niedziela, 2 lipca 2017

Prażone płatki migdałowe






Spotkałam je na szkoleniu z tortów musowych i wykorzystywaliśmy je do tortu czekoladowo-pomarańczowego.
Były tak pyszne, że nie mogliśmy się od nich oderwać.
Okazało się że nie jest je trudno wykonać samemu w domu.

Są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju słodkości - tortów, ciast, lodów, deserów...

Kiedy zobaczyłam, że tort czekoladowo-pomarańczowy nie jest jeszcze na blogu, postanowiłam wykonać je samodzielnie w domu, tak aby przepis był pełny i mój słoik także 😊

Przepis bardzo prosty i niezbyt długi. Należy wykonać kilka czynności i gotowe. Migdały przechowujemy w słoiku szczelnie zamkniętym.



Składniki:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • migdały w płatkach
  • cukier puder
Wodę wraz z cukrem umieścić w malutkim garnuszku i przygotować syrop cukrowy - czyli gotujemy do rozpuszczenia cukru, następnie zestawiamy z palnika i studzimy.


Piekarnik rozgrzewamy do 160*C (termoobieg).

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki migdałowe, skrapiamy je syropem cukrowym i delikatnie mieszamy (na papierze nie mogą zostać mokre plamy po syropie). Teraz posypujemy płatki cukrem pudrem i ponownie delikatnie mieszamy.

Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy/suszymy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż  płatki będą chrupiące.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz