Jak się dobrze przyjrzeć zdjęciu to sernik ten jest rzeczywiście bardziej biały niż wszystkie inne, a zawdzięcza to przede wszystkim tym, że jest na samych białkach, nie ma w nim ani jednego żółtka!
Zatem kolejny przepis na wykorzystanie białek :)
Brak żółtek niczego mu nie ujmuje...
W smaku jest delikatny i kremowy, no dosłownie rozpuszcza się ustach a jego konsystencja jest zwarta i świetnie się kroi.
Spód dodaje mu ciekawego czekoladowego smaku gdyż przygotowany jest z ciasteczek digestive w gorzkiej czekoladzie...
A na górze - tak zwana wisienka na torcie, a może bardziej owoce leśne na torcie - frużelina z owoców leśnych...
Całość świetna!
Spróbujcie koniecznie!
Ja wykonałam go z połowy porcji w tortownicy 18 cm, tak na nie wielkie świętowanie Dnia Dziecka :)
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 180 g ciasteczek digestive z gorzką czekoladą
- 60 g roztopionego masła
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Na dno tortownicy wysypać nasze ciasteczka, wyrównać i ugnieść łyżką.
Wstawić na czas szykowania masy serowej do lodówki.
Na dno tortownicy wysypać nasze ciasteczka, wyrównać i ugnieść łyżką.
Wstawić na czas szykowania masy serowej do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (można użyć z wiaderka - Wieluń, Piątnica, President)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: frużelina z owoców leśnych
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem sernika.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150*C (grzałka góra i dół)
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wymieszać tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo bo wówczas za bardzo napowietrza się sernik i spowoduje to, że urośnie on podczas pieczenia, a potem opadnie :(
Masę serowa wylać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut, aż sernik (sprawdzamy w środku) będzie ścięty i sprężysty.
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Sernik przed podaniem polać frużeliną z owoców leśnych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz