podajemy.

Smacznego i miłego dnia!












poniedziałek, 2 października 2017

Krem czekoladowy







Kto lubi czekoladę?
Ręka do góry!
Jeśli Wasza ręka jest w górze to ten deser zdecydowanie jest dla Was!

A zaczęło się od tego, że miały przyjechać do Natalii na weekend dwie koleżanki - Zdanka i Merry - chyba największe wielbicielki bez jakie znam!
No więc bez nie mogło zabraknąć 😀
...ale przez to, że to wielkie fanki bez wiedziałam, że nawet to co przygotowałam może okazać się dla nich zbyt mało...

No więc co by tu jeszcze zrobić... coś małego ale efektywnego i do tego z wykorzystaniem moich mini słoiczków

No więc padło na smak czekoladowy w postaci kremu, a po naszemu powiedziałabym takiego budyniu...

Dodatkowo podane z bitą śmietaną i owocami - czego chcieć więcej 
Nie pobiło oczywiście bezy, ale było miłą od niej odskocznią...

Nie spróbowałam ale mówili, że dobre...






Składniki na 4-5 sztuk:
  • 140 g mlecznej czekolady (30% kakao)
  • 45 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 3 żółtka
  • 20 g cukru


Czekolady drobno posiekać i przełożyć do miski.
Mleko wraz ze śmietaną zagotować w garnuszku.

W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. 
Po zagotowaniu mleka z kremówką połowę przelać do miski z żółtakami krótko zmiksować a następnie wlać ponownie do garnka z pozostałym mlekiem z kremówką, wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia. Jeśli macie termometr to masę gotujemy do temperatury 80*C, nie dłużej gdyż wówczas masa się zważy.

Po tym czasie masę od razu zdjąć z ognia i przelać do miski z czekoladą, pozostawić bez mieszania na 2 minuty.
Następnie za pomocą blendera zmiksować masę przez 1 minutę.

Rozlać do miseczek czy słoiczków, ostudzić i na kilka godzin wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z bitą śmietaną i/lub owocami.


Miłego popołudnia Wam życzę z takim deserem 😍






środa, 20 września 2017

Smoothie mango-marakuja





Jak tu nie wykorzystać dobrodziejstw ziemi 😁

No nie mogłam inaczej...

Są to owoce, których dosłownie jest na pęczki na Maderze...
Najlepiej kupować je w sklepach z owocami lub na targach lub od lokalnych farmerów (my tak uczyniliśmy) i nie wyobrazicie sobie, ale w lokalnym sklepie 1kg marakui kosztował 12EUR gdy tymczasem w większym sieciowym sklepie 17EUR, a na targu kupiłam 1kg za 3EUR...
Pozwolicie, że nie będę komentować i sami rozumiecie czemu lubię w Portugalii lokalne targi...

A więc zakupiłam 2kg marakui, oraz z 1 kg mango (jak dobrze się przyjrzycie zdjęciu to mango jest wielkości marakui i wcale nie jest ekstra czerwone a jest tak słodkie i soczyste że ciężko takie znaleźć w Polsce....)

Wykonałam zatem smoothie, który spokojnie zastąpi drugie śniadanie czy podwieczorek!


Składniki na 2 duże porcje:
  • 2 małe mango lub 1 większe
  • 2 marakuje
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
Mango myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki, oddzielając od pestki, wrzucamy do miksera kielichowego.
Marakuję myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek i dodajemy do miksera (tutaj nie bawiłam się już w przecieranie pestek).
Dodajemy sok z pomarańczy.

Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitego koktajlu.


Miłego dnia!