niedziela, 23 lipca 2017

Zupa kurkowa



Uwielbiam lato!
I wcale nie tylko za słońce, za ciepło...
Za wszystkie dobra natury, którymi nas obdarza... a w tym także za...
...sezon kurkowy!

Tym razem rodzice zakupili nam całą łubiankę... toć znają nas dobrze i wiedzą, że kurki u nas są uwielbiane.

Tym razem powstała zupa kurkowa, na którą bardzo serdecznie Was zapraszam...

Ale łubianka była spora więc już jedliśmy jajecznicę z kurkami, polędwicę w sosie kurkowy, był także makaron z kurkami w sosie śmietanowym

A po inne pomysły zapraszam do działu KURKI


Składniki dla 4 osób:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 350 g kurek
  • 350 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koperku
Dodatkowo: śmietana 18%

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć w prasce, włożyć do garnka, dodać masło i dusić przez 5 minut do zeszklenia cebuli.

Dodać oczyszczone kurki - większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki, przykryć i dusić przez kolejne 10 minut.

Po tym czasie dodać ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę, marchew obraną i startą na grubych oczkach, zalać bulionem, dodać szczyptę kurkumy, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koper, wymieszać.

Zaprawić śmietaną.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz