niedziela, 25 października 2015

Królik duszony w sosie musztardowo-winnym



Już od jakiegoś czasu planowałam go zrobić, ale jakoś zawsze coś....
Jednak główną rzeczą opóźniającą przygotowanie go były moje dzieci.
Wiedziałam, że muszą go szykować jak ich nie będzie w domu....
Potem jak już wiedziałam że będę miała dobry moment na przygotowanie zaczęłam szukać jak go przyrządzić!
...no i padło na śmietankowy sos musztardowo-winny!

Wybór idealny, mi bardzo smakował.
Samo mięso bardzo delikatne i wg wielu bardzo zdrowe.
Czy smakowało rodzinie? Dla dziewczynek sos był troszkę za ostry (więc może jak dla dzieci to użyjcie mniej ostrej musztardy), a Maciek.... hmmmm myślę że jemu tez nie powinnam mówić że to był królik....

Jeśli nie jedliście to zachęcam szczerze.
Z jednej tuszy mieliśmy na 2 obiady dla 4-osobowej rodziny.

Upiekłam/udusiłam mięso w garnku rzymskim, ale jeśli takowego nie posiadacie możecie zrobić to na dużej głębokiej patelni.





składniki dla 4 osób:
  • 1 tusza królika
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 2 małe cebule szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 100 ml musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki

Tusze królika umyć i podzielić na części, posolić i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy królika tak aby  cząstki nie dotykały do siebie. Obsmażamy z obu stron i zdejmujemy z patelni.

Jeśli szykujecie danie w garnku rzymskim pamiętajcie namoczyć go 30 minut wcześniej. Podsmażonego kurczaka można od razu przekładać do garnka rzymskiego i układać najlepiej tak aby części nie nachodziły na siebie.

Jeśli będziecie dusić na patelni, obsmażone mięso odłóżcie na talerz z boku.

Po obsmażeniu wszystkich kawałków mięsa, na tą samą patelnię wkładamy posiekaną cebulę, smażymy, cały czas mieszając do momentu aż się lekko zezłoci, następnie dodajemy wino, zwiększamy ogień, cały czas mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Dodajemy musztardę, tymianek i wodę, dokładnie mieszam i doprowadzamy do wrzenia. 
Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

Jeśli pieczemy w garnku rzymskim to zalewamy przygotowanym sosem mięso ułożone w naczyniu, przykrywamy pokrywą, wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 180*C i pieczemy przez 2h. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę i podpiekamy nieco mięso.

Jeśli dusimy mięso na patelni to do przygotowanego sosu dokładamy kawałki obsmażonego wcześniej mięsa. Dokładnie obtaczamy mięso w sosie, przykrywamy patelnię dusimy przez 50-60 minut.

Królika przed podaniem posypujemy osiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniaczkami lub ryżem oraz zieloną sałatką.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz