wtorek, 6 maja 2014

Naleśniki z pianą



To ostatnio nasza, a raczej dziewczyn ulubiona wersja naleśników.
Naleśniki te robi się z pianą z białek, przez co ciasto jest bardzo puszyste.

Najlepiej smażyć je od razu po przygotowaniu żeby piana nie opadła.

wychodzi nam 8 naleśników i znikają prawie natychmiast :)

Ulubiony dodatek to twarożek z jogurtem oraz frużelina i golden syrop


Składniki na 10 naleśników:
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Mleko wymieszać (mikserem lub rózgą) z mąką, dodać cukier i szczyptę soli.
Białko oddzielić od żółtka.
Żółtko dodać do mleka z mąką, wymieszać.
Z białka ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić.

Patelnie rozgrzać, przed usmażeniem pierwszego naleśnika wysmarować ją olejem za pomocą pędzla silikonowego.

Smażyć naleśniki. Jeśli ciasto będzie opadać ubić troszkę.
Te naleśniki jest ciężko podrzucać i przewracać, zatem korzystam z łopatki do ich przewracania.









Smacznego :)

poniedziałek, 5 maja 2014

Chleb mleczny



....korciło mnie, korciło... no i zrobiłam....
...okrągły bochenek :)

Tortownica była dość spora więc i kromka dość duża.
Jak Natalia zobaczyła kanapkę przygotowaną z tego chleba powiedziała: "Mama, ja nie zjem takiej dużej kanapki!"
...i rzeczywiście połówka jej wystarczyła :)

Chleb z dodatkiem mleka, mi przypomina w smaku bułkę...
ale dziewczynki są jego fankami...
Raz na jakiś czas można go zrobić, dla odmiany.



Składniki na 1 duży bochenek lub 2 mniejsze:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży
Na wierzch: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, nasiona do posypania (siemię lniane, mak, sezam)

Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

^^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy włożyć do niej wszystkie składniki zgodnie z powyższą kolejnością. Nastawić program na wyrabianie i wyrastanie chleba.
^^^^^^^^^^^^


Wyjąć ciasto i lekko wyrobić na posypanej mąką powierzchni, uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w tortownicy o średnicy 24cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. 
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC.
Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami.
Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).
Studzić na kratce.
Smacznego.

Babeczki piernikowo-serowe







Mamy kilka swoich ulubionych babeczek...

...i to zdecydowanie są jedne z tych bardziej ulubionych...

Troszkę więcej przy nich pracy niż przy prostych muffinach, ale warto, smak i połączenie warstwy piernikowej z serową, a do tego dodatek powideł, wynagradzają dłuższą chwilę pracy nad nimi...

Polecam spróbować........








Składniki na 18 muffinek:


Masa piernikowa:

  • 60 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kawy zbożowej, np. Inki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki


Masa serowa:

  • 1/2 kg sera zielonego trzykrotnie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 puszki (266g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki startej z 1 pomarańczy

  • oraz 18 łyżeczek powideł śliwkowych


Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Babeczki możesz piec partiami jeśli nie masz wystarczająco dużo foremek.

Przygotuj masę piernikową: w garnku roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon, kawę zbożową. Dokładnie wymieszać i po połączeniu składników zdjąć z ognia. Od razu dodać sodę, mleko i jajko. Mieszać energicznie łyżką, dodać mąkę i mieszać dokładnie do czasu aż nie będzie grudek. Odstawić.

Teraz przygotuj masę sernikową: do misy miksera włóż ser i miksuj go razem z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym, dodaj mleko skondensowane. Wymieszaj aby nie było grudek, Dodaj jajko i skórkę pomarańczową jeśli używacie. Miksować około 1 minutę na wolnych obrotach miksera.

Do każdej papilotki włożyć po 1 łyżce masy piernikowej, rozłożyć całość po 18 papilotkach. Na masę piernikową wkładać 2 łyżki masy serowej. Babeczki nieco rosną, zatem nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.

Na wierzch, na środek każdej babeczki nałóż łyżeczkę powideł.

Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.

Od razu po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilkę, wyjmij papilotki z babeczkami z formy i wystudź na kratce.

Smacznego.


niedziela, 4 maja 2014

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem




...tak sobie pomyślałam ostatnio, że dość sporo tych chlebków się tutaj zrobiło....
Wydawało mi się wcześniej, że wcale tak wielu ich nie piekę a jednak jak zaczęłam przelewać je tutaj to coraz ich więcej....
A jeszce kilka naszych ulubionych w zanadrzu :)

Tym razem chlebek dla tych lubiących chleby z ziarnami, w tym są siemię lniane, złoty len i słonecznik...
Bardzo smaczne zwłaszcza takie jeszcze leciutko ciepłe....

....najlepszy sam lub z odrobiną masełka....



Składniki na 1 bochenek:
Składniki na ziarno:
  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

Siemię lniane zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na 12-16h, najlepiej na noc.


Składniki na zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16h.


Składniki na ciasto chlebowe:
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej jasnej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g zaczynu (patrz wyżej)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie około 3 minut, ręcznie do 10 minut. Ciasto zostawić do odpoczęcia'na ok. 2 do 2,5 godzin. 
W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. 
Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy wrzucić wszystkie powyższe składniki wg kolejności podanej powyżej i włączyć maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15 minut). 
Po tym czasie wyjąć ciasto z maszyny zagnieść zgodnie z instrukcją powyżej, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.

^^^^^^^^^^

Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub przełożyć do formy, ja piekłam w formie 23x13 cm. pozostawić do wyrastania.
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. 

Chleb wyjąć,
 delikatnie naciąć. Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.


Smacznego.




Cytrynówka



Cytrynówka - wart polecenia alkohol, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych...
Świetny na wszelakie spotkania ze znajomymi...

Przepis przyniosłam do domu dzięki uprzejmości Szymona... to on niejednokrotnie mnie nią częstował na wszelkiego rodzaju spotkaniach/imprezach.

Obecnie specjalistą w naszym domu od przygotowywania tego trunku jest Maciek, ja już tylko degustuje :)

A jest co, jest naprawdę dobra a co najważniejsze dzień kolejny nie jest ciężki po jej spożyciu :)


Składniki na 2,5 litra:

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cytryn (najlepsze są soczyste, świeże i dojrzałe)
  • 0,75 kg cukru

Zagotuj 1 litr wody, wsyp cukier i zamieszaj do rozpuszczenia cukru.


Cytryny umyj, obetnij obie końcówki, przekrój na pół, obie połówki wyciśnij do wody z cukrem i wrzuć je do niej.


Odstaw, aż wystygnie (przykryj jakąś ściereczką). Po wystudzeniu wlej 1 litr spirytusu i wymieszaj.


Odstaw na 24h co kilka godzin mieszając.


Po 24h wyjmij i wyciśnij wszystkie połówki cytryn, wyrzuć je do śmieci.


Odstaw ponownie na 24h co kilka godzin mieszając


Po 24h przecedź mieszankę przez ściereczkę lub jakieś sito i przelej do butelek.

Ta wersja cytrynówki nie musi leżakować, można ją praktycznie od razu spożywać.


Szparagi z polędwiczkami



Zdaje się, że już pisałam, że bardzo lubimy szparagi i jak tylko się pojawią korzystamy z ich obecności jak tylko się da...

...miał być grill ze znajomymi, ale pogoda ewidentnie nie sprzyjała, więc trzeba było przygotować coś w zamian....

Postanowiłam zatem podać nasze ulubione danie ze szparagami...
Jest proste i szybkie w wykonaniu a smak....
...hmmm spróbujcie sami :)



Składniki dla 4 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparag (500 g)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)
  • 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 200 g sera camember
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zagotować wodę w większym garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.

Polędwice umyć, odciąć białe włókna. Pokroić na 1,5cm plastry, rozbić, posolić i popieprzyć.

Na jeden plasterek polędwicy kłaść 2-3 szparagi, na nie plasterek sera camember. Złożyć polędwicę do środka, tak aby łączyła się na serze. Owinąć plasterkiem szynki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować szparagi i szynkę oliwą.
Piec 15 minut.

Podawać z młodymi ziemniakami, gotowanymi lub pieczonymi oraz sałatą z rzodkiewką i śmietaną.

Smacznego.





sobota, 3 maja 2014

Jajka zapiekane z szynką parmeńską i suszonym pomidorem



Jajka to zdecydowanie najczęstsze danie naszych wspólnych śniadań w dni wolne :)

Aby było urozmaicone występują w różnych propozycjach przygotowania i podania....

Oto jedno z nich... całkiem nietypowe...
Jajko zapiekane w piekarniku na szynce parmeńskiej i suszonym pomidorze :)


Składniki na 6 porcji:
  • 6 jajek
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • szczypiorek i/lub ulubione kiełki

Foremki na muffinki, jeśli nie silikonowe wysmarować olejem z pomidorów.
Na dnie ułożyć plasterek szynki, na niego położyć suszonego pomidora i wybić delikatnie jajko.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC, grzałka góra i dół.

Jajka zapiekać przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko obkroić nożem i wyjąć na talerz.

Podawać z solą, pieprzem, szczypiorem i/lub ulubionymi kiełkami i oczywiście z pieczywem.



 Smacznego.



piątek, 2 maja 2014

Szybkie i dobre ciasto z jabłkami i cynamonem



...okazało się że jabłek do użycia jest dość dużo...
A że dzień wolny, to przydałoby się coś na podwieczorek :)

Niestety nie jest to nasza NAJ szarlotka tylko nieco uproszczona wersja - po prostu ciasto z jabłkami i cynamonem, tak żeby było do kawki/herbatki.

No więc powstała :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g roztopionej margaryny 
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. 
Orzechy nieco pokroić.
Jajka w całości ubić na lekką i puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. 
Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować.
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto wylać na blachę, wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego.

Grecki chleb pszenny



Zdecydowanie ten chleb należny do jednego z naszych bardziej ulubionych.
...zwłaszcza dodatek czarnuszki...
...niesamowite jaki nadaje smak pieczywu... 
Jakbyście piekli chleb, jakikolwiek, polecam dodanie.

Ten bochen powinien starczyć nam na 2 dni.
Rośnie dość duży dlatego piekę go w garnku rzymskim, bo nie mam takiej blachy.
Chleby w garnku rzymskim także wychodzą baardzo dobre, mają niesamowicie chrupiącą skórkę.

Niestety przygotowanie jego jest dość czasochłonne i nie to, że potrzebuje dużo naszej pracy, ale potrzebuje dużo czasu aby mógł wyrosnąć taki ładny.

A szykuje się go tak:




Dzień wcześniej, na wieczór, przygotuj zaczyn.

Składniki na zaczyn:
  • 20 g zakwasu (ja dodaję żytniego) 
  • 70 g mąki chlebowej pszennej
  • 40 g wody
Składniki na zaczyn wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.


Składniki na ciasto chlebowe:
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 440 g mąki pszennej chlebowej
  • 130 g zaczynu (przygotowanego dzień wcześniej)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki ziarna które lubicie, u mnie czarnuszka, świetnie pasuje do tego chleba.


W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę oraz ziarna, jeśli dodajecie, i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić.  Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

^^^^^^^^^^^^^

Jeśli przygotowujesz chleb w maszynie do chleba, wrzuć do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Włącz maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15minut). Po tym czasie wyjmij ciasto z maszyny, złóż je aby odgazować i przełóż do miski wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2h godzin, składając je jeszcze jednokrotnie w tym czasie. 


^^^^^^^^^^^^^^

Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do formy wysmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi. Formę przykryć szczelnie folią lub włożyć do torby foliowej aby nie wyschło i odstawić na ok. 4-5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut.

Smacznego.

czwartek, 1 maja 2014

Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami


Ponieważ w domu mam same łasuchy i lubią jak pojemnik na ciasteczka jest wypełniony, to co jakiś czas muszę go uzupełniać.
Oprócz zwykłych ciasteczek poszukuję dla nich także takich w zdrowszej wersji :)
Oto jedne z nich.
Są z mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału.
Może nie wyglądają bardzo reprezentacyjnie, ale wierzcie mi są bardzo smaczne a do tego zdrowe.


Składniki na około 25-30 ciasteczek:

  • 120g masła w temperaturze pokojowej (można użyć 70 g oleju kokosowego)
  • 160g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć także orkiszowej) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g drobnego cukru do wypieków (można pominąć jeśli wolicie mniej słodkie wypiek)
  • 2 łyżki miodu
  • Bakalie (ja dałam 4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki żurawiny suszonej, 4 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki suszonej moreli, posiekanej. Można zamiennie dodać posiekane orzechy czy migdały, ale bez skórek)


Najpierw przygotowałam sobie bakalie, wszystkie razem wymieszałam w misce.

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, umieścić w misie miksera lub malaksera i dokładnie wymieszać. Można też ugnieść ręką.
dodać bakalie i zagnieść do dobrego ich połączenia z ciastem.



Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie.
spłaszczać dłonią, albo niedużo albo nieco więcej do płaskiej wersji.




Piekarnik nagrzać do 190ºC, piec 12-15 minut, do zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty, wprost po wyjęciu są bardzo miękkie, przełożyć na kratkę i wystudzić.

Można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku.