Pieczone truskawki - pewnie część z Was jest mocno zaskoczona tym faktem 😊
Ale odkąd robiłam de-sernik z pieczonymi truskawkami to jedna z lepszych wersji truskawek. Są aromatyczne, mocno aromatyczne i pozbawione nadmiaru wody.
Zatem zrobiłam z nich lody - bardzo prosty i szybki przepis, można wykonać je bez specjalnej maszyny do lodów lub z nią.
Szybkie i proste w wykonaniu, a jakże smaczne jednocześnie!
Ja od przynajmniej już dwóch lat robię sama lody - wiem co moja rodzina je i że nie spożywają niepotrzebnych konserwantów.
Maszyny do lodów nie są drogie, ja jestem ze swojej baaardzo zadowolona, więcej o niej przeczytacie w zakładce "Takie tam".
Gorąco polecam dla wszystkich lodożerców 💗
Lody te przygotowałam zarówno w pojemniku, jak i w tych oto świderkowych formach.
Składniki na 1,5 litra lodów:
- 700 g odszypułkowanych truskawek (można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek cukru nierafinowanego demerara
- 500 ml śmietany 36% (schłodzona)
Piekarnik rozgrzać do 170*C, termoobieg.
Truskawki umyć i przekroić na pół, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukier i ocet balsamiczny, delikatnie wymieszać.
Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 40 minut (mrożone piec 5 minut dłużej). Po tym czasie truskawki wyjąć z piekarnika, ostudzić i zblendować a następnie schłodzić w lodówce.
Teraz 2 opcje wykonania:
Bez maszynki do lodów:
Po schłodzeniu truskawek śmietanę ubić na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wmieszać ją w puree z truskawek, przełożyć do pojemnika, przykryć i zamrozić.
Tak przygotowane lody są najlepsze do kilku godzin po całkowitym zamrożeniu gdyż później mogą się tworzyć kryształki lodu.
Schłodzoną śmietanę wymieszać z puree truskawkowym a następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją (u mnie 25-30 minut). Następnie przygotowane lody przelać do pojemnika i zamrozić. Tak przygotowane lody można przechowywać w zamrażalniku dłużej. Należy je wyjąc przed podaniem około 15 minut wcześniej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz