sobota, 4 lutego 2017

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem i ricottą, zapiekane pod sosem pomidorowym i mozzarellą



Ricotta - to był główny motywator do tej kolacji.
Baaardzo lubię ricottę i jak tylko wpadnie mi w oko na sklepowej półce to wkładam do koszyka, mimo iż w danej chwili nie mam na nią zapotrzebowania :)
Tak też było tym razem, wzięłam a potem myślałam co ja z niej zrobię.
Pomysłów było wiele, ale finalnie padło na naleśniki w wersji wytrawnej w połączeniu ze szpinakiem, a wszystko zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą.


Składniki na orkiszowe naleśniki:
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka mleka (dowolne, może być także roślinne)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (ostatecznie niegazowana także może być)
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, szczyptę soli, zmiksować.

Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by "odpoczęło".
Po tym czasie dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej gęstości, ciasto na naleśniki powinno być lekko gęste, nie może być ani za bardzo gęste ani za rzadkie.
Oczywiście możemy pominąć 30 minutowy odpoczynek, ale naleśniki są lepsze gdy ciasto odpocznie :)

Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z obu stron.


Składniki na farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 250 g sera ricotta
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu lub cheddar
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy ricottę, parmezan, czosnek, jajka i przyprawy, mieszamy bardzo dokładnie.


Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml pomidorowej passaty
  • sól, pieprz, suszone oregano
Dodatkowo: 200 g mozzarelli (startej lub w kuce i ją trzeba zetrzeć)

Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka z oliwą, dodać wyciśnięty czosnek, zeszklić. dodać passatę i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie sos doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C. 
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masłem.

Przygotowanym wcześniej farszem smarujemy naleśniki (mi wyszło 8 sztuk) i zwijamy w rulon, układamy ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. 
Całość polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania całość posypać startą mozzarellą. 

Podawać ciepłe.
Na drugi dzień także bardzo dobre po odgrzaniu, a moja córka powiedziała że chyba nawet lepsze!

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz