środa, 16 września 2015

Tarta z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i serem feta



To było naprawdę danie wyśmienite!
Zrobiłam żeby było na kolejny dzień na obiad....
...ale jak tylko zaczęło pachnieć...
....to zjedli je na kolację!
hymhaniom zachwytu i końca nie było!
...nie było też za bardzo nic na obiad na drugi dzień ;)

Idealna propozycja na lekki obiad, przekąskę lub kolację.
Do tego łatwa i szybka w wykonaniu.


Składniki dla 2 osób:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 duży bakłażan bądź 2 mniejsze
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule szalotki
  • opakowanie sera feta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • suszone oregano

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Bakłażana pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Skropić go sokiem z cytryny, wycisnąć do niego czosnek, posolić, popieprzyć obficie posypać oregano, skropić łyżką oliwy.
Wszystko razem wymieszać na blasze i rozłożyć równomiernie.

Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, wyjąć odstawić. Nie wyłączać piekarnika.

Ciasto francuskie odpakować, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przekroić na 4 części, lub ile chcecie.

Pomidorki przekroić na połówki.
Cebulę drobno posiekać.
Fetę pokroić na male kawałki.

Na ciasto francuskie, zostawiając 1 cm od każdego brzegu, wykładać pieczonego bakłażana, na niego układać cebulkę, pomidory i ser feta. Posypać oregano.

Wstawić do piekarnika na około 17-20 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

Wyjąć i podawać!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz