poniedziałek, 19 czerwca 2017

Lody z pieczonych truskawek





Pieczone truskawki - pewnie część z Was jest mocno zaskoczona tym faktem 😊
Ale odkąd robiłam de-sernik z pieczonymi truskawkami to jedna z lepszych wersji truskawek. Są aromatyczne, mocno aromatyczne i pozbawione nadmiaru wody.

Zatem zrobiłam z nich lody - bardzo prosty i szybki przepis, można wykonać je bez specjalnej maszyny do lodów lub z nią.

Szybkie i proste w wykonaniu, a jakże smaczne jednocześnie!

Ja od przynajmniej już dwóch lat robię sama lody - wiem co moja rodzina je i że nie spożywają niepotrzebnych konserwantów.

Maszyny do lodów nie są drogie, ja jestem ze swojej baaardzo zadowolona, więcej o niej przeczytacie w zakładce "Takie tam". 
Gorąco polecam dla wszystkich lodożerców 💗

Lody te przygotowałam zarówno w pojemniku, jak i w tych oto świderkowych formach.



Składniki na 1,5 litra lodów:
  • 700 g odszypułkowanych truskawek (można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek cukru nierafinowanego demerara
  • 500 ml śmietany 36% (schłodzona)

Piekarnik rozgrzać do 170*C, termoobieg.

Truskawki umyć i przekroić na pół, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukier i ocet balsamiczny, delikatnie wymieszać.
Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 40 minut (mrożone piec 5 minut dłużej). Po tym czasie truskawki wyjąć z piekarnika, ostudzić i zblendować a następnie schłodzić w lodówce.

Teraz 2 opcje wykonania:

Bez maszynki do lodów:
Po schłodzeniu truskawek śmietanę ubić na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wmieszać ją w puree z truskawek, przełożyć do pojemnika, przykryć i zamrozić.
Tak przygotowane lody są najlepsze do kilku godzin po całkowitym zamrożeniu gdyż później mogą się tworzyć kryształki lodu.

Z maszynką do lodów:
Schłodzoną śmietanę wymieszać z puree truskawkowym a następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją (u mnie 25-30 minut). Następnie przygotowane lody przelać do pojemnika i zamrozić. Tak przygotowane lody można przechowywać w zamrażalniku dłużej. Należy je wyjąc przed podaniem około 15 minut wcześniej.




Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz