poniedziałek, 12 września 2016

Chleb gryczano-jaglany (bezglutenowy)



Kolejny chlebek bezglutenowy do kolekcji, myślę że na jakiś czas będzie przerwa w wypiekach chlebów bezglutenowych....
Mam chyba swoje ulubione typy i przy nich póki co pozostanę.
Zwłaszcza, że jak upiekę bochenek, i jest on tylko dla mnie to oprócz 2 kromek reszta idzie do zamrażalnika, bo nie jestem w stanie zjeść całego w przeciągu kilku dni.

Chleb łatwy i szybki w przygotowaniu, w kombinacji mąki gryczanej i jaglanej. Jest dość ciężki i zbity, ale w końcu  nie ma glutenu :)
...ale za to bardzo smaczny!

Chleb niestety nie utrzymuje świeżości bardzo długo, jeśli zatem nie zjecie go dość szybko lepiej go zamrozić, a wcześniej pokroić w kromki.




Składniki na 1 bochenek:
  • 500 g mąki gryczanej
  • 125 ml mąki jaglanej
  • 125 ml mąki ziemniaczanej
  • 625 ml wody
  • 2 łyżki chia
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu/cukru nierafinowanego
  • 1 łyżeczka soli

Piekarnik rozgrzać do temp. 190*C (termoobieg)

Do misy miksera wsypać wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać. 
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem.

Formę o wymiarach 23x13 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (gryczaną lub jaglaną). Ciasto na chleb przełożyć do formy, wilgotna ręka wyrównać wierzch, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Po tym czasie chleb włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut, sprawdzić czy chleb jest upieczony - wyjąć z for,my i postukać w spód, upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos, jeśli tak nie jest dopiec w piekarniku już bez formy przez kolejne 5-10 minut.

Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z piekarnika i studzić, bez formy, na kratce.




Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz