wtorek, 8 sierpnia 2017

Gofry - proste i szybkie



U Emilki nocowała koleżanka w weekend - jako, że znam ją już nieco zaproponowałam gofry na śniadanie...

W oczach wszystkich dzieci pojawił się błysk - wiedziałam, że to dobry pomysł 😀

Postanowiłam zaserwować im gofry drożdżowe jako, że to chyba nasza ulubiona wersja, ale zapomniała, nie doczytałam, o ważnej rzeczy - dla rodziny czteroosobowej wykonaj gofry z podwójnej porcji.
Zwłaszcza jeśli użyłam mojej ulubionej gofrownicy gdzie gofr jest duży i gruby...
Wyszły tylko 2 duże poczwórne gofry i okazało się że to zdecydowanie za mało...
Zatem szybko za mikser, i zanim dziewczyny zjedzą te co usmażyłam miałam plan dorobienia kolejnych - na drożdżowe szans już nie było, do maślanych brak maślanki - musiały zatem być proste i szybkie w przygotowaniu.

Sprawdziły się na ekspresowe przygotowanie ale także musiały być smaczne bo także ekspresowo zniknęły....

Są bardzo leciutkie, ale także chrupiące!
Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia bo rosną dzięki pianie z białek!

Szybkie i proste w przygotowaniu, na pewno masz w domu wszystkie składniki do ich przygotowania....

A następne będą.... te co chodzą za mną już od dawna - gofry z liege... hmmm wyglądają przepysznie...
Jak tylko zrobię dam znać.

A tymczasem przygotujcie tą oto wersję :)


Składniki na około 12 sztuk:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka oddzielnie)
  • 270 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub trochę skórki otartej z pomarańczy

Mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło oraz żółtka i 1/3 mleka zmiksować i roztrzepać do uzyskania gładkiej masy, dolewać po woli pozostałe mleko i ekstrakt/skórkę z pomarańczy.

Odstawić na czas nagrzewania gofrownicy.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać.
Od razu ciasto nakładać do gofrownicy i smażyć około 4 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Miłego dnia!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz