Zrobione ponieważ przyszły nowe silikonowe foremki na babeczki :)
Idealnie się także wpisują w okres przedświąteczny :)
....albo jeśli ktoś woli weekendowy!
Idealne na szybką przekąskę, do kawki czy herbatki.
Moim domownikom bardzo smakowały a więc szybko zniknęły.
....ale my lubimy kokosowe smaki :)
Składniki na 6 babeczek:
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe mleko)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy zatem wyjąć je z lodówki na przynajmniej 2h przed szykowaniem ciasta.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i odstawić.
Mleko wymieszać z likierem kokosowym (jeśli używamy), odstawić.
Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ubić na jasna puszystą masę, następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Teraz dodać produkty sypkie na zmianę z mlekiem i mieszać już tylko szpatułką do dokładnego połączenia składników (ciasto będzie dość gęste).
Piekarnik rozgrzać do 160*C (grzałka góra i dół).
Foremki na babeczki jeśli trzeba wysmarować masłem i oprószyć mąką, silikonowych niczym nie smarujemy.
Ciasto przełożyć/przelać do foremek, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, chwilkę przestudzić w foremkach a następnie wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić.
Polewa czekoladowa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 20 g masła
- wiórki do posypania
Masło wraz z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej (lub mikrofali), gęstnięjącą polać wierzch babeczek i od razu obsypać wiórkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz