czwartek, 17 września 2015

Sernik z musem śliwkowym



Sernik puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach.
...z dodatkiem musu ze śliwek...
...na spodzie z ciasteczek pełnoziarnistych z dodatkiem mlecznej czekolady.....

Całość komponuje się wyśmienicie, zwłaszcza jeśli jest dobrze schłodzone.

Gorąco zachęcam Was do wykonania bo nie sprawia zbyt wielu problemów a efekt końcowy godny podania na stół :)





Składniki na mus śliwkowy:

  • 250 g śliwek
  • 1-2 łyżka cukru
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Postawić na ogień i dusić na małym ogniu aż śliwki się rozpadną. Dusić jeszcze przez chwilę aby nadmiar płynu odparował.
Przy pomocy blendera ręcznego zmiksować śliwki na mus.
Jeśli mus jest zbyt płynny ponowie odparować. 
Odstawić.


Składniki na spód:


  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki masła
W niewielkim garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem.
Ciasteczka rozdrobnić na drobny piasek, dodać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz.

Na dno przełożyć ciasteczka , rozłożyć równomiernie wgniatając w spód łyżką.
Odstawić.

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 3/4 puszki słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C.

Twaróg wraz z mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować.
Następnie dodawać, po woli, jajka na zmianę z mlekiem skondensowanym, na koniec ekstrakt. Miksować, ale tylko do połączenia składników.
Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód.
Na górę kłaść delikatnie (aby się nie zapadał) po łyżeczce musu śliwkowego, następnie przy pomocy wykałaczki robić delikatne esyfloresy.

Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160*C i piec 30-40 minut, aż masa stężenie a boki się lekko zarumienią.
Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, pozostawić tak na 10 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 4h a najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz