Na ten dodatek do obiadu zawsze słyszę TAK.
Moje dziewczyny je uwielbiają, do tego stopnia że przy pomocy thermomixa robią je sobie same!
Zaleta Thermomixa jest tutaj wielka nie dość, że miesza ciasto to jeszcze gotuje pampuchy na parze, a w tym samym czasie szykuje sos pieczarkowy :)
Ale oczywiście bez tego sprzętu są także do wykonania, najlepiej jest posiadać sprzęt do gotowania na parze bo to bardzo ułatwi wykonanie, a raczej gotowanie, ale uwaga możesz także użyć garnka a do niego durszlaka lub po prostu gazy.
U nas najczęściej, a raczej zawsze, pojawiają się do wszelkiego rodzajów sosów wytrawnych, ale można je zjeść z jogurtem, śmietanką i owocami - świeżymi lub frużeliną.
Hmmmm tak sobie teraz myślę że może jutro taką wersję zrobię dziewczynom na obiad :)
Ciekawe co powiedzą :)
Dam znać!
Zgodnie z prośbą koleżanki Magdy podaję w nawiasach informację dla posiadaczy thermomixa, choć przepis na nie znajdziecie w podstawowej książce do wersji 5, ale dla niższych wersji podaję.
Sos jest z innego przepisu - na przepyszną polędwiczkę z pieczarkami w cieście francuskim.
- 100 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Mleko (letnie) wymieszać wraz z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut aż "ruszy" [Thermomix - 2,5min/temp.37*/obr.1]
Następnie dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haka przez około 5 minut [Thermomix - 1,5min/interwał]
Po tym czasie ciasto wyjąć, przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 1h do wyrośnięcia (ja bardzo często pomijam ten etap, bo dzieci głodne i wówczs pampuchy rosną tylko raz i to krótko, a najwięcej rosną podczas parowania).
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 6-8 części, z których formujemy bułeczki i układamy w naczyniu do parowania (wcześniej wysmarowanym masłem) na 20 minut aby wyrosły. Po tym czasie gotujemy na parze przez około 20 minut [Thermomix - 20min/Varoma/obr.wsteczne1].
Sos pieczarkowy:
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub ewentualnie warzywnego
- 1 łyżka masła oraz 1 łyżka oliwy
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 szklanki śmietany 18%
Przygotować bulion.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z pieczarkami.
Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą. Wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki, dusić na małym ogniu. Doda tymianek, sól i pieprz.
Dusić przez kolejnych kilka minut, następnie dodać musztardę i wymieszać, potem wywar oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Dusić około 4 minut, aż sos nieco wyparuje i zgęstnieje.
Pampuchy podawać na talerzu a obok nich sos do polania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz