poniedziałek, 7 września 2015

Krem ze świeżych pomidorów



Skoro 20 kg pomidorów czeka w garażu to oprócz przecieru trzeba było coś zrobić, dla urozmaicenia :)
No to koniecznie musi być pomidorówka powiedziały dziewczynki, ok, dobry pomysł odpowiedziałam i na obiad dostali krem ze świeżych pomidorów ;)
...chyba to nie było to o czym myślały, ale wiem, że nie żałowały mojej wersji ;)

Ochom i achom końca nie było....
Był tak przepyszny, że na obiad zjedliśmy cały garnek, zostawiając drugie danie na kolację, a wieczorem gotowałam już kolejny garnek na kolejny dzień :)

Kremik jest przepyszny!



Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula szalotka (większa, lub 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 kg dobrych, dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych bo mają mało pestek i soku a dużo miąższu)
  • 1/2 papryczki chilli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól/pieprz
  • pęczek bazylii
  • śmietana do dekoracji

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać.
Do garnka wlać oliwę, dorzucić cebulę i czosnek i zeszklić na bardzo małym ogniu (trwa to około 5 minut).
Marchewki obrać i pokroić w krążki, dorzucić do garnka, dalej smażyć przez 5 minut.

Pomidory sparzyć --> włożyć do miski lub garnka, zalać wrzątkiem i wyjąć po minucie, a następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wykroić szypułki oraz gniazda nasienne, pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do garnka wraz z całym sosem który powstał przy krojeniu.
Ja robię z pomidorów pulpę, przecierając pomidory w całości przez moją przystawkę do soków/przecierów do KitchenAid'a.
Teraz dodajemy także drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Gotujemy wszystko razem przez około 5 minut, następnie dodajemy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut, do czasu, aż marchewka będzie całkowicie miękka. Solimy, pieprzymy do smaku.

Do zupy dodajemy bazylię, pozostawiając górne "różyczki" do ozdoby.
Zupę rozdrabniamy ręcznym blenderem.

Podajemy z odrobiną śmietany.
Doskonale będzie też do niej pasował tarty parmezan!

Mam nadzieję że Wam także zasmakuje ;)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz