wtorek, 22 września 2015

Focaccia z pomidorkami, pesto bazyliowym i mozarellą



Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest rodzajem pieczywa a ciasto przypomina ciasto na pizzę. Jej odmian może być wiele...
 Nie wiem czy uwierzycie ale będąc we Włoszech na wakacjach ani razu jej nie spróbowałam.... Postanowiłam zatem zrobić ją w domu....
Pomyślałam że będzie to dobry pomysł na kolację...
Zwłaszcza że ciepła najlepsza, choć można ją jeść na zimno, jest więc dobrą propozycją na przekąskę do szkoły czy piknik.

Upiekłam w blasze 25x30 cm choć większa 25x40 cm byłaby nieco lepsza bo ciasto byłoby troszkę cieńsze.

Nasza wersja była bogata i wymyślna,o bardziej miała być jednym daniem niż dodatkiem w postaci bardziej urozmaiconego chlebka...

Bardzo dobra, dzieciom smakowała bardzo, myślę zatem że nie skończy się na jedynym razie.




Składniki na ciasto:
  • 325 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych

Drożdże wsypać do większego kubka, zalać letnią wodą (całą), odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dodać oliwę i miód, wymieszać.
Do większej miski przesiać mąkę i sól, wymieszać, w środku zrobić dołek i przelać wcześniej przygotowany rozczyn. Mieszać łyżką do połączenia składników. Następnie uformować w kulę i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.


Składniki na pesto bazyliowe:

  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g pestek słonecznika
  • 10 g startego parmezanu
  • 70 ml oliwy
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki na pesto włożyć do naczynia blendera i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.

Dodatkowo będą potrzebne:
  • około 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 200 g mozzarelli w kulce
Pomidorki przekroić na połówki, ser mozzarella pokroić w plastry, lub zetrzeć na tarce.


Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, zagnieść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 
Blachę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i rozłożyć po całości. Na całym cieście poukładać połówki pomidorów, rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i podstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 220*C.

Gdy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika na 15 minut, po tym czasie wysunąć je z piekarnika posmarować pesto i posypać mozzarellą.
Wstawić z powrotem do piekarnika i piekarnika na 2-3 minuty aż ser się roztopi.

Wyjąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać ciepłe.
...choć na zimno tez będzie bardzo dobra!


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz